For Rusland handler konflikten om andet og meget mere end Ukraine
Vladimir Putin vil have Rusland tilbage som stormagt på den verdenspolitiske scene ved siden af USA – og der kan Ukraine spille en vigtig rolle.
Den russiske præsident Vladimir Putin er fortørnet over, at USA ikke tager de russiske sikkerhedskrav alvorligt, og det er den egentlige årsag til den spændte situation i Ukraine.
Det gjorde den russiske præsident klart, da han tirsdag havde besøg i Moskva af sin bedste ven i EU, den ungarske premierminister Viktor Orbán.
- Det står klart, at Ruslands tre vigtigste bekymringer blev ignoreret, sagde Vladimir Putin om de svar, som USA for få dage siden har givet på en række russiske krav.
De tre centrale russiske krav er, at NATO skal trække soldater og militært udstyr tilbage fra de nye NATO-medlemmer i Østeuropa, at NATO lover ikke at opstille offensive raketvåben ved den russiske grænse, og at NATO ikke optager nye medlemslande i Østeuropa.
Det sidste krav betyder også, at Rusland vil have en garanti for, at Ukraine aldrig vil blive medlem af NATO.
Alle tre krav har NATO og USA afvist.
Ruslands rolle i verden
Ifølge TV 2s korrespondent i Rusland, Uffe Dreesen, viser Putins anklager tydeligt, at den aktuelle konflikt mellem øst og vest handler om meget mere end Ukraine.
- Det handler mere om Ruslands rolle i verden. Russerne er virkelig trætte af, at det er amerikanerne, der bestemmer farten, siger han.
Og selv når Putin konstant taler med vestlige ledere som Ungarns Viktor Orbán, Frankrigs Emmanuel Macron eller repræsentanter for EU, så er det faktisk ikke dem, som Putin henvender sig til.
Det er hele tiden USA og præsident Joe Biden, som Putin sender sine budskaber til, forklarer Uffe Dreesen:
- Rusland vil være i øjenhøjde med USA. Man vil ikke længere finde sig i, at det er USA, der er garant for en form for verdensorden. Man vil gerne rulle tiden lidt tilbage til dengang, hvor verden var inddelt i interessesfærer. Dengang da russerne kunne bestemme, hvad der skulle ske i Østeuropa, og hvem der måtte være medlem af hvad, siger TV 2s korrespondent.
Vigtigt for Putin
Tirsdag benyttede Vladimir Putin lejligheden ved det fælles pressemøde med premierminister Viktor Orbán til at beskylde USA og NATO for at ”fylde Ukraine til randen med våben” og for at bruge Ukraine som ”et redskab til at begrænse Rusland”.
Det er første gang i lang tid, Putin personligt har udtalt sig offentligt om konflikten i Ukraine.
Ifølge Charlotte Flindt Pedersen, der er direktør i Udenrigspolitisk Selskab, er det et vigtigt signal om, hvor alvorligt den russiske præsident tager denne konflikt:
- Hele dette forhandlingsspil er en vigtig del af at få Rusland tilbage i et gammeldags koldkrigs-scenarie, hvor man ser Rusland som lige så vigtig, som Sovjetunionen var. Det her handler om, hvilken status Rusland har som stormagt i verden, forklarer hun til TV 2.
Behov for nyt forhold
Ifølge Charlotte Flindt Pedersen handler det om meget mere end russisk længsel efter de gode gamle dage, da Sovjetunionen var en supermagt, som hele verden respekterede.
Det handler også om, at forholdet mellem Rusland og Vesten har ændret sig markant de seneste år med den russiske annektering af Krim-halvøen og forværrede interne forhold i Rusland i forhold til menneskerettigheder og demokrati.
Samt – tilføjer Charlotte Flindt Pedersen – at Vesten har brudt nogle af de løfter, som man gav Rusland tilbage i 90’erne.
- Det betyder, at vi nu ser et øget fjendskab mellem de to parter. Vi ser jo NATO som en forsvarsalliance, men de ser NATO som en angrebsalliance. Det skal vi tage alvorligt. Vi skal diskutere dette sikkerhedssamarbejde på ny, siger hun.
Det manglende samarbejde giver sig blandt andet udslag i, at konkrete aftaler mellem parterne er blevet opgivet de seneste år.
- De tillidsskabende foranstaltninger mellem Rusland på den ene side og USA og NATO på den anden side er faldet fra hinanden. Det gælder for eksempel aftalen om mellemdistanceraketter. Der er noget sikkerhedsmæssig infrastruktur, der er faldet bort, som vi skal genskabe på en eller anden måde, siger Charlotte Flindt Pedersen.
Åben for nye forhandlinger
Heldigvis var der da også positive toner i præsident Vladimir Putins udmeldinger tirsdag.
Og de handlede netop om, at Putin ønsker, at dialogen mellem parterne vil fortsætte, rapporterer TV 2s Uffe Dreesen fra Moskva:
- Putin konstaterede ganske vist, at han ikke følte, Rusland blev taget alvorligt. Men han noterede sig også, at parterne stadigvæk taler sammen. Så der var både godt og skidt i hans budskab. Vi må klamre os til håbet om, at der kan forhandles videre, siger Uffe Dreesen.