Udland

Prins Andrew indgår forlig efter voldtægtsanklage

Prins Andrew, der stod over for en retssag om under en måned, fortryder sit forhold til Jeffrey Epstein, lyder det i en udtalelse.

Den britiske prins Andrew har indgået forlig med Virginia Giuffre, der har anklaget prinsen for at have voldtaget hende, mens hun var teenager.

Det fremgår af et retsdokument fra en domstol i Manhattan, skriver New York Times.

Forliget betyder, at den 61-årige detroniserede prins skal betale et beløb til den 38-årige kvinde. Beløbets størrelse er fortroligt, skriver parterne i en fælles erklæring, der er vedhæftet rettens afgørelse.

Det fremgår ligeledes, at prins Andrew "har til hensigt at donere et betydeligt beløb" til en velgørenhedsorganisation til fordel for ofres rettigheder.

Stod over for retssag

Virginia Giuffre var 17 år i 2001, da hun ifølge anklagerne blev tvunget til samleje med den britiske prins. Det var på et tidspunkt, hvor hun har har forklaret, at hun blev holdt som sexslave af forretningsmanden og sexforbryderen Jeffrey Epstein. Han tog sit eget liv i august 2019, mens han sad i fængsel og ventede på at komme for retten.

Prins Andrew har hele tiden nægtet sig skyldig.

Det var en forfærdelig tanke for prins Andrew og det britiske hof, hvis den her retssag var blevet gennemført

Lone Theils, journalist

Han kan dog umuligt undgå, at forliget vil blive betragtet som en indrømmelse, vurderer Lone Theils, der er journalist og tidligere korrespondent i London gennem mange år.

- Han har jo hele tiden fastholdt, at han aldrig nogensinde har mødt hende. Så hvorfor indgå forlig med nogen, man aldrig har mødt? Der må jo være et eller andet at indgå forlig omkring, siger hun.

Ufattelig pinagtigt

Sagen har foreløbigt kostet Prins Andrew hans militære titler og protektorroller, som han måtte aflevere tilbage til sin mor, dronning Elizabeth.

Prins Andrew har kæmpet imod en retssag, men for godt en måned siden gav en dommer i New York grønt lys til, at der kunne føres et civilt søgsmål mod prinsen.

Det betød, at han 10. marts stod over for at svare på spørgsmål om sagen ved en domstol i New York, hvis ikke han havde indgået forlig.

Ifølge Lone Theils vil det være en stor lettelse i Storbritannien, at han slipper for at få optrevlet anklagerne i en retssal.

- Det var en forfærdelig tanke for prins Andrew og det britiske hof, hvis den her retssag var blevet gennemført. Den ville være blevet så ufatteligt pinagtigt, siger hun.

Fortryder forhold til Epstein

I en erklæring fra retsdokumentet anerkender prinsen, at Jeffrey Epstein "handlede utallige unge piger gennem mange år", og skriver, at han fortryder sit tilhørsforhold til den notoriske sexforbryder.

Han roser også Virginia Giuffre for hendes mod til at forsvare sig selv og anerkender, at hun "har lidt både som offer for misbrug og under uretfærdige angreb i offentligheden".

Prins Andrew havde dog aldrig til hensigt at tilsværte hendes person, lyder det.

Erklæringen må ifølge Lone Theils læses som en "virkelig substantiel undskyldning" til Virginia Giuffre.