Udland

Danmark er i Mali på "klar invitation", siger Kofod - men på landets tv-kanal manglede noget

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i færd med at redde trådene ud. På direkte tv i Mali var opfordringen til Danmark dog krystalklar.

Et diplomatisk kaos udspiller sig i øjeblikket i Mali, efter de danske styrker efter alt at dømme er blevet opfordret til at forlade landet efter kun en uge.

Den danske tilstedeværelse foregår ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ellers efter alle gældende regler og på "en klar invitation" fra Mali.

Den udlægning er imidlertid i direkte uoverensstemmelse med, hvad der mandag aften blev sagt på landsdækkende tv i det vestafrikanske land.

Direkte tv: Danmark er til stede uden Malis samtykke

- Malis regering har med forbløffelse konstateret, at der er indsat et kontingent af danske styrker på dets territorium inden for rammerne af Takuba-styrken, lød det fra nyhedsoplæseren, som derefter sagde:

- Regeringen understreger, at dette er sket uden dets samtykke.

De danske tropper indgår i en mission kaldet Task Force Takuba, som har til formål at styrke sikkerhedssituationen, som siden 2012 er blevet kraftigt forværret, i det uroprægede Mali.

Mandag aften såvel som det meste af dagen tirsdag har Jeppe Kofod understreget, at Udenrigsministeriet arbejder på højtryk for at komme til bunds i, hvordan erklæringen fra den maliske regering skal tolkes, og om der er hold i den.

Tv-kanal: Tosidig aftale mangler

Tirsdag beskrev ministeren situationen i landet som "flydende" og slog endnu en gang fast, at Danmark kun er til stede efter klar aftale med Mali.

Men på den maliske tv-kanal, ORTM1, læste nyhedsværten mandag op, at Danmark har forbrudt sig mod de hensyn og de regler, der gælder for europæiske partnere i forhold til at gribe ind i Mali inden for rammerne af Task Force Takuba.

- Disse kræver, at der indgås en tosidig aftale mellem Mali og partnerlandene. Så på trods af venskabet og det frugtbare samarbejde mellem republikken Mali og kongeriget Danmark opfordrer Malis regering Danmark til straks at trække dette kontingent tilbage fra Malis territorium.

Meldingen på direkte tv kom, efter at Jeppe Kofod varslede, at Danmark muligvis kan være klar til at indføre sanktioner over for Mali, hvis styret gør alvor af at udskyde næste måneds demokratiske valg i op til fem år.

Danmark i Mali

Siden 2012 har Danmark støttet internationale militære indsatser i Mali med blandt andet transportfly, specialoperationsstyrker, helikoptere, efterretningsenheder, en styrkechef til FN's fredsbevarende mission og stabsbidrag. I januar er 105 danske militærpersoner blevet udsendt i 12 måneder, heriblandt specialoperationsstyrker og et kirughold. 

Bidraget er en del af Task Force Takuba, der er under overordnet kommando af den fransk-ledede Operation Barkhane. Udover Frankrig deltager ni andre allierede lande til  Task Force Takuba

Kilde: Udenrigsministeriet

Kan være klart signal

Flere ting peger på, at Mali oprigtigt mener, at Danmark skal trække sine tropper hjem. Det vurder Signe Marie Cold-Ravnkilde, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Hun understreger, at man skal holde tungen lige i munden, når det angår informationer fra Mali, da misinformation også er del af den igangværende konflikt.

Ikke desto mindre ligner det et klart signal, når meddelelsen bliver læst op på nationalt tv.

- Militærjuntaen kan have et ønske om at vise overfor sin befolkning, men også overfor Frankrig, at det er dem, der bestemmer i Mali, hvem de vil samarbejde med, og hvem der må flyve i deres territorie, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde, hvis primære forskningsområde er krydsfeltet mellem sikkerhed, migration og udvikling i Afrika.

Hun peger samtidig på, at styret i Mali ved at melde det ud på blandt andet på tv fremfor at gøre det gennem diplomatiske kanaler, spiller på en dobbelttydighed mellem det officielle og uofficielle.

- Danmark kan fortsat sige, at vi har vores aftale på plads, mens Mali kan sige, at de ikke er blevet nødvendigt hørt og taget nok med på råd af franskmændene i forhold til at bestemme, hvem der skal inviteres indenfor på den aftale, som har eksisteret med Frankrig siden 2013.