Udland

Lederen af Islamisk Stat dræbt

IS-lederen blev dræbt under en amerikansk antiterror-mission i byen Amteh i den oprørskontrollede Idlib-provins i Syrien.

Lederen af terrororganisationen Islamisk Stat, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, er onsdag blevet dræbt i en militæraktion i Syrien.

Det oplyser USA's præsident, Joe Biden, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Takket være vores væbnede styrkers færdigheder og mod har vi fjernet IS-lederen Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi fra slagmarken, lyder det fra den amerikanske præsident.

Biden tilføjer, at alle involverede amerikanske soldater er i god behold efter aktionen.

En desperat kujon

Ifølge præsident Biden udløste Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi en selvmordsbombe, der dræbte ham selv og flere medlemmer af hans familie - inklusive kvinder og børn.

- Da vores tropper nærmede sig at fange terroristen, valgte han som en desperat kujons sidste handling - uden at tænke på familiemedlemmer eller andres liv i bygningen - at sprænge sig selv i luften i stedet for at stå til ansvar for de forbrydelser, han har begået, siger Biden.

IS-lederen blev dræbt under en amerikansk antiterror-mission i byen Amteh i den oprørskontrollede Idlib-provins i det nordvestlige Syrien, skriver CNN.

Der skulle være tale om den største aktion, USA har gennemført siden 2019, hvor amerikanerne dræbte den daværende IS-leder al-Baghdadi.

Mindst 13 mennesker blev dræbt i aktionen natten til torsdag dansk tid – heriblandt seks børn og fire kvinder. Det oplyser redningsorganisationen De Hvide Hjelme til CNN.

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig et hårdt slag for IS, når lederen bliver dræbt. Men det er en langt mere decentral organisation end i velmagtsdagene i 2014 og ’15, og lederen har ikke den samme indflydelse som tidligere. Når det er sagt, så viste IS, at de var hurtige til at regruppere og vokse sig stærke, da deres tidligere leder al-Baghdadi blev dræbt. De seneste måneder har IS udført flere voldsomme angreb i både Syrien og Irak. Det tyder altså ikke på, at man svækker organisationen, fordi man fjerner lederen. Det skyldes, at ideologien stadig trives i bedste velgående i dele af Irak og Syrien.

Eksplosioner og skudsalver

Øjenvidner fortæller til CNN, at der kort efter midnat lød en række eksplosioner efterfulgt af skudsalver. Derefter dukkede mindst tre helikoptere op over byen Amteh i den oprørskontrollede Idlib-provins – tæt på grænsen til Tyrkiet.

Flere amerikanske specialtropper firede sig ned fra helikopterne og kom i ildkamp med oprørere på landjorden. Et vidne fortæller, at der blev skudt med maskingeværer imod helikopterne.

Efter aktionen var slut, og helikopterne havde forladt stedet, fortsatte droner med at overflyve området.

Flere islamistiske grupper med tilknytning til al-Qaeda opererer i det nordvestlige Syrien, der er den sidste store bastion for oprørsgrupperne i Syrien. De har i 11 år ført krig mod præsident Bashar al-Assads regime.

En af de grupper, omverdenen kender til, er Huras al-Din (Religionens Vogter). Den udspringer af al-Qaeda og tæller flere udenlandske krigere.