Konflikten om Ukraine

Et russisk angreb kan komme inden for 48 timer, siger Johnson

Samtidig med advarslen fra den britiske premierminister fortsætter de diplomatiske anstrengelser for at undgå en væbnet konflikt i Ukraine.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger mandag, at et russisk angreb på Ukraine kan komme ”allerede inden for de næste 48 timer”.

- Alt tyder på, at de i det mindste planlægger et eller andet, der kan ske allerede inden for de næste 48 timer, siger han til Sky News.

Den britiske premierminister siger samtidig, at et angreb vil være ”en katastrofal fejltagelse, en katastrofe for Rusland”.

- Vi står på kanten af en kløft, men der er stadig tid til, at Putin kan træde et skridt tilbage, siger Boris Johnson.

Amerikanske efterretningskilder har tidligere sagt, at flere efterretninger tyder på, at et angreb kan komme allerede onsdag.

Det tætteste på krig i 70 år

Tidligere på dagen sagde den britiske minister for de væbnede styrker, James Heappey, i et interview med BBC, at Europa nu er tættere på krig, end man har været i 70 år.

Han noterer sig, at alle dele af den russiske krigsmaskine nu er på plads langs grænsen:

- Hvis alt det her kun blev gjort for at stå stærkere i de diplomatiske forhandlinger, havde man ikke behøvet al logistikken, brændstoffet, det medicinske udstyr, broerne – alle de kedelige ting, der gør en invasion sandsynlig, men som ikke skaber overskrifter. Men faktisk er alle disse ting på plads nu, siger James Heappey.

Diplomatiske anstrengelser

Samtidig med advarslerne fra Storbritannien fortsætter de diplomatiske anstrengelser for at undgå en væbnet konflikt i Ukraine.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, mødes lige nu med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, for at diskutere truslen fra Rusland.

Tidligere på måneden fik Zelenskij også besøg af Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Men Scholz' besøg bliver kort, for allerede tirsdag skal han mødes med den russiske præsident Putin i Moskva.

Scholz skal træde i karakter

Forud for sin rejse sagde kansler Scholz, at han anser situationen ved grænsen for at være en alvorlig trussel mod fred i Europa:

- Derfor er det vigtigt at melde klart ud, at i tilfælde af et militært angreb på Ukraine og landets territoriale integritet og suverænitet, vil det føre til kraftige reaktioner og hårde sanktioner, som vi har forberedt omhyggeligt og hurtigt kan sætte i værk sammen med vores allierede og i Europa og NATO.

Krisen om Ukraine kan blive første gang Olaf Scholz for alvor kommer til at træde i karakter internationalt. Det siger Charlotte Flindt Pedersen, der er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, til TV 2:

- Tyskland har en vigtig rolle, fordi de har været de mest forstående i forhold til Rusland. Især Scholz' socialdemokratiske parti har en meget tilgivende holdning til Rusland. Derfor er det en helt anden holdning, han kommer med, sammenlignet med tidligere kansler Merkel, som gik forrest med sanktionerne mod Rusland i forbindelse med annekteringen af Krim. Så her har vi en kansler, som skal træde i karakter.