Udland

Kinas og Ruslands partnerskab er en stor mundfuld for Vesten, siger korrespondent

Kina og Rusland er enige om at kræve et stop for yderligere NATO-udvidelser. Det skaber en vanskelig situation for den vestlige alliance.

Præsidenterne for Rusland og Kina, Vladimir Putin og Xi Jinping, har indgået et tæt strategisk samarbejde, der er ilde nyt for USA og den vestlige forsvarsalliance NATO.

Kina viser nemlig støtten til Rusland i en tid, hvor spændingerne mellem Rusland og Vesten er intense grundet situationen ved grænsen mellem Ukraine og Rusland.

Det er virkelig det, Vladimir Putin har brug for

Uffe Dreesen, TV 2s korrespondent i Rusland

TV 2s internationale korrespondent Lotte Mejlhede kalder situationen ”ad h... til” set med vestlige øjne.

- Man vidste godt, at Kina var et latent problem og har været det meget længe. Nu er det der sort på hvidt, at Kina er klar til at hjælpe Rusland i forhold til sanktioner, siger hun.

Fredag sagde de to præsidenter i en fælles udtalelse, at de kræver et stop for, at NATO udvider med flere lande - det helt centrale punkt i konflikten ved Ukraine.

- Det er ikke vidunderligt set med NATOs øjne og gør det langt vanskelige at skulle agere i den konkrete konflikt mellem Ukraine og Rusland, siger Lotte Mejlhede.

En storebror for Putin

Kinas hengivenhed over for Rusland kommer da også på et kærkomment tidspunkt i den aktuelle konflikt, forklarer TV 2s korrespondent i Rusland, Uffe Dreesen.

- Det er virkelig det, Vladimir Putin har brug for. En storebror, som man kan læne sig op ad. En livline, som kan være med til at fortælle amerikanere og NATO-lande, at han har venner derude.

Samarbejdet mellem de to lande strækker sig udover det rent militære. Blandt andet har Rusland givet opbakning til Kinas modstand mod, at Taiwan skal blive selvstændigt.

De har et langt og kompliceret venskab og er absolut ikke enige om alt

Christina Boutrup, TV 2s korrespondent i Kina

Dertil har de lavet en aftale om en ny gasledning fra Rusland til Kina.

- Rusland er en kæmpestor energileverandør, der kan sælge både olie og gas til kineserne, som kan bruge alt, hvad de kan få, af den slags, forklarer Uffe Dreesen.

Kina og Rusland er blevet skubbet i hænderne på hinanden

Ifølge Christina Boutrup, TV 2s korrespondent i Kina, har det enorme land mod øst ikke tidligere haft et problem med NATO.

Men fordi landet i stigende grad er blevet nævnt sammen med Rusland som den største sikkerhedspolitiske trussel internationalt mod Vesten, er de to stormagter i højere grad blevet skubbet i armene på hinanden.

- De har et langt og kompliceret venskab og er absolut ikke enige om alt. Det, de har til fælles nu, er, at de bliver set som en trussel af en amerikansk ledet demokratisk alliance, som Joe Biden fører an. Derfor ser vi nu, at Kina aktivt går ud og støtter Rusland i så vigtigt et spørgsmål, siger Christina Boutrup.

Hun tilføjer, at de to præsidenter har mødtes ofte, efter Xi Jinping kom til magten i 2013 - 38 gange fysisk og mange virtuelle møder over de seneste to år.

I december kaldte Xi Jinping Putin for ”en gammel ven”.

- Man er enige om, at demokrati har mange forskellige former og farver. Man nævner ikke USA, men det er dem, man hentyder til, når man siger, at andre lande prøver at presse en bestemt type demokrati ned over andre lande. Det tager man afstand fra, siger hun.