Udland

Kofod efter opsigtsvækkende melding om udsmidning af Mali: - Vi er der på en klar invitation

Forvirringen breder sig, efter at Mali efter alt at dømme har bedt danske tropper forlade landet efter en uges aftalt tilstedeværelse.

En højst opsigtsvækkende sag udspiller sig i øjeblikket mellem Danmark og det vestafrikanske land Mali.

Danske tropper er i en erklæring efter alt at dømme blevet bedt om at forlade landet efter kun en uge, hvor de ellers rykkede ind for at bistå overgangsstyret med at træne soldater til at bekæmpe terrorgrupper.

Ifølge erklæringen skal soldaterne ud af landet, fordi Danmark ikke har overholdt de nødvendige protokoller i forbindelse med udsendelsen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortæller, at Udenrigsministeriet arbejder på at komme til bunds i sagen.

- Vi arbejder videre for at finde ud af, hvad der er bevæggrundene bag overgangsstyrets udmeldinger og afklare indholdet i det, men Danmark er til stede på baggrund af en klar invitation og et klart grundlag ligesom de andre i operationen.

Jeppe Kofod: Situationen er flydende

De danske tropper indgår i en mission kaldet Task Force Takuba, som har til formål at styrke sikkerheden i det uroprægede Mali, som siden 2012 er blevet kraftigt forværret.

- Situationen i Mali er flydende. Vi er der på en klar invitation fra det maliske overgangsstyre med de danske styrker sammen med vores europæiske allierede med Frankrig i spidsen, siger Jeppe Kofod.

25. maj 2021 vedtog Folketinget, at danske militære bidrag på op til cirka 105 personer kan indsættes til støtte for den franskledede antiterror-indsats Operation Barkhane, som Task Force Takuba hører under.

Klar enighed og aftale

Indsatsen involverer et specialoperationsstyrkebidrag, et kirurghold, stabspersonel, et nationalt logistisk støtteelement samt indsættelse af den danske cyberkapacitet, oplyser Udenrigsministeriet.

- Vi er der for at bekæmpe terrororganisationer, og det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at i øjeblikket er der en hård diplomatisk diskussion med overgangsregeringen. De har jo sat demokratiet ud af kraft. Vi ønsker alle sammen at få demokratiet tilbage igen så hurtigt som muligt, der lægger vi pres på, siger udenrigsministeren.

De danske styrker er i løbet af januar løbende blevet indsat i Mali til formålet, som udenrigsministeren understreger, at der har været klar enighed og aftale om.

I øjeblikket befinder Jeppe Kofod sig i Bruxelles, hvor han blandt andet skal diskutere sanktioner mod det maliske styre i det skrøbelige, vestafrikanske land.

- Der skal være møde her i Bruxelles onsdag i G5 Sahel-gruppen, hvor det er hovedtemaet, men også det forhold, at overgangsregeringen har inviteret russiske lejesoldater, Wagner-gruppen (en paramilitær russisk organisation, red.) og russiske militærinstruktører, er stærkt problematisk og noget, vi fælles tager afstand fra, siger Jeppe Kofod.

Dansk biddrag gennem flere år

Danmark har ifølge Udenrigsministeriet bidraget med forskellige militære indsatser i Mali og Sahel-regionen siden 2012, hvor et kup fandt sted.

Landet har siden løbende været præget af ustabilitet og terrorgrupper i særligt den nordlige del af landet.

Danmark har siden 2019 været en del af Operation Barkhane. Senest bidrog Danmark indtil udgangen af 2020 med to transporthelikoptere og omkring 70 personer til den franskledede mission.

I december blev et flertal i Folketinget enige om at forlænge bidraget fra januar 2022 og cirka 12 måneder frem med specialoperationsstyrker.