Bill Cosby er blevet anklaget af i alt 60 kvinder for seksuelle overgreb i perioden 1965-2008.
Udland

Han var hele USA's far, indtil han blev kaldt et monster

En ny dokumentar skildrer, hvordan Cosby gik fra at være et forbillede for sorte amerikanere til at have bunker af sexanklager mod sig.

Det kom som et chok for mange, da historierne begyndte at dukke op i medierne i 2014.

Historier om en skyggeside så mørk, at den ikke var til at ignorere, selvom de fleste egentlig gerne ville huske ham som den sjove familiefar, der var med til at bane vejen for sorte amerikanere i Hollywood.

Men Bill Cosby er ikke længere kun "far Huxtable".

I stedet er han blevet synonym med to år bag tremmer og et bundløst hav af sexanklager.

Den nye dokumentar 'We Need to Talk About Cosby', der sendes på TV 2 PLAY, viser de mange nuancer i fortællingen om en af de største komikeres massive succes som ikon – og den endnu større nedtur.

Komikerkometen, der ændrede Hollywood

Bill Cosby blev kendt som standupkomiker i begyndelsen af 1960'erne.

Cosbys standup var "clean, men med kant", og han var særligt berømt for sine lydeffekter og evnen til at veksle mellem forskellige karakterer på scenen.

Men komikeren måtte sande, at han skulle passe ind i en snæver rolle, hvis han ville behage også "det hvide Amerika" i et turbulent årti med massive borgerrettighedskampe.

Til sidst lagde han derfor racedebatten så meget på hylden i sin standup, at aviser beskrev ham som "raceløs". Hollywood kvitterede med muligheden for at spille hovedrollen i tv-serien 'I Spy' fra 1965.

- Bill Cosby var banebrydende og vel nærmest den første sorte mand til at spille hovedrollen i sin egen serie, siger Christian Monggaard, filmredaktør på Dagbladet Information, til TV 2.

'I Spy'-skuespilleren blev desuden kendt for at kræve, at der var andre sorte medarbejdere på filmsettet – for eksempel sorte stuntmænd, hvilket bestemt ikke var sædvanligt på dette tidspunkt i Hollywood.

Undervejs i karrieren er det blevet til intet mindre end ni Grammy-priser, to Golden Globes og syv Emmyer for Bill Cosby.

Men der skulle gå en del år, før Bill Cosby for alvor blev allemandseje.

Et raceforbillede og en verdensberømt familiefar

Først i 1984 strøg Bill Cosby ind på de flestes nethinde som familiefaren Dr. Heathcliff "Cliff" Huxtable i tv-hittet 'The Cosby Show'.

Serien handlede om familien Huxtable i Brooklyn, New York, og havde afsnit, der var så populære, at flere end 65 millioner mennesker så med ad gangen.

Tv-serier om sorte amerikanere var på det tidspunkt et sjældnere syn, og derfor fik The Cosby Show ifølge Christian Monggaard "gigantisk betydning" for sorte i både USA og resten af verden.

- Man kan ikke undervurdere betydningen af den serie og det, at sorte amerikanere pludselig kunne se sig selv som helt almindelige familier på skærmen i stedet for kun i historier om kriminalitet, undertrykkelse eller lignende, siger han til TV 2.

Med 'The Cosby Show' formåede Bill Cosby altså at vise, at der var en sort middelklasse i datidens USA, der godt kunne leve helt almindelige familieliv og have gode karrierer og børn, der gik i skole, fortæller Christian Monggaard.

En af de mest berømte scener fra familieshowet er klippet, hvor hele familien Huxtable danser til Ray Charles-sangen 'Night Time Is the Right Time', som du kan se herunder.

Og spørger man Danielle Morgan, professor ved Santa Clara University, er klippet en af grundene til, at det var hårdt at acceptere historierne om Bill Cosbys dystre side.

- Der er en million grunde til, at ingen af os ville tro på sandheden i de ting, vi hørte om Bill Cosby, og det klip (hvor familien Huxtable danser, red.) er én af dem. Men virkeligheden er virkeligheden, siger hun i dokumentaren 'We Need to Talk About Cosby'.

Og virkeligheden skulle vise sig at indhente Bill Cosby på et tidspunkt – dog først mange år senere.

