Konflikten om Ukraine

6000 russiske soldater øver sig med skarpe skud nær Ukraines grænse

Kampfly, soldater, kampvogne, flådefartøjer og affyringsramper til atommissiler er i bevægelse, oplyser Ruslands Forsvarsministerium.

Rusland har nu påbegyndt en række militærøvelser med tusindvis af soldater og en stor mængde kampfly nær grænsen til Ukraine.

Ifølge oplysninger fra Ruslands forsvarsministerium er 6000 soldater og mindst 60 kampfly i gang med øvelser i regionerne Rostov og Krasnodar nær den ukrainske grænse samt på den besatte halvø Krim.

USA optrapper spændingerne

Dmitrij Peskov, talsmand for Ruslands præsident

Øvelserne, der blandt andet foregår med skarp ammunition, er ifølge meddelelser fra Ruslands sydlige og vestlige militærdistrikter en kontrol af, om soldaterne er klar til kamp.

Blandt andet skyder russiske kamp- og bombefly til måls med missiler, mens soldater på jorden skyder til måls med 120 millimeter mortérgranater, maskingeværer og panserværnsvåben.

Kampvogne øver sig også med skarpe skud, og en stor del af aktiviteterne finder sted i områder, der ligger tæt på Ukraine.

De første skydninger blev gennemført, kort efter at Dmitrij Peskov, der er talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, beskyldte USA for at optrappe spændingerne mellem USA og Rusland.

Bombefly og atommissiler testes

USA har sat 8500 soldater i alarmberedskab af frygt for en forestående russisk invasion af Ukraine, og Dmitrij Peskov advarede om, at styret i Moskva fulgte amerikanernes handlinger med "stor bekymring".

- USA optrapper spændingerne, sagde talsmanden.

Det var imidlertid ikke kun nær grænsen til Ukraine, Ruslands militær indledte større øvelser.

Ruslands Forsvarsministerium fortæller på ministeriets hjemmeside om flere øvelser i den vestlige del af landet og har offentliggjort videofilm med mobile affyringsramper til kortrækkende missiler, der kører på øvelse.

- Hovedformålet med aktiviteterne er en gennemgående kontrol af soldaternes kampfærdigheder, siger soldaternes øverstbefalende, generaloberst Alexander Zhuravlev til militærets pressetjeneste.

Nær byen Ivanovo 250 kilometer nordøst for Moskva er de enorme køretøjer, som kan bære Ruslands langtrækkende atommissiler, også ude at køre.

Ifølge forsvarsministeriet er flere end 1000 soldater og 100 køretøjer involveret i øvelsen, hvor det personale, som kan affyre Ruslands interkontinentale ballistiske atommissiler, træner i "at opretholde evnen til kamp".

Der er dog ikke offentliggjort billeder af atommissilerne.

Til søs har Rusland i øvrigt også indledt en større manøvre.

Ifølge den regimevenlige avis Rossijskaja Gazeta er 20 flådefartøjer sejlet ud i Østersøen 25. januar for at deltage i en øvelse, der kommer til at udspille sig i Østersøen, Atlanterhavet, Middelhavet og Stillehavet.

Ifølge avisen vil 140 krigsskibe, 60 krigsfly og helikoptere og 10.000 soldater deltage i øvelserne til havs i den kommende tid.

Hvad nu?

Mens russerne øver sig, frygter nabolandet Ukraine, at øvelserne vil ende i en invasion.

USA og NATO har bedt Rusland om at trække sine soldater tilbage fra Ukraines grænse og advaret om, at en invasion vil medføre økonomiske sanktioner mod styret i Moskva, samt at NATO vil øge sin militære tilstedeværelse i Østeuropa.

Efter et 80 minutter langt telefonmøde med europæiske ledere sent mandag aften sagde USA's præsident, Joe Biden, at der er "fuldstændig enighed" om, hvordan Rusland skal håndteres.

Joe Bidens melding kom, kort efter at en talsmand for USA's forsvarsministerium advarede om, at Rusland ser ud til at være på konfrontationskurs.

- Det er meget tydeligt, at russerne ikke har nogen intentioner om at deeskalere situationen lige nu, sagde talsmanden John Kirby.

Rusland har over 100.000 soldater udstationeret nær Ukraines grænse, og landets forsvarsministerium oplyser ikke, hvor længe militærøvelserne i området vil vare.