Soldater fra Wagner Gruppen på et foto offentliggjort af Ukraines Sikkerhedstjeneste.
Konflikten om Ukraine

Nu kan alle søge jobbet som russisk lejesoldat - men læs lige det med småt først

Firmaet PMC Wagner søger nye kolleger på nettet. Det er Ruslands berygtede lejehær, hvor hagekors er noget, man tatoverer på brystet.

Var det noget med et nyt job?

Sådan ét, hvor man kommer rundt i verden, tjener godt, møder nye mennesker og får et skud adrenalin?

Du kan både komme til Venezuela, Congo og Madagaskar, og lige nu er der flere ledige stillinger.

Vi vil dog på det kraftigste fraråde dig at søge jobbet, for man skal også slå mennesker ihjel.

Wagner er en ondskabsfuld fyr

Tidligere lejesoldat

Arbejdsområderne er i strid med en af FN's konventioner, og mulige nye karrieremuligheder i Ukraine kunne godt se ud til at blive livsfarlige.

Hvis tanken stadig virker fristende, kan vi oplyse, at du først skal aflevere dine kontaktoplysninger på en hjemmeside i Den Centralafrikanske Republik for at komme i betragtning til jobbet.

Det kan heller ikke tilrådes.

Dernæst bliver du - måske - kontaktet af en konsulent fra PMC Wagner, som aftaler det videre forløb.

Det hele begynder på hjemmesiden join-wagner.com.

Vi har besøgt den, så du ikke behøver gå derind.

Læs hellere det med små bogstaver herunder.

Især, hvis du ikke har hørt navnet PMC Wagner før.

Lejehæren

PMC er en forkortelse for de engelske ord private military company, og i daglig tale kaldes PMC Wagner for Wagner Gruppen.

Det er et hemmelighedsfuldt korps af lejesoldater, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, bruger til at pleje sine interesser rundt om i verden uden officielt at have en finger med i spillet.

Jeg mener, at dette bestemt er et værktøj til at opnå nationale interesser uden deltagelse af staten

Vladimir Putin, Ruslands præsident, 2012

Nu er der frygt for, at Wagner Gruppen vil blive brugt til at skabe kaos i Ukraine.

- Det er sandsynligt, at russiske lejesoldater efter ordrer fra den russiske stat vil blive involveret i fjendtligheder i Ukraine, muligvis som påskud for en invasion, oplyste efterretningskilder til nyhedsbureauet Reuters 14. februar 2022.

I de seneste år har lejesoldaterne især været aktive i Afrika og Syrien.

Håbefulde ansøgere kan se glimt af det søde liv i felten på det sociale medie Telegram, hvor personer med tilknytning til korpset har deres egen kanal.

Kanalen indeholder også billeder af en helt anden karakter.

For mens lejesoldaterne er ekstremt hemmelighedsfulde, når det kommer til at skjule deres identitet, er de meget mere åbne, når det kommer til billeder af vold, tortur og mulige krigsforbrydelser.

Men før vi kommer til det, er vi nødt til at besvare et spørgsmål.

Ansøgningen

Det er et af den slags spørgsmål, som du formentlig gerne vil kende svaret på, inden du klikker "send" og efterlader dine kontaktoplysninger på den obskure hjemmeside join-wagner.com, som er registreret i Den Centralafrikanske Republik.

Spørgsmålet lyder:

Kan man virkelig få job som lejesoldat ved at udfylde en onlineformular?

Svaret er desværre ikke helt simpelt.

I skrivende stund er TV 2 for eksempel ikke blevet ringet op endnu, selvom vi har udfyldt formularen.

Men trods det udeblevne opkald er det faktisk muligt, at siden er ægte nok.

Da en ekspert i russiske påvirkningskampagner tidligere på året forsøgte at finde ud af, hvem der står bag siden, gjorde han nemlig nogle overraskende fund.

Eksperten hedder Colin Gérard og forsker ved institutionen Geode i Paris, hvor han har specialiseret sig i at søge efter digitale spor, der peger mod Rusland.

Og sådan nogle mener han, at der er på ansøgningsformularen.

Ét kort og 250.000 soldater

Folkene bag hjemmesiden, der kun findes på engelsk og fransk, har godt nok registreret, at den er hjemmehørende i byen Bangui, som er hovedstad i Den Centralafrikanske Republik, men russiske medier lader til at være utroligt velinformerede om den.

Hjemmesiden indeholder for eksempel et kort, som påstår, at Wagner Gruppen råder over 250.000 soldater.

Kortet kom ifølge den franske ekspert online på hjemmesiden 13. december 2021.

