Konflikten om Ukraine

Her pågribes russiske sabotører nær grænsen, siger Ukraines sikkerhedstjeneste

Sprængstof, håndvåben og radioudstyr er blevet beslaglagt under en aktion, hvor Ukraines sikkerhedstjeneste jagtede russiske spioner.

Myndighederne i Ukraine meddeler, at landets sikkerhedstjeneste har opløst en gruppe sabotører, der med russisk hjælp var i færd med at planlægge angreb i landets grænseregioner.

Ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU blev der gennemført en større koordineret operation i byerne Zjytomyr og Kharkiv nær den russiske grænse, hvor ukrainske specialstyrker beslaglagde mindre håndvåben, sprængstof og udstyr til at forstyrre radiosignaler.

De ukrainske myndigheder oplyser, at der er tale om en gruppe organiserede kriminelle, som, ukrainerne mener, modtog ordrer fra Rusland.

- Officerer fra Ukraines kontraspionage neutraliserede en gruppe organiserede kriminelle, der blev koordineret af russiske specialtjenester, skriver SBU på sin hjemmeside.

Ifølge ukrainerne var de kriminelle klar til at gå i aktion i den verserende konflikt mellem Ukraine og Rusland, hvor russiske soldater i løbet af de seneste måneder har taget opstilling nær grænsen til Ukraine.

Russisk statsborger under anklage

Ukraines sikkerhedstjeneste oplyser, at sabotørerne blev ledet af to lokale indbyggere i Zjytomyr og Kharkiv, hvoraf den ene har russisk statsborgerskab.

- Bagmændene forberedte sig på en række aktioner rettet mod byernes infrastruktur. Ifølge deres plan skulle dette have destabiliseret den interne situation i regionerne, skriver SBU på sin hjemmeside.

De to mænd beskyldes desuden for at have oprettet et sikkerhedsfirma på skrømt, som de brugte til at hverve medlemmer til deres gruppe.

Falsk flag?

SBU offentliggør også billeder fra aktionen, hvor man kan se det udstyr og de penge, der ifølge Ukraine er beslaglagt ved operationen.

Computere, der blev beslaglagt af sikkerhedstjenesten, indeholder ifølge SBU beviser for, hvad mændene var i færd med.

Sikkerhedstjenesten fremlægger dog ikke computernes indhold eller andre konkrete beviser, der kan forbinde de anholdte personer med Rusland.

Meldingen om anholdelserne kommer kort tid efter en advarsel fra USA om, at Rusland er i færd med at planlægge en såkaldt "false flag"-operation i Ukraine, der kan retfærdiggøre en invasion.

Udtrykket ”false flag” bruges om en mission, der har til formål at skjule, hvem der står bag angrebet. I stedet skydes skylden på den angrebne part – i det her tilfælde Ukraine.

Om de anholdte mænd i Zjytomyr og Kharkiv var i færd med en sådan aktion eller anden form for sabotage er dog uvist.

Rusland har i skrivende stund ikke reageret på de ukrainske beskyldninger.