Vinter-OL

Vinter-OL skaber ny milliardindustri i Kina

Milliarderne ruller ind i vintersport-industrien i Kina. Om få år ventes omsætningen at runde en billion kroner om året.

Det er ikke altid, at det giver afkast, når et land bruger milliarder på et OL-værtskab. Men det tyder på, at afholdelsen af vinter-OL i Beijing bliver en god investering til trods for diplomatiske boykot og massiv kritik af menneskerettighedssituationen i landet.

Da Kina i 2015 vandt værtskabet til vinter-OL i Beijing, satte den kinesiske regering et mål om at engagere 300 millioner kinesere i vintersport inden 2022.

Det mål har man netop nået, for 346 millioner kinesere har ifølge kinesiske statsmedier prøvet en form for vintersport.

Samtidig har man formået at udvikle en hel ny milliardindustri, hvilket har været det primære mål med den store satsning.

Ingen tradition for vintersport

Kinesiske arkæologer har ganske vist fundet hulemalerier, som man mener dokumenterer, at skiløb blev opfundet i bjergene omkring Beijing.

Men Kina har ingen lang tradition for vintersport, og derfor er det lidt af en bedrift, selvom tallene også indeholder dem, der kun har prøvet at stå på skøjter en enkelt gang.

Den kinesiske regering har sågar sat skiløb på skoleskemaet for at øge interessen. Derudover har man lokket med rabatordninger og forskellige former for subsidier, som har gjort det attraktivt for Kinas voksende middelklasse at prøve kræfter med forskellige typer vintersport.

Enorm milliardvækst

Foruden de nye højhastighedstogforbindelser til skiområderne Chongli og Zhangjiakou, hvor vinter-OL netop er blevet afholdt, har man bygget nye faciliteter overalt i landet, så man nu er oppe på 654 skøjtebaner og 803 skiresorts i Kina.

Men det er ikke kun i Nordkina, at vintersport er blevet mere udbredt.

Selv i Shanghai, der ligger på samme breddegrad som Rom, er der i de senere år sket et boom i antallet af indendørs skicentre, og Kina er blevet verdens største marked for indendørs skiløb.

Vintersportindustrien i Kina er ifølge kinesiske statsmedier vokset fra at omsætte 270 milliarder kroner i 2015 til 600 milliarder kroner i 2020.

Man regner med, at omsætningen runder en billion kroner i 2025.