Udland

Massiv rygtekampagne har ramt Sverige - myndighederne frygter voldelige angreb

De svenske myndigheder frygter, at ”meget aggressiv” misinformationskampagne kan føre til vold fra radikaliserede personer.

- De stjal mig. De kidnappede mig. De tog mig fra min mor og far. Hjælp mig!

Klippet af det grædende barn, som råber sin fortvivlelse ud på arabisk, er blevet delt mere end en halv million gange på Twitter.

I den tilhørende tekst bliver det påstået, at barnet er blevet kidnappet af de svenske myndigheder og – sammen med andre børn – bliver holdt fra sin familie.

Videoen er blot et af mange eksempler på en massiv rygtekampagne mod den svenske socialtjeneste, som har spredt sig som løbeild i arabisksprogede medier og på sociale medieprofiler med millioner af følgere.

Opfordrer til boykot af Sverige

Et hashtag – som oversat til dansk – lyder: ”Stop med at kidnappe vores børn” er blevet delt mere end 35.000 gange den seneste uge. Mange opfordrer til boykot af Sverige.

Den svenske myndighed for psykologisk forsvar (MPF) betegner kampagnen som en ”pågående udenlandsk informationspåvirkningskampagne” med ”grove anklager om handel med børn”, skriver Aftonbladet.

Konspirationen bliver også delt og diskuteret i blandt andet lukkede Facebook-grupper i Sverige.

Ifølge Expressen er kampagnen også støttet af kredsen omkring imamen Abu Raad, som er blevet dømt til udvisning fra Sverige for at være en trussel mod det svenske samfund.

En udvisning, der ikke er gennemført, fordi de svenske myndigheder vurderer, at imamen og gruppen omkring ham vil være i livsfare i hjemlandet Irak.

- Det er en fortælling, der udnytter følelsen af at være udenfor fællesskabet, uvidenhed om det svenske samfund og mistro mod myndigheder, som allerede findes i den muslimske målgruppe, lyder det fra Myndigheden for Psykologisk Forsvar.

Video med næsten 2 millioner visninger

I mandags demonstrerede 100-200 personer i Stockholm mod de påståede kidnapninger, En ny demonstration er annonceret i Gøteborg på søndag.

Flere arabisksprogede influencere har også engageret sig i anklagen og givet den yderligere spredning. Bloggeren og youtuberen Abdullah el-Sharif har eksempelvis delt et klip, hvor han påstår, at den svenske socialtjeneste har taget børn fra deres forældre, fordi barnet ville bære slør. Han kalder desuden Sverige for et diktatur, skriver Dagens Nyheter.

Klippet blev slettet af Facebook, men har mere end 1,8 millioner visninger på Youtube.

Tvangsfjernelser bliver kidnapning

Vurderingen er, at det er en række sager om anbringelser eller tvangsfjernelser af børn, som i visse kredse er blevet til konspirationen om, at Sverige systematisk kidnapper muslimske børn.

Den svenske regering har igangsat et beredskab for at imødegå anklagerne. De har oversat en forklaring af de svenske regler til 18 sprog, og svenske ambassader er aktiveret i et forsøg på at sprede viden om den svenske model.

Statsminister Magdalena Andersson siger, at regelsættet for anbringelser ikke er til forhandling, selvom nogen har interesse i at tegne et forvrænget billede.

- Det står jo krystalklart, at vi ser på barnets bedste. Det skal man vide. Også, hvis man kommer her til Sverige fra et andet land. Her ser vi på barnets bedste, ikke på forældrenes, siger hun.

Koordineret kampagne mod Sverige

Mikael Tofvesson, operativ chef ved Myndigheden for Psykologisk Forsvar, siger, at kampagnen begyndte 28. december sidste år på en arabisksproget hjemmeside, men først spredte sig voldsomt fra slutningen af januar.

- Vi kan se, at det er en koordineret indsats, som også går offensivt til værk og forsøger at lukke munden på de modstandere, som udtrykker andre synspunkter. Nogle af aktørerne bekender sig åbent til voldelige og antidemokratiske grupperinger, siger Mikael Tofvesson til Aftonbladet.

Kommentarfelterne til de mange opslag er fyldt med opfordringer til demonstrationer og i nogle tilfælde angreb på socialtjenestens kontorer i Sverige.

Frygten er, at konspirationen kan udløse en voldelig reaktion. At det kan blive en ny sag som de danske Muhammedtegninger eller i værste fald et terrorangreb som mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Det svenske politi er opmærksom på truslen.

- Politiet har jo set, at ekstremistiske og voldsparate grupperinger udnytter mishagsytringer og en mere polariseret samfundsdebat til at formidle sine budskaber og sprede propaganda og misinformation på nettet, siger Fredrik Hultgren-Friberg, der er pressetalsmand for den svenske efterretningstjeneste, til SVT.