Ukrainske børn og gamle undervises i at skyde mod en russisk invasion
Rusland kan angribe med kort varsel. Ukraines hær er klar. Nu vil almindelige ukrainere også lære at tage kampen op.
Mens Rusland rasler med sablerne ved grænsen til Ukraine, prøver verdens ledere fortsat at løse krisen om Ukraine via diplomatiets vej.
Men visse steder er frygten for en invasion så stor, at almindelige ukrainere nu forbereder sig på at forsvare sig selv.
Et af de steder er den gamle havneby Mariupol, hvor der søndag var våbentræning for både børn og voksne arrangeret af ukrainske specialstyrker.
Mariupol ligger ved Sortehavet 60 kilometer fra den russiske grænse - og bare 20 kilometer fra et område, der kontrolleres af russisk-støttede separatister.
- Jeg vil forsvare mit hjem, min by og mine børn. Jeg gør det, fordi at jeg føler mig klar til det. Jeg vil ikke miste mit land eller min by, siger Valentyna Konstantynovska, mens hun ligger på maven og fornemmer, hvordan en kalasjnikov-riffel fungerer.
Andre beboere har taget deres små børn med.
- Hvorfor vi har taget min søn med herhen? Vi vil vide det hele. Han vil vide, hvordan man gør det hele, siger Yelena Piddubna.
Verdens ledere i kø for besøg
Imens arbejdes der benhårdt på de bonede gulve.
Mandag er det den tyske kansler Olaf Scholz' tur til at mødes med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij. De to skal tale om, hvordan man kan finde en fredelig løsning på konflikten.
Også Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har besøgt Zelenskij de seneste uger.
Scholtz' besøg i Ukraines hovedstad bliver dog kort, for allerede i morgen skal han mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Moskva.
Forud for de kommende dages samtaler understreger Scholz, at han ser situationen ved grænsen som en alvorlig trussel mod fred i Europa.
- Derfor er det vigtigt at melde klart ud, at i tilfælde af et militært angreb på Ukraine og landets territoriale integritet og suverænitet vil det føre til kraftige reaktioner og hårde sanktioner, som vi har forberedt omhyggeligt og hurtigt kan sætte i værk sammen med vores allierede i Europa og i NATO, siger den tyske kansler.
Masser af liv i Kiev
Men selvom frygten for en russisk invasion lurer under overfladen, er hovedstaden Kievs galder fulde af morgentrafik.
- Der er masser af mennesker med metroen, så folk tager på arbejde, som de plejer at gøre. Men i nyhederne fylder den intense situation med Rusland selvfølgelig rigtig, rigtig meget, siger TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.
Rusland har opmarcheret over 100.000 soldater ved Ukraines grænser, og mange lande har de seneste dage opfordret deres borgere til at forlade Ukraine.
Men trods det har Olaf Scholz' besøg ikke fået meget omtale i Ukraine.
Det har søndagens samtalen mellem præsident Zelenskij og hans amerikanske kollega Joe Biden derimod.
De to præsidenterne talte sammen, dagen efter at Biden drøftede krisen med Vladimir Putin.
"Skide ligeglade" med sanktioner
Putin afviser, at der er et angreb på vej, og derudover er Rusland slet ikke bange for Vestens sanktioner.
Det forklarede Ruslands ambassadør i Sverige, Viktor Tatarintsev, eftertrykkeligt over for Aftonbladet søndag.
- Undskyld mit sprog, men vi er skide ligeglade med alle deres sanktioner, sagde Tatarintsev.
Russerne har ifølge ambassadøren kendt til vestlige sanktioner i mange år og er bare blevet mere selvforsynende.
- Jo mere Vesten presser Rusland, jo stærkere bliver Ruslands svar, sagde ambassadøren.