Vesten har fundet en ny strategi frem i konflikten med Rusland

Vesten og Rusland står nu lige nu i en informationskrig, hvor begge sider prøver at styre fortællingen om konflikten.

I februar har vi hørt gentagne advarsler fra flere vestlige lande, blandt andet USA og Storbritannien, om en nærtstående russisk invasion af Ukraine.

- Vi står nu et sted, hvor der kan komme en invasion når som helst. Det kan også ske under OL, lød det fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken, 12. februar.

- Alt tyder på, at de i det mindste planlægger et eller andet, der kan ske allerede inden for de næste 48 timer, sagde Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, to dage senere.

- Situationen kan selvfølgelig ændre sig. Men det, vi ser i dag, er, at Rusland bevarer en massiv invasionsstyrke, som er klar til at angribe, sagde NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, onsdag.

Og fredag aften lød det fra USA's præsident Joe Biden, at USA har grund til at tro, at Rusland vil angribe Ukraines hovedstad i løbet af de kommende dage.

Invasionen er indtil videre udeblevet, og imens hersker der en krig på informationer mellem den vestlige alliance og Rusland.

Flere kilder peger på, at den vestlige alliance med USA i spidsen har taget en offensiv kommunikationsstrategi i brug – en meget ny strategi for Vesten, lyder det.

Vi er i en form for hybridkrig mod russerne, som har været i gang længe

Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet

En ny strategi for Vesten

Et klart eksempel på den strategi var, da flere vestlige statsledere udråbte onsdag 16. februar som en mulig dato for en russisk invasion – hvilket som bekendt ikke skete.

Den form for direkte kommunikation, hvor landene deler deres efterretninger med offentligheden, er en helt ny retning for den vestlige alliance, siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Der er tale om en ny strategi. Jeg har ikke lagt mærke til det på samme måde før, at man meget insisterende frigiver information og prøver at styre den offentlige debat og trække bukserne ned på russerne, siger han til TV 2.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har også bidt mærke i den offensive strategi fra sine vestlige kollegaer og kalder det ”meget klogt”, at man afslører Ruslands formodede planer for at lægge et pres på dem.

- Den her offensive kommunikationsstrategi og deling af viden fra USA's side er med til at afsløre dobbeltspillet fra Ruslands side og i bedste fald forhindre, at krigen kommer, sagde Kofod i DR-programmet Deadline tirsdag.

Lærepenge fra 2014

Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Forsvarsakademiet, mener, at strategien er lærepenge fra 2014, hvor man i Vesten blev overrasket af Ruslands annektering af Krim-halvøen.

- Der er sket et skifte i, at vi har erkendt, at der er en trussel nu. Det gjorde man ikke på samme måde i 2014. Man er klar over, at risikoen er reel og bruger flere ressourcer på at følge med i, hvad der sker, siger han til TV 2.

Han har selv set den offensive kommunikation fra både Rusland og Vesten siden 2014, hvor parterne prøver at sælge deres side af sagen til offentligheden.

- Vi er i en form for hybridkrig mod russerne, som har været i gang længe. Det er en konstant konkurrencesituation, hvor man forsøger at imødegå hinanden med en masse forskellige midler.

Det er en krig på informationer. Amerikanerne vil ikke overlade spillepladen til russerne

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker på DIIS

USA's 'tiger team'

En del af strategien har også været at offentliggøre satellitbilleder af grænsen mellem Ukraine og Rusland, der skal dementere de russiske meldinger om tilbagetrækninger.

Ifølge Time Magazine sammensatte den amerikanske regering i november sidste år det såkaldte 'tiger team' – en gruppe bestående af embedsfolk og eksperter fra en række ministerier, der blandt andet udarbejder strategien i konflikten med Rusland.

Et af gruppens tiltag har netop været at offentliggøre efterretninger om russiske planer i en lynende fart, efter at de er blevet indhentet.

Målet er at underminere Ruslands mulighed for at retfærdiggøre et angreb på baggrund af falske påstande, og det har indtil videre fungeret efter hensigten, siger Alexander Vershbow, USA’s ambassadør i Rusland fra 2001 til 2005.

- Det har klart holdt russerne i defensiven og har endda tvunget dem til at revurdere nogle af deres planer for 'falske flag'-operationer eller kup, som er blevet afsløret, siger han til Time.

En krig på informationer

Rusland har løbende slået fast, at de ikke ønsker en krig i Ukraine og afvist påstande om, at de planlægger en såkaldt 'falsk flag'-operation – et opstillet angreb, der skal give en undskyldning til at rykke ind i Ukraine.

Onsdag kaldte den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, de vestlige trusler med sanktioner for ”hysteri”.

Men Flemming Splidsboel Hansen understreger, at Vesten ikke går med på den positive fortælling om Rusland, og i stedet sætter man hårdt mod hårdt og underkender deres udmeldinger.

- Det er en krig på informationer. Amerikanere vil ikke overlade spillepladen til russerne. Putin kan sige næsten hvad som helst og slippe afsted med det, og der har man erkendt, at man skal have en lignende offensiv strategi.

Udenrigsministrene for USA og Rusland, Antony Blinken og Sergej Lavrov, har aftalt at mødes i slutningen af næste uge. Mødet er betinget af, at Rusland ikke invaderer Ukraine.