Udland

Johnsons brev til syvårig pige vækker forargelse efter nye beskyldninger

Tirsdag har Londons politi meldt ud, at de efterforsker en række sammenkomster i premierministerens embedsbolig under coronapandemien.

Da den britiske pige Josephine Booth fyldte syv år i maj 2020, måtte hun undvære sine venner og store dele af familien.

På det tidspunkt var Storbritannien under streng coronanedlukning, og da det kun var tilladt at samles op mod seks personer udendørs med social afstand, kunne Josephine Booth ikke invitere gæster over.

- Jeg bliver hjemme, fordi du bad os om det, skrev hun i et brev til den britiske premierminister, Boris Johnson, og tilføjede:

- Det gør mig ikke noget, for jeg vil gerne have, at alle har det godt.

Brevet gik efterfølgende viralt, og premierministeren delte et håndskrevet svar til pigen på sin Twitter-profil.

- Josephine sætter et godt eksempel for os alle ved at udsætte sin fødselsdagsfest, indtil vi har sendt coronavirus væk, skrev Boris Johnson med hashtagget #BeLikeJosephine (opfør dig ligesom Josephine, red.).

Det svar møder nu stor kritik, idet Boris Johnson selv skulle have brudt reglerne på sin egen fødselsdag.

Ifølge mediet ITV News blev der nemlig holdt en ulovlig fødselsdagsfest for Johnson med omkring 30 deltagere i Downing Street 19. juni 2020 – altså kun én måned efter Josephine Booth havde aflyst sin fødselsdagsfejring.

Og på sociale medier deler briterne billeder af deres fødselsdage under nedlukningen, mens de beskylder Boris Johnson for ikke at overholde de restriktioner, som hans regering selv har indført under pandemien.

"Lockdown"-fødselsdage

Lokalpolitiker Luke Pollard fra oppositionspartiet Labour er en af dem, der er gået til tasterne for at udtrykke sin harme over premierministeren.

På Twitter har han lagt to billeder op af sin ”lockdown"-fødselsdag i 2020.

- Jeg havde en vidunderlig dag med min dejlige kæreste derhjemme. Ingen fester. Ingen regler brudt. Hvis jeg kunne gøre det, hvorfor kunne premierministeren så ikke?, skriver han.

Andre, der har fødselsdag samme dag som Johnson, har også delt, hvordan de oplevede deres egen fejring 19. juni 2020, herunder skuespiller Samuel West.

- Gæster til min fest inkluderede min elskede partner og mine døtre, og øh... det er det. De andre 27 personer kunne ikke komme, skriver han på Twitter.

Jo Goodman, der er medstifter af foreningen Covid-19 Bereaved Families for Justice UK, siger til The Guardian, at det er ”frastødende”, at premierministeren brugte tid på at dele kage med 30 venner indenfor, mens resten af befolkningen var isolerede.

- Som tusindvis af andre husker jeg 19. juni tydeligt. Det var dagen før, hvad der ville have været min fars 73-års fødselsdag. Kort forinden var han gået bort af covid-19, siger hun.

Efterforskning sat i gang

De nye anklager skriver sig ind i den allerede lange række af anklager om ulovlige fester og sociale sammenkomster i Boris Johnsons regering under coronanedlukningerne.

Boris Johnson har gennem sin talskvinde afvist, at der er noget at komme efter i sagen om fødselsdagen, men oppositionen har hurtigt være ude og bruge den som anledning til ny kritik af premierministeren.

Labour-formand Keir Starmer, som ad flere omgange har krævet Boris Johnsons afgang, mener for eksempel, at det er endnu et bevis for, at Johnson bør gå af.

Selv siger premierministeren, at han vil afvente offentliggørelsen af en uafhængig undersøgelse af de mange påståede fester, før han tager stilling til, om han forbliver på posten.

Undersøgelsen var sat til at blive offentliggjort i denne uge, men ifølge Sky News kommer det ikke til at ske.

Det skyldes, at britisk politi tirsdag har meldt ud, at de vil efterforske sammenkomsterne i Downing Street, og undersøgelsen vil først blive lagt frem, når efterforskningen er slut, skriver Sky News.