Udland

Mens Taliban diskuterer kvinderettigheder i Norge, er flere afghanske kvindeaktivister fortsat forsvundet

FN opfordrer Taliban til at give oplysninger om, hvor to forsvundne kvindeaktivister befinder sig, efter de ikke er blevet set siden onsdag.

Når 15 delegerede mænd fra Taliban i disse dage mødes med vestlige repræsentanter i Norge, vil afghanske kvinders rettigheder være et af de helt store samtaleemner.

For der vil blive stillet ”vældigt strenge krav” til Taliban, hvad angår pigers ret til at gå i skole, kvinders ret til arbejde og menneskerettigheder generelt. Det fortæller Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, til NRK.

Men så sent som i sidste uge blev to afghanske kvinder angiveligt arresteret af Taliban for at demonstrere mod den kvindelige befolknings forringede muligheder. Det skriver blandt andre BBC.

Og de er ikke de første kvindelige aktivister til at forsvinde, efter Taliban overtog magten i Afghanistan i august sidste år.

Ifølge TV 2-korrespondent Simi Jan er forsvindingerne et godt eksempel på, hvor langt Taliban og Vesten ligger fra hinanden, hvad angår deres syn på kvinders rettigheder.

- Taliban vil en ting i forhold til, hvad kvinder må og ikke må, men det internationale samfund vil noget andet, siger hun og understreger, at det kommer til at blive det helt store stridspunkt under det tre dage lange møde.

Forsvundet efter demonstration

Tamana Zaryabi Paryani har ikke været set siden onsdag.

Sidste weekend gik hun ifølge BBC sammen med andre kvinder på gaden i den afghanske hovedstad Kabul for at kræve kvinders ret til at arbejde og tage en uddannelse.

Onsdag aften skulle flere mænd, angiveligt fra Talibans efterretningstjeneste, være trængt ind i Tamana Zaryabi Paryanis hjem. Hun filmede episoden på sin telefon, og videoen er efterfølgende blevet lagt på de sociale medier.

I videoen kan man høre Tamana Zaryabi Paryani bønfalde om hjælp, mens hun forsøger at holde mændene ude.

- Hjælp, Taliban er kommet til mit hus, sagde hun lige inden, videoen sluttede.

Søndag afviste Taliban-delegat Shafi Azam, at Taliban har noget med pågribelsen at gøre og sagde, at videoen er falsk.

Men mandag lød det fra Talibans udenrigsminister, Amir Khan Muttaqi, at han hverken vil bekræfte eller benægte arrestationen af Tamana Zaryabi Paryanis samt en anden kvindelig aktivist Parawana Ibrahimkhe, som er forsvundet efter, hun deltog i en demonstration mod at bære hijab.

Det skriver det norske medie VG.

Irritation for Taliban

Den påståede anholdelse af de afghanske kvinder har affødt flere reaktioner verden over.

Blandt andet har FN opfordret Taliban til at fortælle, hvor kvinderne befinder sig, mens den afghanske kvindeforkæmper og tidligere politiker Fawzia Koofi har fordømt anholdelserne og kaldt dem for lovstridige tilbageholdelser.

I Oslo, hvor flere kvindeaktivister er blevet inviteret til at mødes med Taliban, har nogle medbragt billeder af Tamana Zaryabi Paryanis og Parawana Ibrahimkhe, fortæller Simi Jan.

- Det er en irritation for Taliban, at en lille sag i deres øjne skal fylde så meget, siger TV 2-korrespondenten.

Indtil videre er dialogen med talibanere dog gået godt. Det siger aktivist Jamila Afghani, der kæmper for afghanske kvinders rettigheder, til NRK.

- Forhåbentlig åbner det muligheder for forhandlinger, kommunikation og dialog, siger hun.

En mulighed for afghanske kvinder

Da Taliban overtog magten i Afghanistan, var det med løftet om et blidere og mere rummeligt styre end det regime, som de indførte i Afghanistan i 1990'erne.

Det er nu, man har muligheden for at påvirke Taliban

Simi Jan, TV 2-korrespondent

Flere talsmænd var blandt andet ude at sige, at både piger og drenge skulle gå i skole, men fem måneder efter er piger fra syvende klasse og opefter stadig ikke vendt tilbage til klasseværelserne.

Taliban udtalte i sidste uge, at de vil prøve at åbne skolerne for piger i marts. Men eftersom det ikke vil være første gang, at talibanernes løfter ikke stemmer overens med virkeligheden, bliver der sat spørgsmålstegn ved, om det holder.

Trods uenigheder og det store arbejde, der venter forude, er Vesten og ikke mindst de de kvindelige aktivisters møde med Taliban første spæde stik i forhold til at få en dialog i gang, siger Simi Jan.

- Det er nu, man har muligheden for at påvirke Taliban og sige, vi hjælper jer ikke, hvis ikke I til gengæld lover, at der er noget, der hedder menneske- og kvinderettigheder, fortæller hun.

Forhandlingerne med Taliban er sat til at vare frem til tirsdag. Foruden kvinderettigheder er den forværrede humanitære situation i Afghanistan også på dagsordenen.