Konflikten om Ukraine

- Det kan sagtens være et røgslør, siger dansk militærekspert om russisk tilbagetrækning

Rusland fastholder påstanden om, at flere delinger er i gang med at trække sig tilbage fra positioner ved Ukraines grænse.

Tirsdag lyder det fra Ruslands forsvarsministerium, at nogle af de russiske tropper ved grænsen til Ukraine har indledt en tilbagetrækning.

Meldingen kommer bare én dag før den dato, som flere vestlige statsledere og efterretningskilder har udråbt som et muligt tidspunkt for en russisk invasion af Ukraine.

De flytter styrker rundt, men det er ikke en reel deeskalering

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg

Ifølge orlogskaptajn i Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, skal man ikke lægge særlig meget i den russiske udmelding.

- Det Rusland har stående rundt om Ukraine lige nu er stadig meget faretruende. Det kan sagtens være et røgslør for at give et indtryk af, at man deeskalerer, mens man på andre fronter gør det stik modsatte, siger han til TV 2.

Ser ikke tegn på tilbagetrækning

Ifølge orlogskaptajnen har Rusland placeret en stor mængde missilbatterier af typen Iskander langs Ukraines grænser. Hvis de begynder at fjerne nogle af dem, vil det være substantielt, siger Anders Puck Nielsen.

- Det samme gælder de angrebshelikoptere, som russerne de seneste dage har flyttet helt frem til grænsen. Hvis de begynder at trække dem tilbage, kan man snakke om, at der måske er noget om det her. På nuværende tidspunkt synes jeg overhovedet ikke, man ser tegn på det.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ser heller ikke de russiske troppebevægelser som en reel tilbagetrækning.

- De flytter styrker rundt, men det er ikke en reel deeskalering. Vi kan se, de indtager en stilling med kampklare tropper og en masse tungt artilleri, og så fjerner de størstedelen af tropperne, men lader artilleriet stå. På den måde kan de hurtigt genindsætte alle tropperne om nødvendigt, siger Stoltenberg på et pressemøde.

Fra ukrainsk side vil man også se håndgribelige beviser, før man tror på en reel russisk tilbagetrækning.

- Rusland kommer med mange udtalelser, og derfor har vi en regel: Vi tror ikke på det, vi hører, men på det, vi ser. Når vi ser tropper, der trækker sig tilbage, tror vi på nedtrapningen, lyder det fra Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba.

Satellitbilleder underbygger skepsis

Den udbredte skepsis omkring den påståede russiske tilbagetrækning underbygges af en række nye satellitbilleder fra firmaet Maxar Technologies, der arbejder med rum- og jordobservation.

Ifølge billederne er de russiske tropper i gang med at indtage kampstillinger, mens de opbygger deres kapacitet til at angribe Ukraine.

Maxars nye satellitbilleder fra søndag og mandag afslører øget russisk militær aktivitet i det vestlige Rusland, Hviderusland og Krim.

- Der kan spores betydelig ny aktivitet, som omfatter ​​adskillige store enheder af tropper og angrebshelikoptere, nye formationer af jordangrebsfly og jagerbombefly. Der kan samtidig ses bevægelse fra flere landstyrkeenheder i konvojformation, oplyser Maxar ifølge Reuters.

Fastholder tilbagetrækning

Alligevel fastholder Rusland påstanden om, at flere delinger er i gang med at trække sig tilbage fra positioner ved Ukraines grænse.

Ifølge en talsmand fra det russiske forsvarsministerium skyldes det, at deres træningsmission er slut. Der vil dog fortsat blive udført russiske militærøvelser i samarbejde med Hviderusland den kommende tid, lyder det. Øvelser, der efter planen slutter 20. februar.

- Når øvelserne er færdige, vender enhederne, som altid tilbage til deres permanente udstationeringer. Enheder fra Syd- og Vestmilitærdistriktet er allerede begyndt at læsse om bord på tog og køretøjer, siger Igor Konasjenkov, som er talsperson for det russiske forsvarsministerium.

Rusland menes den seneste tid at have haft op imod 130.000 tropper opmarcheret tæt på grænsen til Ukraine.