Konflikten om Ukraine

NATO sender kampfly og skibe til området omkring Ukraine

USA overvejer også at rykke flere landtropper til området omkring Ukraine. Rusland truer med "passende modsvar".

NATO's allierede vil sende flere kampfly og krigsskibe til Østeuropa for at styrke landenes forsvar i området.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen fra NATO kommer som modsvar til, at Rusland har opmarcheret flere end 100.000 tropper langs Ukraines grænser. Det har skabt frygt i Vesten for, at Rusland vil invadere nabolandet mod vest.

USA overvejer landtropper

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger mandag, at forsvarsalliancens soldater er i øget beredskab.

- NATO vil tage alle nødvendige skridt for at beskytte og forsvare sine allierede. Vi vil altid reagere på enhver fare for en forringelse af vores sikkerhedsniveau.

CNN og New York Times skriver mandag, at USA's præsident, Joe Biden, ligeledes overvejer muligheden for at indsætte flere amerikanske landtropper i de baltiske lande og det østlige Europa.

Lørdag blev præsidenten briefet af flere højtstående militærpersoner, og en af de muligheder, der blev diskuteret, var ifølge medierne at flytte op mod 5000 amerikanske soldater til Østeuropa og Baltikum.

Lederen af den russiske forsvarskomité, Andrej Kartapolov, siger til nyhedsbureauet Interfax, at Rusland vil komme med et "passende modsvar", hvis USA rykker tropper ind i Østeuropa.

USA hjemkalder ambassadeansatte

Overvejelserne om den militære oprustning kommer, samtidig med at USA nu hjemkalder familiemedlemmer til ansatte på den amerikanske ambassade i Ukraine.

Desuden tilbydes ikkeessentielle amerikanske medarbejdere på ambassaden i hovedstaden Kiev også en frivillig hjemtagelse til USA. Det oplyser USA's udenrigsministerium.

- Den 23. januar 2022 har udenrigsministeriet godkendt en frivillig afrejse blandt amerikanske ansatte og givet familiemedlemmer ordre om at forlade ambassaden i Kijev på grund af den fortsatte trussel om russisk militærhandling, skriver ministeriet.

Den britiske ambassade i Kiev oplyser mandag formiddag, at den ligesom USA vil hjemkalde en del af sine ansatte og deres familiemedlemmer.

Danmark forholder sig afventende

Danmark vil derimod ikke følge USA's eksempel og trække ambassadeansatte hjem fra Ukraines hovedstad.

I et skriftligt svar fra Udenrigsministeriet hedder det, at den danske ambassade i Kiev indtil videre forholder sig afventende.

- Vi følger situationen nøje og har planer klar i skuffen, hvis situationen udvikler sig. Vi ser dog endnu ikke, at der er behov for evakuering af familier til ambassadeansatte, lyder det fra ministeriet.

EU vil ikke dramatisere situationen

EU's udenrigschef, Josep Borrell, oplyser mandag formiddag, at man vil vente med at trække EU-diplomater og deres familier ud af Ukraine.

Ifølge Borrell er der ingen grund til at "dramatisere situationen på et tidspunkt, hvor diplomatiske forhandlinger med Rusland fortsætter".

- Vi vil ikke gøre det samme som amerikanerne, fordi vi ikke ser nogen specifikke grunde til det, siger Borell forud for et virtuelt møde med den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.

Blinken ventes på mødet at orientere EU om de forhandlinger, han fredag havde med sin russiske modpart, Sergej Lavrov.