Biden og Putin er gået med til at mødes

Betingelsen for mødet mellem de to statsledere er, at Rusland afstår fra at invadere Ukraine.

Dialog og diplomati frem for truslen om kanoner og krudt.

Det er dagsordenen for et forestående topmøde mellem statslederne Joe Biden og Vladimir Putin i et forsøg på at løse den efterhånden langvarige krise mellem Rusland og Ukraine.

Oplysningen kommer fra Frankrigs præsidentpalads, Élysée, natten til mandag dansk tid.

- Vi er altid klar til diplomati. Vi er også klar til at drage hurtige og alvorlige konsekvenser.

Det Hvide Hus

Betingelsen for mødet er, at der ikke er nogen invasion fra russisk side af nabolandet Ukraine.

Velvillig indstilling

Fra amerikansk side er initiativet fra den franske præsident blevet modtaget med velvillighed.

Det Hvide Hus bekræfter i en erklæring, at Joe Biden har takket ja til en principiel aftale om at mødes med Ruslands præsident.

- Vi er altid klar til diplomati. Vi er også klar til at drage hurtige og alvorlige konsekvenser, hvis Rusland i stedet vælger krig, lyder det i erklæringen fra det amerikanske præsidentkontor.

Dagsordenen forud for mødet mellem Putin og Biden vil blive udarbejdet af den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, og Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, på et møde torsdag 24. februar.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, vil desuden bidrage til indholdet af diskussionerne på topmødet, lyder det fra Elysée-paladset.

Krig er rykket nærmere

Macron havde to telefonsamtaler med Vladimir Putin søndag.

Den franske leder talte med sin russiske præsidentkollega en time søndag aften efter en tidligere telefonsamtale på næsten to timer i et forsøg på at afværge en krig, som øjensynligt er rykket nærmere på daglig basis igennem flere uger.

Efter samtalen med Putin talte Macron med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, som derefter opfordrede til en øjeblikkelig våbenhvile i den notorisk uroprægede Donbass-region.

Her kæmper russiskstøttede separatister på ottende år mod Ukraines militær i en konflikt, der har kostet mere end 14.000 mennesker livet. Og som har været stærkt medvirkende til at optrappe konflikten mellem de to østeuropæiske nabolande.

Storpolitisk fokus

Den anspændte situation mellem Rusland og Ukraine har fået højeste grad af fokus på storpolitisk niveau.

I USA aflyste Joe Biden således en tur til sin hjemstat, Delaware, med kort varsel og uden nærmere forklaring.

Udenrigsminister Antony Blinken siger søndag til CNN, at situationen omkring Ukraine er "dødsensalvorlig". Han tilføjer samtidig, at Vesten er forberedt på en eventuel Russisk invasion og allerede har forberedt "en pakke af sanktioner" mod landet.

- Indtil kampvognene rent faktisk ruller, og flyene flyver, vil vi bruge enhver lejlighed og hvert minut på at afsøge, om diplomati kan afholde Putin fra at invadere, siger Blinken.

EU-præsident Charles Michel sagde søndag, at det afgørende spørgsmål nu er, om fortsat diplomati er en farbar vej frem.

– Det store spørgsmål er, om Kreml overhovedet vil have dialog. Vi kan ikke holde en olivengren frem til evig tid, mens Rusland fortsætter med at opbygge sit militær og foretager missiltests, sagde han.