Konflikten om Ukraine

Udsigterne til mulig invasion er ret dystre, siger Boris Johnson

Premierministeren skal mandag aften holde samtaler med andre politiske ledere om frygten for et russisk angreb.

En russisk invasion af Ukraine vil være en "katastrofal" udvikling, som vil ende "smertefuldt, voldeligt og blodigt".

Det siger den britiske premierminister Boris Johnson ifølge The Guardian mandag.

Rusland nægter indædt at have planer om en invasion, men vestlige efterretningsoplysninger siger noget andet.

- Jeg synes, at efterretningerne er ret dystre på dette punkt, siger Boris Johnson direkte adspurgt om udsigterne.

- Efterretningerne siger meget tydeligt, at der er 60 russiske kampgrupper på grænsen til Ukraine. Alle kan se planen for en lynkrig, der vil kunne udrydde Kiev. Vi er nødt til at gøre det meget klart for Kreml, at det ville være et katastrofalt skridt, tilføjer han.

Johnson understreger, at han stadig anser det som muligt at afværge en invasion, og fortæller, at han mandag aften skal have samtaler med politiske ledere fra andre lande, herunder USA, om situationen.

Offentliggjorde mistanke mod Rusland

Det britiske udenrigsministerium valgte lørdag aften ganske usædvanligt at offentliggøre sin efterretningstjenestes mistanke om, at Rusland arbejder på at få udskiftet den nuværende ukrainske præsident med en mere russiskvenlig efterfølger.

Ved et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag forklarede britiske Liz Truss sin beslutning om at offentliggøre oplysningerne.

- Storbritannien vil til enhver tid råbe op om russiske forsøg på at påvirke demokratiet, forsøg på undergrave Ukraine, false-flag-operationer og sabotage, siger den britiske udenrigsminister ifølge Reuters.

Rusland har afvist de britiske beskyldninger som "misinformation" og "nonsens".

NATO øger tilstedeværelse

Frygten for en invasion er taget til, i takt med at Rusland anslås at have samlet over 100.000 tropper og tunge våben nær grænsen til nabolandet Ukraine.

Men russerne afviser de vestlige efterretninger og anklager omvendt NATO-alliancen for at være årsag til den øgede spænding i regionen.

Ifølge Ruslands forklaring gør man kun det nødvendige for at sikre eget territorium mod udefrakommende trusler.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.

I løbet af mandagen er spændingerne eskaleret yderligere, da NATO meddelte sine planer om at sende flere kampfly og krigsskibe til Østeuropa.

Sideløbende er USA og Storbritannien begyndt at evakuere ansatte på deres ambassader i Kiev af frygten for et russisk angreb.