Når han taler, lytter Putin: Her er Macrons tre store fordele
Den franske præsident er ikke bange for at give Vladimir Putin tørt på. Og det kan være til hans fordel, mener eksperter.
I øjeblikket kan det virke som om, at noget af det eneste, der afholder Rusland fra at invadere Ukraine, er en ihærdig diplomatisk indsats fra Frankrigs præsident Emmanuel Macron.
Et møde mellem den franske præsident og Ruslands præsident Vladimir Putin i Moskva fik i starten af februar Putin til at kalde flere af Macrons idéer om europæisk sikkerhed "realistiske".
Og søndag snakkede de to præsidenter i telefon i 105 minutter - et telefonopkald, der kan have holdt muligheden for et topmøde mellem Vladimir Putin og USA's præsident Joe Biden i live.
Men hvad skyldes det, at lige netop Emmanuel Macron angiveligt kan få Putin til at lytte?
TV 2 har talt med to eksperter, der fremhæver tre særlige fordele, der kommer den franske præsident til gode i dialogen med Rusland.
Dyrker Putin
For det første har Emmanuel Macron løbende gennem sit præsidentskab forsøgt at opretholde en forbindelse til Vladimir Putin og har i høj grad været den vestlige leder, der har gjort mest for at komme til Moskva.
Det fortæller Kirsten Biering, der er seniorrådgiver i Tænketanken Europa og tidligere ambassadør i Frankrig:
- Umiddelbart efter valget af ham i 2017 inviterede han Putin til Paris og gav ham mildt sagt den franske royal treatment – det vil sige, at han blev modtaget på Versailles med pomp og pragt og guld. Det appellerer selvfølgelig til en russisk selvforståelse af at være en stormagt, siger hun.
Siden da har den franske præsident blandt andet inviteret Vladimir Putin til sin sommerresidens i Sydfrankrig og har internt i den franske debat forsøgt at opfordre til, at man fornyer dialogen med Rusland.
Der er ifølge TV 2's udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen flere årsager til, at Macron bliver ved med at holde kontakten til Putin ved lige.
- Han dyrker Putin, fordi han ser de to faste blokke som noget negativt og gerne vil tænke selvstændigt. Han vil også gerne selv finde ud af, hvad Putin mener, siger Ulla Terkelsen.
Uafhængig fransk tankegang
Og netop den uafhængige franske tankegang kommer også Emmanuel Macron til gode i dialogen med den russiske præsident.
Frankrig er nemlig gennem historien blevet betragtet som det vesteuropæiske land, der har været mest kritisk over for Washington og insisteret mest på, at Europa skulle have sin egen stemme, fortæller Kirsten Biering.
- Frankrig byggede gennem årtier sin udenrigspolitik på at være den tredje vej mellem øst og vest, siger hun til TV 2.
Ulla Terkelsen giver hende ret i, at franskmændene gennem tiden har kørt deres eget løb og ofte har turde mene noget andet end amerikanerne.
- Russerne ser dem ikke som talerør for Washington, som Moskva jo betragter som hovedfjenden. Han betragtes som en, der tænker uafhængigt, siger hun.
Den uafhængige tankegang giver Frankrig en stor fordel i dialogen med stormagten mod øst, men kan også udnyttes, mener Kirsten Biering.
- Den mere kyniske udlægning vil være, at Macron fremstår mere imødekommende og forstående end resten af den vestlige verden. Og så prøver man at splitte Vesten, hvor man kan, og mødes med den leder, der skiller sig mest ud, fortæller hun.
Karismatisk og direkte
Men det er ikke kun den lange række af forudgående møder og Frankrigs uafhængighed af Washington, der kan tage æren for relationen mellem Macron og Putin.
Også den franske præsidents karakter kan spille en rolle, mener eksperterne.
- Macron er meget karismatisk og meget selvsikker, og det kan Putin godt mærke. Jeg tror ikke, han ville turde være uforskammet over for Macron. Over for alle de andre, men ikke Macron, siger Ulla Terkelsen.
Det gør sig gældende, selvom Emmanuel Macron ikke er bange for at kritisere Ruslands fremgangsmetoder og give Vladimir Putin tørt på.
- Jeg tror, Putin giver ham lov til det, fordi russerne har respekt for den måde at tale på. De vil behandles med den ærbødighed, som, de mener, tilkommer dem, men det er sjældent, at de har noget imod at blive fortalt, hvor man mener, skabet skal stå, forklarer Kirsten Biering.