Konflikten om Ukraine

Dansk familie forlod Ukraine over hals og hoved: - Lige nu ved vi ikke, om vi nogensinde kommer hjem igen

Den overhængende trussel om en krig mellem Rusland og Ukraine har fået Johannes Wamberg Andersen til at rykke familien "hjem" til Danmark.

Det var en stor og svær beslutning. Men den skulle tages, da Johannes Wamberg Andersen sammen med sin ukrainske hustru og parrets to børn forlod deres hjem i hovedstaden Kiev for at sætte kurs mod Danmark.

Væk fra en potentiel trussel om krig. Væk fra hverdag og arbejdsliv. Nærmest fra den ene dag til den anden.

- Det var meget kaotisk. Vi havde forventet, at Vladimir Putin måske kunne finde på at invadere Ukraine, selvom det er vanvittigt i det 21. århundrede. Men jeg tænkte, at vi nok kunne rejse efterfølgende, hvis det skulle blive til virkelighed. Alligevel fik jeg kolde fødder, fordi alle sagde, vi skulle rejse ud af landet, siger Johannes Wamberg Andersen til TV 2.

Bevægede døgn

Nu har Johannes Wamberg Andersen og familien fået husly hos hans mor i det københavnske Nordvest.

Og det har været nogle bevægede døgn.

- Vi forlod Ukraine over hals og hoved. Og vi føler os nu som flygtninge. Men børn skal ikke se krigshandlinger, og Udenrigsministeriet i Danmark anbefalede os jo også at rejse – i bydeform, siger Johannes Wamberg Andersen.

For fem dage siden kom den officielle opfordring fra de danske myndigheder til 200 fastboende danskere i Ukraine om at forlade landet.

Det skete med henvisning til en anspændt sikkerhedssituation, hvor Rusland har opmarcheret flere end 100.000 soldater langs grænsen til Ukraine i både Rusland og Hviderusland.

Lige nu ved vi ikke, om vi nogensinde kommer hjem igen

Johannes Wamberg Andersen

Uvis fremtid

Nu sidder Johannes Wamberg Andersen sammen med sin familie og ser mod en uvis fremtid efter 18 år i Ukraine, hvor det er blevet mere hjem, end Danmark er for nærværende.

I Ukraine var Johannes Wamberg Andersen travlt beskæftiget i en forretning med frosne færdigvarer til ukrainerne efter dansk koncept og med et ngo-projekt for de ukrainske statsjernbaner.

- Det er først og fremmest for børnenes skyld, vi har gjort det. Børnene siger, at de vil "hjem". Lige nu ved vi ikke, om vi nogensinde kommer hjem igen, og det har været voldsomt og stressende, men det kan være, vi trækker stikket, erkender Johannes Wamberg Andersen.

I dag mødes forsvarsminister Morten Bødskov (S) og de øvrige NATO-landes forsvarsministre i Bruxelles. Her er netop den tilspidsede situation i Ukraine på dagsordenen, selvom der tirsdag fra russisk side kom en melding om, at tropper var på vej væk fra grænselandet.

Men meldingerne om den russiske tilbagetrækning er meget modsatrettede, siger NATO-chef Jens Stoltenberg med henvisning til, at Rusland fortsætter med at øge antallet af soldater ved grænsen til Ukraine.

Nogle bliver

Ikke alle danskere har valgt at pakke kufferten og søge ud af Ukraine.

I byen Lviv sidder Jesper Lindholt, som er direktør i softwarevirksomheden Livatek.

Han har valgt at rykke fra hovedstaden Kiev og til et mere roligt hjørne af landet. Længere væk fra truslen om en forestående krigshandling.

Onsdag er af flere vestlige statsledere og efterretningskilder udråbt som et muligt tidspunkt for en russisk invasion af Ukraine. Men det til trods, skal Jesper Lindholt ingen steder lige nu og her.

- Ukrainerne tager det jo meget cool og stoisk. Det føles, som om der har været krig i otte år, så man lever på en knivsæg, siger Jesper Lindholt, som har boet i Ukraine i 15 år.

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt befinder sig i Dnipro og betegner situationen som rolig.

- Folk går på arbejde, folk sidder på restauranter, og busserne kører som vanligt. Der er ingen panikstemning, siger Claus Borg Reinholdt.