70 episoder af populær podcast fjernes efter beskyldninger om racisme

Komikeren får omtrent 650 millioner kroner for at lave podcasten. Han afviser at være racist eller vaccinemodstander.

Spotify har fjernet 70 episoder af den populære podcast 'The Joe Rogan Experience' fra platformen.

Det skriver CNET.

Jeg prøvede bestemt ikke at være racistisk

Joe Rogan, komiker og podcastvært

Det sker i kølvandet på, at podcasten er blevet beskyldt for at sprede misinformation om coronavirus og vacciner, ligesom værten Joe Rogan nu også beskyldes for at have udtalt sig racistisk ved gentagne lejligheder.

I værtsstolen sidder komikeren Joe Rogan, som er blandt verdens mest populære podcastværter. Den seneste tid er han så også blevet en af de mest skandaleombruste af slagsen.

Ingen kommentarer

Fjernelsen af podcastepisoderne er sket uden nogen kommentar eller varsel fra Spotify.

Meget tyder imidlertid på, at det ikke var Spotify, som uprovokeret og på eget initiativ strøg Joe Rogans episoder fra platformen.

Den Grammy Award-vindende amerikanske sanger India Arie har nemlig for nylig på Instagram delt mere end 20 eksempler på, at Joe Rogan i sin podcast har benyttet sig af nedladende skældsord om sorte mennesker i 'The Joe Rogan Experience'.

En stor del af de podcastepisoder, der er fjernet, er dem, som India Arie har henvist til.

Prøvede ikke at være racistisk

Joe Rogan har mestendels forholdt sig tavs til en stor del af den seneste tids kritik af hans podcast, men i forbindelse med beskyldningerne om racisme har han påpeget, at en lang række af de eksempler på racistiske udtalelser, som India Arie hiver frem, er taget ud af kontekst.

Joe Rogan siger desuden, at han blot har brugt det nedsættende skældsord i en forbindelse, hvor han taler om ordet i stedet for selv at bruge det aktivt i sproget.

Ikke desto mindre har han lagt en video på Instagram, hvor han undskylder, at han i flere tilfælde har gjort brug af udtryk og ord, som har været forkerte.

- Jeg prøvede bestemt ikke at være racistisk, og jeg ville aldrig med vilje fornærme nogen for underholdningens skyld med noget så dumt som racisme, har Joe Rogan sagt i en video, som han har lagt op på Instagram.

India Arie har ligeledes anerkendt, at nogle af eksemplerne kan være taget ud af kontekst, men hun holder fast i, at Joe Rogan har brugt ord og udtryk, som ikke under nogle omstændigheder kan være i orden.

Kontrakt pĂĄ 650 millioner

'The Joe Rogan Experience' er i øjeblikket den mest populære podcast i en række engelsktalende lande – heriblandt i USA, Canada og Storbritannien.

I podcasten, der har kørt siden 2009, kaster Rogan sig ud i debatter om politik, samfund og alt muligt andet, som han debatterer med kendte og somme tider kontroversielle mennesker.

Tidligere gæster har været forretningsmanden Elon Musk, komikeren Kevin Hart og radioværten Alex Jones, som er en kendt konspirationsteoretiker, der blandt andet står bag det kontroversielle medie Infowars.

I løbet af de seneste par uger har både musikere som Neil Young og Joni Mitchell krævet, at deres musik bliver fjernet fra Spotify, fordi de ikke vil støtte en platform, der ifølge dem støtter udbredelsen af misinformation gennem Joe Rogans podcasts.

Den skandale kom som følge af, at Rogan havde haft virologen Robert Malone i studiet, i hvilken forbindelse der, ifølge kritikere, blev spredt falske informationer, om at vacciner mod covid-19 slet ikke virkede.

Flere gange i løbet af pandemien har Joe Rogan lagt sig ud med den etablerede videnskab, når det eksempelvis kommer til brug af mundbind og behandlingsmetoder af covid-19.

Joe Rogan selv har sagt, at han pĂĄ ingen mĂĄde er imod vacciner.

'The Joe Rogan Experience' har omtrent 11 millioner lyttere per episode, og værten skrev i 2020 ifølge Wall Street Journal under på en kontrakt til en værdi af mere end 100 millioner dollars - omtrent 650 millioner kroner - der giver Spotify eneret til at udgive podcasten