Konflikten om Ukraine

USA beordrer ambassadeansattes familier til at forlade Ukraine

Også amerikanske statsborgere i Ukraine opfordres nu til at forlade landet.

USA beordrer nu familiemedlemmer til ansatte på den amerikanske ambassade i Ukraine til at forlade landet.

Desuden tilbydes ikkeessentielle amerikanske medarbejdere på ambassaden i hovedstaden Kiev også en frivillig hjemtagelse til USA.

Det skriver CNN natten til mandag dansk tid.

Hjemtagelsen sker på grund af en stigende bekymring for russisk indtrængen i Ukraine, lyder det:

- Det amerikanske udenrigsministerium godkendte 23. januar 2022 en frivillig hjemtagelse af ansatte og en beordring af hjemtagelse af berettigede familiemedlemmer (...) på grund af den fortsatte trussel om en russisk militæraktion, skriver ministeriet ifølge mediet.

Også amerikanske statsborgere bør forlade landet

Foruden de udvalgte ambassadeansatte og deres familiemedlemmer opfordres også andre amerikanske statsborgere i Ukraine til at forlade landet.

- Amerikanske statsborgere i Ukraine bør overveje at forlade landet nu ved hjælp af kommercielle eller private transportmuligheder, skriver det amerikanske udenrigsministerium.

Det er blandt andet frygten for, at en russisk militæraktion i landet vil forringe den amerikanske ambassades muligheder for at hjælpe statsborgere ud af Ukraine, der får ministeriet til at handle.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.

Onsdag i sidste uge sagde den amerikanske præsident, Joe Biden, til pressen, at han forudser en ordre fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, om indtrængen i Ukraine:

- Mit gæt er, at han vil rykke ind. Han er nødt til at gøre noget, siger Joe Biden.

Præsidenten understregede dog – som han også tidligere har gjort – at en russisk indtrængen vil "udløse en massiv reaktion" fra Vesten og blive dyr for Rusland.

Kan ske allerede inden midtfebruar

Ifølge mediet The Hill advarer den amerikanske præsident om, at en russisk indtrængen kan ske allerede inden midten af februar.

Ukrainske efterretninger melder da også om flere end 100.000 russiske soldater opstillet ved den russisk-ukrainske grænse og russisk militært materiel som kampvogne og mortérgranater på ukrainsk jord.

Alligevel afviser Kreml i Moskva, at en russisk invasion af Ukraine skulle være på vej.

Den russiske ambassade har opfordret amerikanerne til at "stoppe deres hysteri" omkring konflikten mellem Rusland og Ukraine:

- Øvelsen med at flytte tropper på vores egen jord er vores ret. Vi opfordrer til at stoppe hysteriet og ikke forværre spændingerne omkring Donbas-problemet (en ukrainsk region, red.), skrev ambassaden på Facebook ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Ifølge The Hill har ordren om hjemtagelse ingen betydning for USA's løfter om "en massiv vestlig reaktion", hvis Rusland invaderer Ukraine.