Krige begynder sjældent på en onsdag, siger russisk ambassadør
Russiske diplomater har ikke meget til overs for Vestens frygt for, at en russisk invasion skulle være nært forestående.
Onsdag 16. februar har af vestlige efterretningstjenester været udpeget som dagen, hvor Rusland potentielt kunne indlede en invasion i Ukraine.
Men indtil videre har der ikke været tegn på et russisk angreb.
Og det kommer der heller ikke, fortæller Ruslands EU-ambassadør, Vladimir Tjizov, i et interview med tyske Die Welt.
- Jeg kan forsikre jer, at hvad Rusland angår, så kommer der ikke noget angreb denne onsdag. Der bliver heller ikke nogen eskalering i den kommende uge eller den efterfølgende uge eller i den kommende måned, siger han.
- Krige i Europa begynder sjældent på en onsdag, tilføjer han.
Det fremgår ikke, hvorvidt Tjizov også udelukker et russisk angreb længere fremme i tiden.
Håner vestlige medier
Rusland har indtil nu afvist alle beskyldninger om, at landet overhovedet har planer om at invadere Ukraine.
Det er en påstand fra Vestens side, som ikke har hold i virkeligheden, hævder russerne.
Onsdag kommer det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, på beskedtjenesten Telegram med en sarkastisk kommentar til de medier, som har rapporteret om et forestående russisk angreb.
- Jeg vil gerne anmode den amerikanske og britiske misinformation, Bloomberg, The New York Times og The Sun, om at offentliggøre oversigten over vores kommende invasioner i år. Jeg vil gerne kunne planlægge min ferie, skriver hun ifølge Tass.
Også EU-ambassadør Vladimir Tjizov kommenterer i interviewet med Die Welt Vestens forventninger om en forestående eskalering af konflikten:
- Når du kommer med beskyldninger – særligt alvorlige beskyldninger mod Rusland – har du også et ansvar for at fremlægge beviser. Ellers er det bagvaskelse. Så hvor er beviserne? spørger han.
NATO ser fortsat opbygning
Mens den frygtede invasion foreløbigt er udeblevet, har det russiske militær de seneste døgn oplyst, at tropper, der har deltaget i øvelser nær Ukraines grænse, er begyndt at vende tilbage til deres baser.
Ifølge Rusland er det et bevis for, at de vestlige advarsler om en invasion ikke holder vand.
Men både NATO og en række vestlige regeringer forholder sig skeptiske til udmeldingen og vil se beviser for tilbagetrækningen.
Tværtimod mener NATO, at Rusland fortsætter med at øge antallet af soldater ved grænsen til Ukraine. Det sagde generalsekretær Jens Stoltenberg forud for et forsvarsministermøde i Bruxelles onsdag.
- Vi har hørt signalerne fra Rusland om, at de er parate til at fortsætte de diplomatiske bestræbelser. Men indtil nu har vi ikke set nogen tegn på afspænding i området. Tværtimod ser vi en fortsættelse af den militære opbygning, siger NATO-chefen.
Han opfordrer indtrængende Rusland til at bevise, at landet trækker styrker tilbage fra områderne ved Ukraines grænse.
Præsident opfordrer til sammenhold
I Ukraine forsøger regeringen at mane til ro, og i en trodsreaktion på invasionsrygterne har præsident Volodymyr Zelenskij udråbt 16. februar 2022 som "sammenholdets dag".
Flere af regeringens ministre har de seneste dage opfordret befolkningen til ikke at gå i panik og til at fortsætte med at leve deres liv og passe deres hverdag med job og familie.
- Det har vi enhver ret til at gøre, fordi vi er hjemme, vi er i Ukraine. Og ingen vil elske vores hjem så meget, som vi gør. Og kun sammen kan vi beskytte vores hjem, siger Zelenskij i en udtalelse på ukrainsk tv.
Selvom der ikke har været noget militært angreb på Ukraine, ramte et omfattende cyberangreb tirsdag aften Ukraines forsvarsministerium, landets væbnede styrker og to af landets banker.
Mistanken er rettet mod Rusland, men den russiske regering afviser at have noget at gøre med angrebet.