Udland

Boris Johnsons fremtid ser endnu mere usikker ud end før, vurderer korrespondent

Boris Johnson befinder sig i et politisk stormvejr, som kun er forværret af, at politiet nu går ind i sagen.

Hvis man troede, at Storbritanniens premierminister Boris Johnson næppe kunne stå på mere politisk usikker grund, så har tirsdagen vist, at isen under ham godt kunne blive endnu tyndere.

Sådan lyder analysen fra TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede, efter politiet i London, Metropolitan Police, tirsdag oplyste, at de ville efterforske "en række begivenheder", der har fundet sted i og omkring Boris Johnsons embedsbolig i Downing Street nr. 10.

- Hvis man troede, fremtiden så usikker ud for Boris Johnson i går, så ser det endnu mere usikkert ud i dag. Det er yderst alvorligt for ham, lyder det fra Lotte Mejlhede.

Siden det i december 2021 kom frem, at der var blevet afholdt fester i Downing Street, mens resten af Storbritannien var under lockdown, har Boris Johnson modtaget kritik for hykleri og for at have talt usandt.

Mandag kom endnu en beskyldning mod Johnson, da det britiske nyhedsmedie Itv erfarede, at Johnson holdt fødselsdagsfest for sig selv i 19. juni 2020. Noget, premierministeren selv afviser.

Undersøgelse afgør hans skæbne

Forløbet omkring festerne i Downing Street bliver for tiden undersøgt af den ledende embedsmand Sue Gray, og ifølge Lotte Mejlhede holder hele det britiske system vejret, mens de venter på Sue Grays rapport. En rapport, ingen endnu kender indholdet af.

- Undersøgelsen fra Sue Gray og senere politiets efterforskning kan vise sig at være så skadelig for ham, at han ikke kan overleve en mistillidsafstemning, siger Lotte Mejlhede.

Det ventes, at Sue Gray afslutter undersøgelserne inden for kort tid. Tirsdag skriver det britiske nyhedsmedie Sky News, at rapporten kan komme allerede onsdag.

Grays efterforskning menes blandt andet at omfatte den påståede fødselsdagsfest 19. juni 2020.

Sablerne rasler

Oppositionen har for længst krævet Boris Johnsons afgang som følge af rækken af afsløringer om fester og sociale sammenkomster under coronanedlukningerne.

Boris skal dolkes af sine egne, hvis han skal fjernes

Lotte Mejlhede, TV 2

Men også en række af Johnsons egne partifæller har mistet tilliden til deres leder. Ifølge Sky News har mindst seks konservative parlamentsmedlemmer offentligt tilkendegivet, at de kræver Johnsons afgang.

- Sablerne rasler hos de konservative, og Boris skal dolkes af sine egne, hvis han skal fjernes. Så partiet skal gøre op med sig selv, hvornår sagen om ham bliver for belastende, siger Lotte Mejlhede.

Skal han fældes af sine egne, kræver det ifølge partiets egne regler, at 15 procent af de konservative parlamentsmedlemmer skriver til formanden for 1922-komitéen og kræver det. Med de nuværende 360 konservative i parlamentet er det afgørende tal 54, men mistillidserklæringerne indgives i hemmelighed, så det er uvist, hvor mange der allerede har gjort det.

Ifølge Lotte Mejlhede er timingen lige nu dog ikke ideel i forhold til et formandsskifte for de konservative.

- Spørgsmålet er også, om det overhovedet er muligt at udskifte en leder i et stort militært land som Storbritannien nu, hvor vi måske står på kanten af en krig i Ukraine.