Allerede dagen efter dukkede det op på de russiske nyhedssites DNI24, IA Realist, IA Rex, Novye Vedomosti, RuAn og Vek.

Det russiske medie DNI kunne endda fortælle, at hjemmesidens bagmænd var aktivister i Elfenbenskysten, der af ren begejstring for Wagner Gruppen havde besluttet sig for at hjælpe lejesoldaterne.

- I dag er Wagner en levende legende på hele kontinentet, og de lokale forsøger at blive en del af det på en spontan måde. Mange trykker for eksempel Wagners logo på deres t-shirts, skrev DNI.

Flere af de medier, som var lynhurtige til at dele kortet med det store antal lejesoldater, har ifølge eksperten Colin Gérard tætte forbindelser til den mand, der bliver din kommende koncernchef, hvis du udfylder onlineformularen og får jobbet.

Pølsemanden fra Sankt Petersborg

Manden hedder Jevgenij Prigosjin og er en tidligere pølsemand fra Sankt Petersborg med et imponerende cv.

I dag er han en af Ruslands rigeste og mest magtfulde mænd.

Men det har han ikke altid været.

Før han blev venner med Ruslands præsident, Vladimir Putin, var han kriminel, og i 1980'erne afsonede han ni års fængsel for røveri, bedrageri og rufferi.

Da Jevgenij Prigosjin blev løsladt i 1990, gav han sig til at sælge hotdogs i Sankt Petersborg, hvilket blev en temmelig indbringende forretning.

Jevgenij Prigosjin havde gode kontakter, og snart var han chef for et imperium af restauranter og casinoer, hvor den rige elite i Sankt Petersborg yndede at komme.

Det var her, at han mødte Vladimir Putin i foråret 2000, og bekendtskabet førte snart til, at Jevgenij Prigosjins cateringfirma, Concord, fik den lukrative opgave at levere mad til den russiske hær og andre offentlige institutioner.

Basen ved Krasnodar

Men selvom Jevgenij Prigosjin formelt gør forretninger i fødevarebranchen, mener USA såvel som EU, at han også står i spidsen for mere lyssky affærer.

I skrivende stund er han for eksempel ramt af sanktioner fra amerikanerne og landene i EU, der anklager ham for at stå bag de hackere, som blandede sig i præsidentvalget i USA i 2016, og for at finansiere lejesoldaterne i Wagner Gruppen.

Jevgenij Prigosjin selv har flere gange afvist, at han står bag nogen af delene.

Det er imidlertid svært at kigge ham i kortene, for der er ikke registreret noget firma ved navn Wagner Gruppen i Rusland, og hvis man forsøger at møde op på foretagendets eneste kendte adresse, løber man ind i en bevæbnet vagt fra det russiske militær.

Adressen er cirka 30 kilometer syd for byen Krasnodar ved hovedvejen M-4, hvor Ruslands militære efterretningstjeneste GRU har en stor base.

Satellitfotos afslører, at de bygninger, som ifølge en lang række russiske medier benyttes af Wagner Gruppen, er blevet opført omkring 2013.

Området i 2013.
Området i 2021

I 2018 sneg journalisten Igor Pushkarev sig ind på basen, og han kom i kontakt med flere personer, som bekræftede, at lejesoldaterne boede i tre grå toetagers barakker på området.

Men da reporteren forsøgte at få svar på yderligere spørgsmål, blev han mødt med tavshed og måtte skynde sig ud af frygt for at blive opdaget.

I den nærliggende by Molkino kunne flere indbyggere bekræfte, at lejesoldaterne er meget hemmelighedsfulde.

- Ingen bruger hinandens navne. Kun øgenavne eller numre. De hedder alle sammen enten "Ræv" eller "Vildsvin", eller hvad de nu kan finde på, fortalte en lokal indbygger til Igor Pushkarev.

Soldaten Wagner

Håbefulde ansøgere til jobbet som lejesoldat kan formentlig også finde inspiration til et kaldenavn uden for dyreriget.

Wagner Gruppen selv bærer for eksempel et navn fra musikkens verden.

Adolf Hitlers yndlingskomponist hed Richard Wagner, og Wagner Gruppen er opkaldt efter den lejesoldat, der i sin tid tog dette navn.

Det gjorde han, fordi han nærede dybe følelser for Nazityskland.

Lejesoldaten er i dag 51 år gammel, hedder Dimitrij Utkin, og han har været med helt fra begyndelsen.

Han er født i Rusland, men er opvokset i byen Smoline syd for Kiev i Ukraine.

Dimitrij Utkin er uddannet faldskærmssoldat, veteran fra to krige i Tjetjenien og tidligere oberstløjtnant hos Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU.

