Konflikten om Ukraine

USA sender soldater til Ukraines nabolande

Flere vestlige lande har meldt ud, at de vil sende tropper til NATO-områdets østlige grænse for at støtte Ukraine. Også Danmark er klar til at støtte.

USA's præsident, Joe Biden, har godkendt, at 3000 amerikanske soldater de kommende dage bliver sendt til en række østeuropæiske lande, der grænser op til Ukraine.

Det bekræfter USA's forsvarsministerium, Pentagon, ifølge Reuters.

USA sender 2000 soldater til Polen og Tyskland. Desuden vil omkring 1000 soldater, som allerede befinder sig i Tyskland, blive flyttet til Rumænien.

Ifølge CNN har USA 8500 tropper klar, hvis der bliver brug for et samlet svar fra NATO. USA har ifølge CNN i forvejen tusinder af soldater i Europa, som kan træde til i den østlige del af kontinentet.

Danmark vil støtte med våben

Rusland har de seneste måneder mobiliseret flere end 100.000 soldater tæt på den ukrainske grænse, hvilket har skabt frygt i Vesten for en invasion.

Flere vestlige lande har meldt ud, at de vil sende tropper til NATO-områdets østlige grænse for at støtte Ukraine. Også Danmark er klar til at støtte - dog ikke med soldater, men våben og andet militært udstyr, lød det mandag fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Rusland selv afviser, at landet har til hensigt at invadere Ukraine.

De russiske krav

Rusland har fremsat i alt 17 krav til USA og NATO, som man ønsker opfyldt, hvis den højspændte situation omkring Ukraine skal afvæbnes.

Et af hovedkravene er, at planerne om at optage Ukraine og Georgien i NATO bliver droppet. Russerne mener, det vil true deres sikkerhed, hvis landene optages i den vestlige forsvarsalliance.

Desuden kræver Rusland, at NATO trækker sine styrker ud af de tidligere sovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen samt Polen, Tjekkiet og Rumænien. Lande, der var en del af sovjetblokken, og som nu er en del af den vestlige forsvarsalliance.

Putins tredje hovedkrav er, at NATO ikke må opstille angrebsvåben i nærheden af russisk territorium.

Militært svar er ikke sikkert

Selvom Biden nu sender flere soldater til Østeuropa, er det ikke sikkert, at Rusland vil blive mødt med et militært svar, hvis Ukraine bliver invaderet.

Ukraine er ikke medlem af NATO og vil derfor ikke per automatik få hjælp af forsvarsalliancen ved et russisk angreb.

Til gengæld har Vesten varslet omfattende sanktioner mod Rusland, hvis de russiske tropper sendes ind over grænsen til nabolandet mod vest.

Det har været på tale at udelukke Rusland fra det internationale banksystem SWIFT, der styrer samarbejdet mellem internationale banker og finansielle institutioner. Det anses for at være det mest alvorlige sanktionsvåben, USA kan sætte i værk.

Sanktionerne vil få store konsekvenser for Ruslands økonomi og russiske virksomheder, som vil få svært ved at eksportere til for eksempel EU og USA.