Konflikten om Ukraine

Vi gjorde Rusland impotent, men nu har Putin opnået, hvad han ville, siger Leif Davidsen

Putin vil skabe et et nyt og stærkt Rusland - og han har opbakning hos den russiske befolkning, vurderer forfatter og Rusland-kender Leif Davidsen.

Ved den ukrainske grænse står nu opmarcheret 130.000 russiske soldater. Og det er en situationen, der skaber bekymring. Ikke bare i Ukraine, men i hele den vestlige verden.

Og måske har Putin allerede fået det ud af sine handlinger, som han ønskede.

I programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS siger forfatter Leif Davidsen, at Putin gør det for at skabe respekt og for at blive taget alvorligt.

- Han vil skabe et nyt og stærkt Rusland, der har en militær kapacitet. Han vil ikke finde sig i, at man skærer dem væk fra alle vigtige beslutninger. De vil konsulteres, og det vil have noget at skulle have sagt - især i Europa. Han vil genrejse Rusland, siger Leif Davidsen

Hvem er Leif Davidsen?

  • Forfatter og journalist
  • Korrespondent for Danmarks Radio under Den Kolde Krig
  • Forfatter til en lang række af romaner om Rusland
  • Vandt i 1992 De Gyldne Laurbær for romanen 'Den sidste spion'

Man grinede af Rusland

For at forstå, hvorfor Putin nu vil genrejse Rusland, skal vi tilbage til slutningen af Den Kolde Krig og den følelse, som russerne stod tilbage med.

- Der er noget, vi overhovedet ikke har forstået her i vores del af verden. Da Den Kolde Krig sluttede med Sovjets sammenbrud, kunne vi erklære os som vindere. Det skabte i den russiske befolkning et nederlagssyndrom - eller et nederlagstraume, hvor man gik fra at være borgere i en mægtig og frygtet stat til at være fanget i et politisk korrupt system, der gjorde millioner af mennesker fattige.

Den følelse sidder, ifølge Leif Davidsen, dybt i den russiske folkesjæl.

- Man var impotent sikkerhedspolitisk. Man grinede af Jeltsin, og man grinede af Rusland. Det skabte i befolkningen en utrolig fornemmelse af nederlag. Det var nogle fysiske skader, de fik på grund af fattigdommen, men det var også nogle sjælelige skader, siger forfatter Leif Davidsen.

- Er det dem, vi slås med i dag?

- Ja. Vi burde i det mindste som danskere forstå, hvordan en nation kan have det efter et nederlag. Nogle gange er nederlag vigtigere end sejre.

Danskerne deler skæbnefællesskab med russerne

Når Leif Davidsen mener, at vi som danskere bør kunne genkalde os følelsen, refererer han til, hvordan 2. Slesvigske Krig i 1864 satte dybe spor i den danske befolkning.

- I min skoletid fik jeg tudet ørerne fulde af nederlaget i 1864, hvor vi mistede en tredjedel af vores territorium og en tredjedel af vores befolkning. Og i årtier påvirkede det vores udenrigs- og sikkerhedspolitik og den måde, vi tænkte på, siger Leif Davisen og nævner, hvordan vi holdt os ude af 1. Verdenskrig og var neutrale i 2. Verdenskrig.

- Forestil dig, når sådan et kæmpe imperium som det sovjetiske bryder sammen, hvor meget det så påvirker almindelige patriotiske mennesker, der ser deres verden styrte i grus og deres liv ændre sig på stort set en uge, siger Leif Davidsen.

Putin vil tages alvorligt

Russerne og Putin føler sig simpelthen til grin på den internationale politiske scene, mener Leif Davidsen. Og det er derfor, vi nu ser oprustningen ved grænsen.

- Putin har fået meget ud af det. Der har været store topmøder med Frankrig og Tyskland. For første gang tager vi Rusland alvorligt. Putin har længe bedt om at blive taget alvorligt, siger Leif Davidsen.

Mens Vesten har grinet af russerne, er Rusland blevet rigere, og Putin har skabt en stor hær, som nu er den, der står ved grænsen. Han har opnået det, han ville: Vestens interesse.

Krig kan antændes af gnist

En ny kold krig tror Leif Davidsen dog ikke på. Det vil have for store økonomiske konsekvenser for alle de russere, der også er kommet til penge i de år, der er gået.

- Jeg ser mere, at det vi ser nu, minder om tiden op til 1. Verdenskrig. Stormagterne dengang vaklede som søvngængerne. De snublede ind i en krig, der blev antændt af mordet i Sarajevo.

Så selvom Davidsen som udgangspunkt ikke ser for sig, at Rusland går i krig i Ukraine, så er der et lille men:

- Det er ikke i den planlagte fase, russere går ind i Ukraine. Det er, hvis gnisten bliver antændt - som det skete med 1. Verdenskrig. Man kan også snuble ind i Ukraine. Det er derfor, vi skal forstå russerne og deres interesser, siger Leif Davidsen.

Se hele interviewet med Leif Davidsen på TV 2 PLAY.