Desperate landmænd kigger langt efter regn i Spanien - tørke kan ødelægge afgrøder

I Madrid-regionen regnede det ikke i 26 dage i træk i januar, og tendensen er den samme over alt i Spanien.

Spanierne kigger for tiden op mod himlen i håbet om, at skyerne trækker sig sammen, bliver grå og sender livgivende vand mod jorden.

Et efterår og en vinter med mindre regn end sædvanligt har fået alarmklokkerne til at ringe. Mængden af nedbør er klart under det normale, lyder det fra talsmanden for Aemet, der svarer til DMI i Danmark.

- Hvis perioden mellem 1981 og 2010 tages som reference, har det det regnet 36 procent mindre, siger Rubén del Campo fra Aemet til det spanske dagblad El Pais.

Rubén del Campo forklarer videre, at man i Spanien normalt registrerer 75 procent af den totale nedbør mellem oktober og april. Og sker det ikke, som det synes at være tilfældet i 2021 og 2022, kan det skabe store problemer.

- Hvis den største nedbør ikke falder i disse syv måneder, bliver det svært at kompensere, fordi somrene næsten altid er meget tørre, siger Del Campo.

Frygter for deres afgrøder

Og allerede nu mærker de spanske landmænd den manglende nedbør. De er desperate og frygter at miste deres afgrøder.

- Kartofler, majs, rødbeder. Uden vand er det umuligt, siger landmanden Jésus Sánchez til tv-stationen Antena 2.

Og samme besked lyder fra hans kollega Antonio Gil.

- Det her bliver en økonomisk ruin. Vi venter på en regnbyge, men den kommer ikke, siger Gil.

Allerværst er situationen lige nu i den sydlige region Andalusien, som populært betegnes som Europas spisekammer. Her er mange vandreservoirer helt nede på omkring 30 procent af kapaciteten. Og det er katastrofalt i en region, hvor 75 procent af landbrugsjorden bliver kunstigt vandet.

Landbrugsorganisationen COAG kalder situationen ”grim”, og peger på, at det også har konsekvenser for kvægavlen, fordi græsningsarealerne bliver udtørret og kvaliteten ringere.

Kritiserer landbrugets brug af vand

Men når man mangler vand, skal man ikke kun kigge mod himlen, mener den spanske afdeling af miljøorganisationen Greenpeace. Man er også nødt til at kigge på, hvordan man bruger vandet i vandreservoirerne, lyder det fra organisationens ansvarlige for vandområdet.

- Man forvalter en ressource, der bliver stadig mindre, dårligt, siger Julio Barea, fra Greenpeace til El Pais.

Han forklarer, at man i Spanien forbruger mere end 80 procent af reservoir-ressourcen på kunstvanding af afgrøder. Og selv om man de seneste årtier har foretaget en moderniseringsproces af kunstvanding i Spanien, har det ikke medført en nettoreduktion i vandforbruget.

Og Barea fra Greenpeace bakkes op af en professor i geografi.

- Det, der spares med moderniseringen, efterladers ikke i reservoirerne, men bliver i stedet brugt til at øge vandingen andre steder, siger Leandro Moral, professor i geografi, ved Sevilla Universitet til El Pais.

Tørreste start året i dette århundrede

Selv om Jésus Sánchez kradser fortvivlet i jorden på sine tørre marker, håber han stadig, at vejret vil være med ham, og at der i løbet at februar vil komme regnbyger, der kan sikre afgrøderne.

- Hvis det begynder at regne, vil det redde os. Hvis ikke, bliver det svært, siger Sánchez til den spanske tv-station Antenna 3, der har besøgt ham.

Men han har ikke de spanske meteorologer med sig. Der ventes ikke regn de kommende uger. Og starten på 2022 er dermed en af de tørreste i dette århundrede.

- I mange områder af den sydlige halvdel af Spanien har det praktisk talt ikke regnet noget siden den sidste uge af december. Og i den nordlige del af halvøen har det praktisk talt ikke regnet siden den første uge af 2022. Der har kun været nedbør i områder af Middelhavet og betydeligt på De Kanariske Øer i anden halvdel af januar, siger Rubén del Campo fast.