Konflikten om Ukraine

Rusland og Kina danner fælles front mod NATO

Samtidig forsikrer den russiske regering, at den fuldt ud støtter Kinas modstand over for et selvstændigt Taiwan.

Kina og Rusland er enige om at kræve et stop for yderligere NATO-udvidelser.

Det siger den kinesiske præsident, Xi Jinping, og den russiske præsident, Vladimir Putin, i en fælles udtalelse fredag.

- Parterne er imod en yderligere udvidelse af NATO og opfordrer samtidig NATO til at opgive ideologiske holdninger fra Den Kolde Krigs tid, hedder det i erklæringen.

De to præsidenter mødes fredag i Beijing i anledning af åbningen af De Olympiske Vinterlege.

Foruden NATO udtrykker Kina og Rusland også en fælles bekymring over forsvarspagten AUKUS, som Australien, Storbritannien og USA indgik i september 2021.

- Rusland og Kina mener, at sådanne handlinger er i modstrid med opgaven om at sikre sikkerhed og bæredygtig udvikling i Asien-Stillehavsregionen, og at det øger risikoen for at indlede et våbenkapløb i regionen og skaber alvorlige risici for nuklear spredning.

Rusland støtter Kina om Taiwan

Opbakningen fra Kina kommer på et belejligt tidspunkt for Vladimir Putin, hvor konflikten om Ukraine har udløst en højspændt situation mellem Rusland og Vesten.

Her er det et af Ruslands hovedkrav, at NATO stopper sin udvidelse i Østeuropa, da det ifølge russerne bryder med princippet om ikke at øge sin egen sikkerhed på bekostning af andres.

- Rusland og Kina er imod handlinger fra udefrakommende kræfter, der underminerer sikkerhed, lyder det i erklæringen.

Til gengæld udtrykker den russiske regering opbakning til princippet om "Ét Kina", og at den fuldt ud støtter Kinas modstand mod et selvstændigt Taiwan.

Lyn-analyse

Det her er nærmest som en ægteskabspagt mellem Rusland og Kina, og den vil blive betragtet som både uskøn og farlig set med Vestens øjne. Problemet er nu, at du både har udfodringer i Europa og mod øst. Fra europæisk side har man brug for, at USA kan koncentrere sig om konflikten med Rusland og Ukraine, der kan udvikle sig til en potentiel krig. Men med den her erklæring bliver USA stadig nødt til at have et kæmpe fokus på Stillehavsregionen, og det gør indsatsen i Europa sværere. Så betydningen af den her nyhed kan næsten ikke underdrives set med Vestens øjne.

Nære venner

Kina og Rusland er kendt for at have et tæt forhold på den globale scene, og så sent som i december kaldte Xi Jinping sin russiske kollega for "en gammel ven" og hyldede det tætte forhold mellem de to lande.

Ved fredagens møde var der også varme følelser mellem dem.

- Jeg har kendt præsident Xi Jinping længe. Som gode venner og politikere deler vi mange fælles synspunkter i forhold til at løse verdensproblemer, og vi har altid opretholdt en tæt kommunikation, sagde Putin ifølge det kinesiske medie CCTV.

Skulle Rusland vælge at angribe Ukraine, vil det udløse omfattende sanktioner fra det internationale samfund, og her er der blevet spekuleret i, at Kina som økonomisk stormagt kan komme Rusland til undsætning.

Faktisk er forholdet mellem Kina og Rusland så vigtigt, at der fra flere sider er blevet tænkt i, om afholdelsen af vinter-OL i Beijing kan få betydning for timingen af en mulig russisk invasion i Ukraine.