Coronavirus

Nogle åbner op, andre strammer til - sådan reagerer europæiske lande på Omikron

Nogle lande i Europa har indført vaccinepligt, mens andre har valgt at udfase en række restriktioner.

Coronasmitten spreder sig hastigt i Danmark og resten af Europa. Men skal det give anledning til, at man skruer op for restriktioner og indfører nye tiltag?

Ja, mener nogle europæiske lande. Nej, lyder det fra andre.

Demonstrationer efter vaccinepligt

Flere lande i Europa har valgt at indføre nye tiltag blandt andet Østrig, hvis smittetal er steget med 66,8 procent i løbet af de sidste syv dage.

Som det første land i Europa vedtog det østrigske parlament torsdag en omstridt lov om vaccinepligt for alle over 18 år. Formålet med det vidtgående tiltag er at forhindre, at hospitalerne bliver for pressede på grund det høje antal ikkevaccinerede patienter med covid-19.

Indtil videre er 70,8 procent af befolkningen er vaccineret.

Omikron-varianten

Selvom den dominerende Omikron-variant spreder sig hurtigere end andre coronavarianter, tyder den på at være mildere, oplyser de danske myndigheder.

Under et pressemøde 12. januar 2022 sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at Omikron giver mindre sygdom og kortere indlæggelser.

Hvis de ikkevaccinerede nægter at smøge ærmet op og få stikket, vanker der store bøder på op mod 3600 euro svarende til 27.000 kroner. Og det har fået titusinder af østrigere til at gå på gaden og demonstrere imod loven.

Også Tyskland strammede i starten af december 2021 reglerne for ikkevaccinerede. De er blevet udelukket fra store dele af det tyske samfund som eksempelvis forretninger og kultur- og fritidsaktiviteter.

Åbner en måned efter nedlukning

Til gengæld har vores naboland mod syd løsnet tøjlerne. Eksempelvis må elever nu vende tilbage til skolebænken også selvom antallet af smittede er steget med 49,7 procent i Tyskland på bare en uge.

I England har premierminister Boris Johnson meddelt, at en række tiltag vil blive udfaset heriblandt selvisolation, coronapas og krav om mundbind. Også anbefalingen om hjemmearbejde vil blive droppet.

Beslutningen er taget på baggrund af en vurdering fra regeringens eksperter. De siger, at Omikron-bølgen sandsynligvis allerede har nået sit højdepunkt. I løbet af den sidste uges tid er antallet af smittede faldet med 32,2 procent i England.

I december blev Holland tvunget ud i endnu en nedlukning på grund af den hastige spredning af Omikron-varianten. Men nu har landet åbnet delvist op. Restauranter og caféer skal fortsat holde lukket, mens blandt andet butikker og frisører må åbne dørene.

På en uge er smitten i Holland steget med 17,5 procent.

Lempelse af restriktioner

Indtil videre virker det til, at Danmark vil gå England og Hollands vej.

Mandag meddelte Sundhedsstyrelsen, at nære kontakter til coronasmittede ikke længere skal gå i selvisolation. Det begrundede de med, at en stor del af befolkningen er immune efter vaccination eller tidligere smitte.

I en pressemeddelelse fra 20. januar skriver Sundhedsministeriet, at regeringen onsdag vil fremlægge en plan for Epidemikommissionen om yderligere lempelse af restriktionerne.

- Trods høje smittetal ser vi en opmuntrende udvikling i antallet af indlæggelser særligt på intensiv. Det skyldes ikke mindst den store vaccinetilslutning, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at den store vaccinetilslutning giver et solidt grundlag for epidemikontrol.

Vil nedkategorisere covid-19

Herhjemme er antallet af smittede steget med 58 procent på en uge.

Til trods for det vil regeringen også bede Epidemikommissionen om at vurdere kategoriseringen af covid-19.

I øjeblikket er covid-19 klassificeret som en samfundskritisk sygdom, men det står til at udløbe 5. februar.

Hvis Epidemikommissionen vælger ikke at forlænge kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom, skal regeringens forslag om restriktioner igennem Folketinget og ikke længere Epidemikommissionen.