Han forlod officielt militæret i 2013 for at prøve kræfter med den private sektor.

Dengang fandtes der ikke hjemmesider i Den Centralafrikanske Republik, hvor man nemt og hurtigt kunne søge job som lejesoldat, men det lykkedes alligevel Dimitrij Utkin at få arbejde hos et sikkerhedsfirma.

Piratjægeren

Firmaet hedder Moran Group, og det har specialiseret sig i at jage pirater ud for Afrikas kyst i den gamle danske inspektionskutter Maagen.

Men det er uvist, om lejesoldaten nogensinde fik en tur i Maagen, for i 2013 åbnede der sig et helt nyt forretningsområde i Syrien, hvor Moran Group blev hyret til at få bugt med de oprørere, som var ved at erobre landet fra præsident Bashar al-Assad.

Det endte i en katastrofe, men det kunne Dimitrij Utkin selvfølgelig ikke vide noget om, da han ankom til Syrien sammen med cirka 270 andre lejesoldater.

Han var endnu ikke kendt som Wagner og blot én blandt mange andre soldater i den nyoprettede enhed, der blev kaldt Det Slaviske Korps.

Soldaternes skæbne er siden blevet beskrevet af den russiske avis Fontaka, der har skrevet talrige artikler om lejesoldaterne og modtaget trusler på grund af sin journalistik om Wagner Gruppen.

Ifølge avisen blev lejesoldaterne tilbudt 5000 dollars om måneden i løn for at løse bevogtningsopgaver i Syrien med udsigt til 20.000 dollars i erstatning, hvis de blev alvorligt kvæstet, og 40.000 dollars til de efterladte, hvis de blev dræbt.

Et intermezzo i Syrien

Styret i Syrien lovede de russiske lejesoldater at stille fire moderne T72-kampvogne til rådighed, men da soldaterne landede, viste det sig, at de måtte nøjes med Hyundai-busser og firehjulstrækkere.

Herefter fik de ordrer på at bevogte hjertet af Syriens olieindustri i byen Deir ez-Zor 500 kilometer fra, hvor de var landet.

Der var fjender på vejen, men til gengæld fik de luftstøtte af de regeringstro styrker.

Lejesoldaterne forsøgte at benytte de små hurtige biler til at nå frem i en fart, men desværre for gruppen lykkedes det en af de syriske helikopterpiloter at ramme de eneste højspændingsledninger på ørkenvejen og styrte ned midt i kolonnen.

Uheldet gjorde, at de måtte trække sig tilbage til en af regimets baser, hvor gruppen efter to dage blev overfaldet af flere tusinde oprørskrigere og måtte flygte over hals og hoved.

Efter en del bøvl med deres arbejdsgivere fra Assads regime rejste korpsets medlemmer hjem, og Dimitrij Utkin forsvandt ud af offentlighedens søgelys.

Ifølge avisen Fontaka blev lejesoldaterne anholdt ved hjemkomsten og bedt om at underskrive en række papirer, inden de blev sat på fri fod.

Det var i december 2013.

En ublodig sejr i Ukraine

Allerede i februar 2014 dukkede lejesoldaterne op igen.

Denne gang på et helt nyt sted og på en ny og overraskende måde.

Som grønne mænd uden gradstegn, flag eller navne på uniformerne på den ukrainske halvø Krim.

Ifølge avisen Fontaka samt rapporter fra FN's kommissær for menneskerettigheder og Forsvarets Forskningsinstitut i Norge var lejesoldaternes nye opgave at hjælpe med at få halvøen over på russiske hænder.

De grønklædte mænd, der afvæbnede ukrainske militærfolk og besatte Krim-halvøens lokale parlament, huskes i dag som "de høflige mænd" i Rusland, og der er endda rejst en statue for dem på Krim.

Kort efter besættelsen af Krim begyndte en lejesoldat med kaldenavnet Wagner at gøre sig bemærket.

Wagner er en ondskabsfuld fyr

Tidligere lejesoldat

Der udbrød borgerkrig i det østlige Ukraine, og her kæmpede en gruppe lejesoldater nu under ledelse af en høj kronraget mand, som ofte optrådte med en tysk stålhjelm på hovedet.

Flirten med Hitler

Ifølge avisen Fontaka, der har talt med nogle af de folk, som han kæmpede sammen med, er Dimitrij Utkin meget fascineret af Det Tredje Riges historie og ideologi.

Avisens kilder oplyser, at turen til Syrien gjorde udslaget.

- Jeg tændte for det tyske tema. Jeg tænkte, at jeg var en arier, citeres Dimitrij Utkin for at have sagt.

