Konflikten om Ukraine

Vestlige ledere tordner mod Rusland, som planlægger "den største krig i Europa siden 1945"

Boris Johnson frygter for potentielle mistede liv både blandt ukrainere og russere. Og hans tyske kollega kommer med en sjældent skarp udmelding.

For tiden skorter det ikke på vestlige ledere, der taler om Vladimir Putin og Rusland med stor bekymring i stemmen.

Ifølge den britiske premierminister, Boris Johnson, kan Ruslands planer ende med "den største krig i Europa siden Anden Verdenskrig".

- Folk bliver nødt til at forstå omkostningerne i menneskeliv, der kan følge, siger Johnson til BBC søndag.

USA's præsident, Joe Biden, og Det Hvide Hus har to dage i streg sagt, at Putin allerede har truffet beslutningen om at invadere Ukraine - og landets hovedstad, Kijev - inden for de kommende dage.

En konklusion, som NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har erklæret sig enig i.

Det er altså situationen lige nu, hvor de seneste skøn fra den amerikanske regering lyder, at mellem 169.000 og 190.000 russiske tropper er stationeret langs Ukraines grænser.

- Næsten uden for kategori

I interviewet med BBC siger Boris Johnson, at de russiske planer om at invadere Ukraine "i nogen grad allerede er i gang."

Han tilføjer, at den plan ifølge vestlige efterretninger ikke blot går ud på, at russiske styrker skal rulle ind i Ukraine gennem den omstridte Donbas-region, men at de også vil angribe direkte mod Kijev.

Det er den kontekst, der får Boris Johnson til at advare om en krig, som verden ikke har set i mere end et halvt århundrede.

Premierministeren siger, at en invasion af Ukraine kan koste utallige ukrainske liv, ligesom også unge russere kan komme til at betale den højeste pris.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.

Lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen siger ligeledes at en invasion, der omfatter Kijev, vil være en "meget, meget voldsom aggression", hvis lige verden sjældent ser.

- Det er næsten uden for kategori. Det er ikke noget, man gør mere, siger Peter Viggo Jakobsen til TV 2.

En skarp tysk melding

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har gennem den seneste tids konflikt mellem Vesten og Rusland fået kritik for ikke at være markant nok i sine udmeldinger mod Vladimir Putin og Rusland.

Eksempelvis har han konsekvent undladt at tale om et af de største politisk-økonomiske mellemværender mellem Rusland og Tyskland, nemlig Nord Stream 2-gasledningen, som inden længe kan stå klar til at transportere russisk naturgas i enorme mængder til Tyskland.

Men på det seneste har Putin påstået, at der er et folkedrab i gang mod det russiske mindretal i Donbas-regionen i Østukraine.

Og på den årlige internationale sikkerhedskonference i München i Tyskland fik Olaf Scholz lørdag nok.

- Så fremsætter præsident Vladimir Putin påstande om, at der i Donbas sker noget, som kan kaldes folkedrab. Det er virkelig latterligt, hvis man skal være klar i mælet, siger Olaf Scholz.

Han holder dog fortsat på, at diplomati er vejen frem, og han har været varsom med at tale højlydt om de voldsomme sanktioner mod Rusland, som andre statsledere har varslet i tilfælde af en militær aggression mod Ukraine.