Voldtægtsanklager, en pizzafest – og "Spanish Fly"

I 2014 begyndte de mange sager om Bill Cosbys fortid for alvor at rulle.

Jeg tænkte: "Det her er Bill Cosby. Han må vide, hvad han laver"

Janice Baker-Kinney, medvirkende i dokumentaren

I alt har op mod 60 kvinder anklaget den tidligere Huxtable-familiefar for seksuelle overgreb af forskellig art, herunder voldtægt og bedøvelse af kvinderne.

Overgrebene, som kvinderne har berettet om, har alle fundet sted i perioden fra 1965 og helt frem til 2008.

Men allerede inden 2014 gjorde Cosby sig bemærket på den front med sine fortællinger om "vidundermidlet" Spanish Fly, der kunne hældes i kvinders drikkevarer, så de efter sigende skulle få større seksuel lyst:

- Spanish Fly er det, som alle drenge i alderen 11 og helt op til ... døden har ledt efter, har Bill Cosby sagt om Spanish Fly under et besøg hos tv-værten Larry King i 1991.

Se klippet med Cosby og King herunder.

Som mangeårig ven af Playboy-grundlæggeren Hugh Hefner har Bill Cosby også været en jævnlig gæst af det sagnomspundne Playboy-hjem i Los Angeles.

Pludselig en dag væltede hele korthuset, og med MeToo var tiden inde for Bill Cosby

Christian Monggaard, filmredaktør på Dagbladet Information

Her har flere kvinder senere anklaget ham for at have begået seksuelle overgreb mod dem. Det gælder blandt andet Judy Huth, der har anklaget Cosby for at have forgrebet sig på hende i huset i 1974, da hun kun var 15 år gammel.

I dokumentaren fortæller også kvinden Janice Baker-Kinney om en aften, hvor Cosby var på besøg på det hotel i Nevada, hvor hun arbejdede som 22-årig.

- En af de andre cocktailservitricer havde hørt om en pizzafest, som Cosby holdt, og hun spurgte, om jeg ville med (...) Han mødte os i døren, og jeg indså med det samme, at der ikke var nogen fest. Kun os to og ham, fortæller Janice Baker-Kinney.

Cosby tilbød hende en pille, som Janice Baker-Kinney tog imod.

- Jeg tænkte: "Det her er Bill Cosby. Han må vide, hvad han laver", siger hun i 'We Need to Talk About Cosby'.

- Det næste, jeg husker, er morgenen efter, hvor jeg vågnede nøgen, og han (Cosby, red.) lå i sengen ved siden af mig. Også nøgen.

Da korthuset væltede

Ifølge Christian Monggaard har overgrebssagerne med Bill Cosby som hovedperson været omtalt i Hollywood-kredse i mange år.

Alligevel skulle det tage årtier, før skuespilleren kom for retten.

- Der har været rygter undervejs og mumlen i krogene, men det har taget lang tid, før han egentlig er blevet fældet. Men pludselig en dag væltede hele korthuset, og med MeToo var tiden inde for Bill Cosby, siger filmredaktøren.

Det samme lyder i dokumentaren fra forfatter og redaktør på det afroamerikanske Ebony Magazine Kierna Mayo.

Hun mener, at signalerne har været til stede hele vejen:

- På mig virker det næsten, som om Bill Cosby har efterladt små brødkrummer gennem hele sin karriere, som til sidst peger ham i retning af hans dårlige samvittighed.

Den dĂĄrlige samvittighed kan ogsĂĄ afspejles i befolkningen.

Meget tyder i hvert fald pĂĄ, at amerikanerne for alvor har vendt Bill Cosby ryggen. I 2018 var opbakningen til ham blandt befolkningen halveret siden 1997.

I 2018 endte en af voldtægtsanklagerne mod skuespilleren også med en fængselsstraf på tre til ti år, og Bill Cosby kom bag tremmer.

To år senere blev han dog løsladt igen på grund af en procedurefejl i retten.

De resterende sexanklager mod Bill Cosby falder alle under forældelsesfristen på nær én sag fra 2008. Kvinden i sagen har dog efterfølgende trukket sit civile søgsmål mod Cosby tilbage.

Se hele dokumentaren 'We Need to Talk About Cosby' på TV 2 PLAY fra lørdag 5. februar.