Billeder af ham, der florerer på nettet, viser, at han på halsen har tatoveret mærker, som til forveksling ligner gradstegn fra Nazitysklands uniformer.

At nazitatoveringerne er ægte, bekræftes af en soldat i Wagner Gruppen, som Radio Free Europe har talt med.

- Wagner er en ondskabsfuld fyr. Han er ikke en tåbe, siger lejesoldaten til radiokanalen og tilføjer, at Dimitrij Utkin også har tatoveret et hagekors på skulderen, ved lejlighed bærer en vikingehjelm med horn, og at han praktiserer en eller anden form for afgudsdyrkelse.

Han går heller ikke af vejen for at slå anderledes tænkende ihjel.

Et baghold

For eksempel var det formentlig Dimitrij Utkins folk, som likviderede oprørslederen Alexandr Bednov – bedre kendt som 'Batman'.

'Batman' var godt nok russer, men han var uenig med de andre russiske grupper, og nytårsdag 2015 blev hans konvoj omringet bag frontlinjen.

Ifølge hans egne folks opslag på det sociale netværk Vkontakte, nægtede kommandanten at overgive sig, hvorefter skuddene gjaldede løs.

Mindst syv mennesker blev dræbt under aktionen, der ifølge Ukraines sikkerhedstjeneste blev udført under direkte styring af Dimitrij Utkin.

Hans gruppe af krigsvante mænd byggede på resterne fra det gamle slaviske korps, der var blevet ydmyget i Syrien.

Men nu var udstyret i orden, og krigslykken vendte.

Efter mordet på Batman deltog Wagner Gruppen i slaget ved den ukrainske by Debaltseve, hvor prorussiske separatister omringede Ukraines regeringshær og erobrede et stort landområde.

Idéen med at lade lejesoldater pleje Ruslands interesser så ud til at kunne betale sig.

Men hvem fik idéen?

Inspirationen fra Sydafrika

Det spørgsmål har det russiske medie The Bell forsøgt at besvare gennem interviews med embedsmænd i Ruslands udenrigsministerium.

Og tilsyneladende begyndte det hele med en forelæsning i Sankt Petersborgs økonomiske forum i juni 2010.

På talerstolen stod en mand ved navn Eeben Barlow.

Han er tidligere generalløjtnant i Sydafrikas militær og grundlægger af det store private sikkerhedsfirma Executive Outcomes, som træner militærfolk og løser sikkerhedsopgaver i Afrika.

Under forelæsningen beskrev han, hvordan Rusland også kunne have gavn af at lade private aktører løse militærets opgaver.

Eeben Barlows idé fandt vej til Ruslands generalstab og derfra til Vladimir Putin, der i 2012 fortalte det russiske parlament, at han var tilhænger af lejesoldater.

- Jeg mener, at dette bestemt er et værktøj til at opnå nationale interesser uden deltagelse af staten, sagde Vladimir Putin ifølge mediet Ria Novosti.

Ifølge de embedsfolk, som The Bell har talt med, var det naturligt, at Vladimir Putins allierede, den tidligere pølsemand Jevgenij Prigosjin, skulle stå for projektet, fordi hans firma i forvejen sørgede for mad og forskellig logistik til den russiske hær.

En af embedsmændene fortæller til The Bell, at Jevgenij Prigosjin ikke var specielt begejstret for projektet, fordi han havde svært ved at se fordelene ved det.

- Men man afviser ikke sådanne ordrer, siger embedsmanden til The Bell.

Fest i Kreml

Efter ilddåben i Ukraine i 2014 og 2015 blev Wagner Gruppen flyttet til Syrien, hvor lejesoldaterne var med til at bekæmpe terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Indsatsen så ud til at blive godt modtaget i Moskva.

I december 2016 blev der nemlig holdt en stor fest i Kreml til ære for fædrelandets helte, og på tv-billeder fra festen kan man skimte Dimitrij Utkin ved et af bordene.

Året efter dukkede der på ny fotos op af ham. Denne gang sammen med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og tre andre dekorerede russere.

Tiden ved fronten iført tysk stålhjelm sluttede formentlig for Dimitrij Utkin i 2017, for her blev lejesoldaten nemlig udnævnt til chef i firmaet Concord Management and Consulting.

Det er det firma, som mistænkes for at organisere Ruslands troldehær på internettet.

Koncernchefen her er også den forhenværende pølsemand fra Sankt Petersborg.

Heltedyrkelsen

Da udnævnelsen kom, var Wagner Gruppen vokset så meget, at den ikke længere kunne styres af en enkelt officer med kikkert og stålhjelm i en kampvogn.

