Lækket brev hævder, at Rusland har lavet en dødsliste over personer i Ukraine
Hvis Ukraine besættes, har styret i Moskva udarbejdet en liste over personer, som enten skal dræbes eller sendes i lejre, hævder USA i et brev til FN.
Brevet er på én enkelt side, men indholdet er foruroligende.
Det er ifølge den amerikanske avis Washington Post sendt fra USA's ambassadør i FN til FN's højkommissær for menneskerettigheder.
Normalt ville sådan en korrespondance ikke være offentlig, men søndag aften blev brevet lækket til avisen, som valgte at offentliggøre det i sin helhed.
I brevet skriver USA's topdiplomat Bathsheba Nell Crocker, at amerikanerne har troværdige oplysninger om, at styret i Moskva har forfattet en liste over ukrainere, "der skal dræbes eller sendes i lejre efter en militær besættelse".
- Jeg vil gerne henlede din opmærksomhed på foruroligende oplysninger, som USA for nylig er kommet i besiddelse af. Oplysningerne indikerer, at brud på menneskerettighederne planlægges efter en invasion, skriver Bathsheba Nell Crocker i brevet ifølge Washington Post.
Ambassadøren hævder, at Rusland vil bruge tortur, få personer til at forsvinde og stå bag "omfattende menneskelig lidelse" efter en invasion.
Ifølge brevet fra Bathsheba Nell Crocker er de personer, som risikerer at blive mål for russiske aktioner, "russiske og hviderussiske dissidenter, der lever i eksil i Ukraine, samt journalister og antikorruptionsaktivister såvel som etniske minoriteter og mennesker der identificerer sig som lgbtqi+".
Brevet nævner ikke noget om, hvor oplysningerne om de russiske lister stammer fra, og der fremlægges ikke nogen beviser for påstandene.
Efter offentliggørelsen af det lækkede brev har Dmitrij Peskov, der er talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, afvist, at listerne findes.
- Det er fuldkommen en and. Det er løgn, sagde Dmitrij Peskov mandag.
Flere hemmeligheder deles
Afvisningen fra Moskva kommer, efter at historien om listerne har floreret i nogle dage.
Fredag fortalte fire unavngivne amerikanske efterretningskilder for eksempel om dem til magasinet Foreign Policy.
Også disse kilder påstår, at listerne indeholder navne på ukrainske politikere og andre prominente personer, samt religiøse minoriteter og personer, der identificerer sig som lgbtqi+.
En femte diplomat siger til magasinet, at USA på det seneste har valgt at dele flere efterretninger, der ellers var klassificeret som hemmelige.
Derfor sender amerikanerne for eksempel flere oplysninger til Ukraines regering og andre partnere i regionen.
FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, er netop sådan en partner.
Siden 2014 har højkommissærens kontor overvåget situationen i Ukraine med særlig fokus på de omstridte områder i den østlige del af landet.
Missionen har blandt andet kontorer i Kiev, Luhansk, Donetsk og Kharkiv.
Højkommissæren selv holder til i Genève i Schweiz, og ifølge Washington Post modtog hun det brev, som blev lækket til avisen, søndag aften.
Hendes kontor har dog hverken be- eller afkræftet, at brevet er blevet modtaget.
Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med speciale i Rusland, har der i over en uge været snak om de russiske lister i diplomatkredse.
- Det er svært at vurdere rigtighederne af efterretningerne, og desuden er det svært at vide, hvor meget man skal lægge i det, siger han til TV 2.
Historien skræmmer
Han fortæller, at historien skræmmer, og oplysningerne om dødslisterne leder tankerne hen på opstandene i Ungarn i 1956 og i Tjekkoslovakiet i 1968, hvor Sovjetunionen greb ind med militær magt, henrettede nogle af oprørslederne og internerede andre i lejre.
Men om Vladimir Putin er klar til at gøre noget lignende i Ukraine, er han i tvivl om.
- Det vil virkelig overraske mig, hvis nogen internt i Kreml tænker, at disse folk skal opsamles og henrettes. Det vil også overraske mig, at Putin tænker sådan, og at der i givet fald ikke er nogen i inderkredsen, som fortæller ham, at selvom det gik godt i 1956 og 1968, så skriver vi altså 2022 nu, siger han.
Flemming Splidsboel tror dog imidlertid godt, at USA kan have opsamlet efterretninger om, at der findes russiske dødslister.
Men listerne kan være fabrikeret af Rusland for at øge presset på Ukraine.
- Russerne har hele tiden haft et ønske om at signalere, at krigen er lige om hjørnet, hvis de ikke får indrømmelser. Så det er muligt, at de har fabrikeret nogle lister og ladet dem falde i modstanderens hænder. På den måde bliver modstanderne klar over, at russerne ved, hvor de bor, og kan hente dem om natten, siger han.
Flemming Splidsboel vil dog ikke fuldstændig udelukke, at den frygt, som USA's FN-ambassadør udtrykker i brevet, er berettiget.
- Det vil overraske mig meget, men på den anden side har konflikten indtil nu budt på flere overraskelser, siger han.