Konflikten om Ukraine

Kina kan tage brodden af de amerikanske sanktioner mod Rusland

USA har flere gange indført sanktioner mod Rusland og Kina. De to lande vil nu samarbejde om større uafhængighed af et amerikanskstyret finanssystem.

USA er tæt på at vedtage sanktioner mod Rusland, der er så omfattende, at de i det amerikanske Senat bliver betegnet som "alle sanktioners moder".

Men effekten af de amerikanske sanktioner kan blive mindre, end amerikanerne håber, hvis den økonomiske stormagt Kina kommer Rusland til hjælp, skriver South China Morning Post mandag.

Og det er der meget, der tyder på, skriver avisen.

- Ruslands rimelige sikkerhedsbekymringer skal tages alvorligt og løses. Kina vil klart modsætte sig USA's og dets allieredes provokationer, sagde den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, direkte henvendt til sin amerikanske kollega, Antony Blinken, i sidste uge.

De amerikanske sanktioner vil blive iværksat, hvis Rusland invaderer nabolandet Ukraine. De forventes at blive debatteret i Senatet allerede i denne uge.

- Disse sanktioner er stærkere end nogen, vi nogensinde har pålagt nogen før, sagde formanden for Senatets udenrigskomite, den demokratiske senator Bob Menendez, søndag til CNN.

"Hjertevenner"

Samtidigt med, at amerikanerne forbereder sanktioner, rejser den russiske præsident, Vladimir Putin, til Kina for at deltage i fredagens åbning af De Olympiske Vinterlege i Beijing – og nok så vigtigt for endnu en gang at mødes med den kinesiske præsident Xi Jinping.

De to præsidenter kalder hinanden for "hjertevenner" og beskriver det aktuelle russisk-kinesiske forhold som bedre end nogensinde.

- Du har beslutsomt modsat dig ethvert forsøg på at drive en kile ind mellem vores to lande, roste Xi Jinping sin russiske præsidentkollega på deres seneste – virtuelle – møde i december.

På mødet diskuterede Xi og Putin blandt andet, hvordan landene kunne samarbejde om at modstå amerikanske sanktioner, som begge lande har oplevet i flere omgange.

USA har blandt andet sanktioneret Kina på grund af menneskerettighedsovertrædelser i Hongkong og overfor uighurerne i Xinjiang-provinsen og Rusland for annekteringen af Krim-halvøen.

- Der var særlig opmærksomhed på nødvendigheden af at sætte yderligere fart på arbejdet med at skabe en uafhængig, finansiel infrastruktur, der kan få handlen mellem Rusland og Kina til at glide, sagde en af præsident Putins rådgivere Yury Ushakov efter mødet.

Alternativ til SWIFT

Den finansielle infrastruktur, som Ushakov taler om, er muligheden for, at USA kan udelukke Rusland fra deltagelse i det internationale banksystem SWIFT, der styrer samarbejdet mellem internationale banker og finansielle institutioner.

Det anses for at være det mest alvorlige sanktionsvåben, som USA kan sætte i værk, og det har fået Kina og Rusland til at samarbejde om at skabe et alternativ til det amerikansk dominerede SWIFT-system.

Nu, hvor der er en reel trussel, om at Rusland kan blive smidt ud af SWIFT-systemet, skal det russisk-kinesiske samarbejde på dette område stå sin prøve, siger den russiske Fjernøsten-analytiker Artyom Lukin til det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek.

- Den aktuelle krise kan blive den afgørende test på, om Moskva og Beijing faktisk har gjort fremskridt på dette område. Som verdens næststørste økonomi er der ingen tvivl om, at Kina kan hjælpe Rusland, hvis der kommer amerikanske sanktioner, siger han.

Artyom Lukin vurderer, at Kina har brug for russiske råvarer og må finde en måde at betale for dem, også selv om Rusland bliver udelukket fra SWIFT.

- Kina er heller ikke interesseret i, at Rusland kollapser økonomisk og måske socialt på grund af vestlige sanktioner. Hvis Rusland bliver slået, vil Kina miste sin eneste stormagtsallierede og vil stå alene overfor USA og dets allierede, siger han.

"Åbenlyse bøllemetoder"

Kina har da heller ikke lagt fingrene imellem i sin omtale af USA’s planer om at bruge SWIFT som et våben mod Rusland.

Zhao Lijian, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, har kaldt det "åbenlyse bøllemetoder og verdensherredømmementalitet".

Ved samme lejlighed advarede han også Vesten mod at bruge et andet af de stærkeste sanktionsvåben. Det drejer sig om den russisk-tyske gasledning Nord Stream 2, som USA vil forhindre bliver taget i brug.

- Det er Kinas faste og klare opfattelse, at vi modsætter os politiseringen af forretningsprojekter, og vi er imod ensidige og illegale sanktioner, sagde Zhao Lijian.

"Normale handelsforbindelser"

Den kinesiske forventning er, at landet – i hvert fald til en vis grad – vil være i stand til at hjælpe Rusland med at modstå de mulige amerikanske sanktioner.

- Selv hvis USA indfører frygtelige sanktioner mod Rusland, så vil Kina opretholde normale økonomiske og handelsforbindelser med Rusland, siger Yang Cheng, der er chef på universitetet i Shanghai, til South China Morning Post.

Og han tilføjer, at støtten måske bliver mere omfattende end nogensinde, fordi Kina selv i forbindelse med konflikten i Hongkong har oplevet, hvordan forholdet til USA kan udvikle sig til "ægte smerte, trusler og udfordringer".