Ifølge Ukraines sikkerhedstjeneste var der cirka 5000 mænd i gruppen i 2017.

Lejesoldaterne er dukket op i Yemen, Libyen, Sudan, Mozambique, Madagaskar, Den Centralafrikanske Republik, Mali og Venezuela, hvor de hjælper lokale regeringer og krigsherrer.

Og det er faktisk sandt, at der findes folk i Afrika, der synes godt om dem.

Spørgsmålet er selvfølgelig bare hvor mange.

Men i Bangui, hvor dine personlige data muligvis ender, hvis du trykker send på ansøgningsformularen, er der faktisk rejst en statue til ære for Wagner Gruppen.

Der står også en i Syrien.

Et af de medieselskaber, som rigmanden Jevgenij Prigosjin ejer, har endda finansieret flere spillefilm om de russiske "militærinstruktørers" humanitære indsats i Afrika.

FN's højkommissær for menneskerettigheder mener dog ikke, at Wagner Gruppens indsats fortjener statuer og spillefilm.

Grusomhederne

I marts 2021 udtrykte kommissæren stærk bekymring over, at Wagner Gruppen krænker menneskerettighederne i Den Centralafrikanske Republik.

- Blandt krænkelserne er beretninger om massehenrettelser, vilkårlige anholdelser, tortur under forhør, folk, der forsvinder, tvungen flytning af civilbefolkningen, angreb på civile faciliteter, krænkelser af retten til sundhed og angreb på humanitære aktører.

Ifølge EU står soldaterne også bag tortur og vilkårlige henrettelser i Libyen, Sudan, Mozambique, Ukraine og Syrien.

Præcis hvor grusomme lejesoldaterne kan være, har Dimitrij Utkin selv sat standarden for.

Det hele blev optaget på video, og der er musik til.

Ikke en opera af Wagner, men et stykke heavy metal, der bragede ud over Syriens ørken, mens fire lejesoldater straffede en mand, som de beskyldte for at være deserteret fra Assad-regimets hær.

Først blev manden slået på arme og ben med en lægtehammer.

Derefter fik han skåret hovedet af, mens en af soldaterne stod og råbte i baggrunden:

- Skær dybere.

Men det var tilsyneladende ikke nok, at manden nu var død.

Mens musikken fortsatte med at spille, fik liget amputeret armene med en feltspade, hængt op, overhældt med benzin og brændt.

- Ifølge et tidligere medlem af Wagner Group beordrede Dimitrij Utkin personligt, at desertøren skulle tortureres til døde, og at handlingen skulle filmes, skriver EU om sagen, der er en af årsagerne til, at unionen har indført sanktioner mod Dimitrij Utkin.

Den slags arbejdsopgaver risikerer man altså også at skulle udføre, hvis man udfylder formularen og bliver ringet op af Wagner Gruppens hvervekontor.

Nynazisterne i Ukraine

Nogle af dem, der allerede har kvalificeret sig til jobbet, ser ud til at befinde sig et eller andet sted i Rusland lige nu - formentlig nær grænsen til Ukraine.

Nyhedsbureauet Reuters skrev 14. februar, at vestlige efterretningskilder har observeret "en tidligere officer i spiontjenesten GRU, der også har arbejdet i Wagner Gruppen", som befinder sig i Donetsk i det østlige Ukraine.

Og noget kunne tyde på, at Wagner Gruppen har sat en af de allermest ekstreme underentreprenører på arbejde nær Ukraine.

Det er en gruppe soldater, der kalder sig Rusich, og som ser ud til at elske Nazitysklands symbolik lige så højt som Dimitrij Utkin selv.

Brutaliteten ser også ud til at kunne måle sig med nazisternes.

Sidst gruppen kæmpede i Ukraine i 2015, lemlæstede lejesoldaterne deres døde fjender og tog selfies med dem.

Rusich har endda sin egen profil på Instagram, men den er kun til de billeder, som ikke overtræder fællesskabets retningslinjer.

Profilen er fyldt med fotos af gruppens forretningsrejser rundt om i verden ledsaget af voldsforherligende digte på oldnordisk.

I september spurgte en af gruppens følgere på Instagram, om soldaterne var på vej til det østlige Ukraine i den nærmeste fremtid.

Svaret var bekræftende.

På det seneste foto fra januar ses soldaterne øve sig i et sneklædt landskab.

Nu, hvor du er blevet lidt klogere på, hvem man kan få som fremtidige kolleger hos Wagner Gruppen, er fristelsen til at klikke send på ansøgningsformularen måske forsvundet helt.

Men du kan i det mindste prale af at have læst alt det med små bogstaver.