Trumps gamle telefonvaner spænder ben for undersøgelse af stormløbet

Den tidligere præsident havde for vane at rive dokumenter itu, ligesom han brugte egne og andres telefoner for at tale uforstyrret.

Den undersøgelseskommission, der lige nu forsøger at kortlægge stormen mod Kongressen 6. januar sidste år, er stødt på endnu et problem.

Det viser sig nemlig, at der er flere timer i den tidligere præsident Donald Trumps telefonlog fra den dato, der ikke umiddelbart er til at støve op.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet The New York Times og Forbes.

Intet tyder dog på, at detaljerne er blevet fjernet – i stedet er det Trumps gamle telefonvaner, der har vist sig at spænde ben for undersøgelsesarbejdet.

Lånte ofte andres telefoner

Det usædvanligt lange tomrum i telefonloggen spænder over flere timer 6. januar.

Ifølge CNN mangler telefonloggen i timerne fra, at Donald Trump talte til sine tilhørere inden stormløbet og frem til det tidspunkt, hvor han i en video opfordrede stormløberne til at gå hjem.

Flere kilder fra Trumps medarbejderstab i Det Hvide Hus kan berette om, at den tidligere præsident havde en række utraditionelle telefonvaner. For eksempel benyttede han ofte andres telefoner for at tale uden medhør, ligesom flere af hans private mobiler cirkulerede til professionelt brug – selvom det blev kraftigt frarådet af sikkerhedsmæssige hensyn.

Det har nu fået kommissionen til at undersøge tidligere medarbejderes telefoner, ligesom det ifølge CNN også kan blive nødvendigt at undersøge Donald Trumps private telefoner fra det pågældende tidspunkt.

Men telefonerne er ikke det eneste fra Trumps præsidentperiode, der har gjort det svært for kommissionen at undersøge forløbet omkring 6. januar.

I starten af februar kom det nemlig frem, at den tidligere præsident også havde for vane at flå officielle dokumenter itu, selvom kravet er, at de skal arkiveres i Nationalarkivet. Et krav, der gælder alt fra håndskrevne notater og breve til e-mails og fax-dokumenter.

Stormløbet på Kongressen

  • 6. januar 2021 trængte hundredvis af Trump-støtter ind i USA’s kongres.
  • Det skete, mens medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte Joe Biden som vinder af præsidentvalget.
  • To timer forinden havde Donald Trump holdt tale foran tusindvis af tilhængere, hvor han opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og omgøre hans valgnederlag. 
  • Fem døde i forbindelse med optøjerne, herunder fire Trump-tilhængere og én politibetjent. 
  • Efterfølgende har Kongressen nedsat et udvalg, der blandt andet er i gang med at undersøge, hvad Trump sagde og gjorde den dag. 

Da undersøgelseskommission efter længere tids juridisk slåskamp fik fat i Trumps gamle dokumenter i slutningen af januar, fik de altså en stak iturevne papirer, der var tapet sammen igen til lejligheden af ansatte i Det Hvide Hus.

Over 700 anholdelser

Undersøgelseskommissionen blev nedsat i juli 2021 i Repræsentanternes Hus, omkring et halvt år efter stormløbet.

Den består af syv demokrater og to af Kongressens mest Trump-kritiske republikanere, Liz Cheney og Adam Kinzinger.

Siden stormløbet har politiet foretaget 769 sigtelser af forskellig karakter. Senest fik den karakteristiske "manden med hornene" 41 måneders fængsel for sin rolle i forløbet, ligesom en mand fra Florida har fået over fem års fængsel for sin rolle.