Udland

Undersøgelse af stormen på Kongressen viser en af Trumps specielle vaner

Den seneste tid har USA's forrige præsident gjort sig bemærket med flere kontroversielle udmeldinger.

Donald Trump kæmpede indædt imod, at dokumenter fra hans tid i Det Hvide Hus skulle udleveres til den komite, der undersøger stormen på Kongressen 6. januar.

Men han kæmpede forgæves, for efter en afgørelse i Højesteret modtog komiteen mod slutningen af januar de godt 700 sider, den havde anmodet om, fra det amerikanske nationalarkiv.

Men ikke alle dokumenter kom i ét stykke.

Flere papirer var flået i stykker af Donald Trump og tapet sammen igen af ansatte i Det Hvide Hus.

Det bekræfter Nationalarkivet over for Washington Post og CNN.

- Disse blev overdraget til Nationalarkivet, da Trump-administrationen stoppede, sammen med et antal iturevne dokumenter, som Det Hvide Hus ikke havde repareret, skriver Nationalarkivet i en kommentar.

Alle præsidentens officielle dokumenter skal efter reglerne arkiveres og efter endt embedsperiode afleveres til Nationalarkivet, som opbevarer dem for eftertiden.

Det er nedfældet i den lov, der hedder Presidential Records Act, og kravet gælder alt fra håndskrevne notater og breve til e-mails og faxer.

Vane med at flå papirer i stykker

Men under Donald Trump var arkiveringsopgaven lidt af en udfordring for medarbejderne i Det Hvide Hus.

Det er nemlig velkendt, at præsidenten havde for vane at flå papirer itu og smide dem på gulvet, når han var færdig med dem.

Det beskrev Politico allerede i 2018 i en artikel med overskriften ’Mød de folk, der taper Trumps papirer sammen igen’.

Her fortalte Solomon Lartey – en embedsmand med knap 30 års erfaring – at han og flere kollegaer brugte timer på at gennemgå bunker af papirer for at samle stumperne.

Opgaven beskrev han som ”et puslespil”. Nogle papirer havde Trump blot revet midtover, andre havde han flået i mange små stykker ”som konfetti”.

Selvom embedsmænd i Det Hvide Hus forsøgte at ændre præsidentens vaner, tyder de nye oplysninger på, at Donald Trump holdt fast i sit alternative ”arkiveringssystem” gennem hele sin præsidentperiode.

Tre anonyme kilder fortæller til Washington Post, at flere af de iturevne papirer, der er udleveret fra Nationalarkivet, vedrørte stormen på Kongressen. Det vil sige, at de er udarbejdet i de sidste uger af Donald Trumps tid i Det Hvide Hus.

Donald Trumps praksis kan ifølge juraeksperter være ulovlig. Dokumenterne er nemlig statens ejendom og dermed beskyttet under Presidential Records Act, vurderer Stephen Gillers, der er juraprofessor ved New York University, over for Washington Post.

- En præsident ejer ikke dokumenter udarbejdet af hans egen administration. Definitionen af præsidentielle dokumenter er bred. Trumps egne notater til sig selv kan godt opfylde kravene, og det kan derfor være ulovligt hærværk mod statens ejendom at ødelægge dem, siger han til avisen.

Hverken 6. januar-komiteen eller Donald Trump har kommenteret historien.

Taler om at benåde oprørere

Donald Trump har ellers på det seneste talt flittigt om stormen på Kongressen, som han selv beskyldes for at have ansporet til.

Stormløbet på Kongressen

  • 6. januar 2021 trængte hundredvis af Trump-støtter ind i USA’s kongres.
  • Det skete, mens medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte Joe Biden som vinder af præsidentvalget.
  • To timer forinden havde Donald Trump holdt tale foran tusindvis af tilhængere, hvor han opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og omgøre hans valgnederlag. 
  • Fem døde i forbindelse med optøjerne, herunder fire Trump-tilhængere og én politibetjent. 
  • Efterfølgende har Kongressen nedsat et udvalg, der blandt andet er i gang med at undersøge, hvad Trump sagde og gjorde den dag. 

Den tidligere præsident har blandt andet sagt til sine tilhængere, at de involverede i urolighederne bliver behandlet uretfærdigt, og at han er klar til at benåde nogle af dem, hvis han stiller op til præsidentvalget i 2024 og bliver valgt.

Han har også opfordret komiteen til at efterforske hans egen vicepræsident gennem fire år, Mike Pence, fordi han nægtede at omstøde valgresultatet 6. januar 2021, hvor Trumps tilhængere stormede Kongressen og blandt andet krævede Mike Pence hængt.

Donald Trump insisterer på, at vicepræsidenten havde magten til at gøre det. Det har adskillige eksperter afvist.

Den tidligere præsident fastholder stadig sine falske påstande, om at hans valgnederlag skyldtes udbredt svindel.

6. januar-komiteen blev i juli 2021 nedsat af Repræsentanternes Hus for at undersøge angrebet på Kongressen. Den består af syv demokrater og to af Kongressens mest Trump-kritiske republikanere, Liz Cheney og Adam Kinzinger.

Politiet har foreløbigt sigtet flere end 700 personer for at deltaget i urolighederne, og der kommer nye anholdelser nærmest dagligt.