Udland

Kinesiske embedsmænd sminkede dødstallet efter voldsomme oversvømmelser

Ofrenes familier blev betalt med genopbygningsmidler for at holde mund.

Kinesiske embedsmænd underdrev bevidst antallet af døde efter de voldsomme oversvømmelser i landets centrale Henan-provins i juli sidste år.

Det viser en undersøgelse, som den kinesiske centralregering netop har offentliggjort.

139 dødsfald blev ikke talt med i det samlede dødstal - eller også blev detaljerne omkring disse dødsfald holdt skjult. Rapporten korrigerer nu det samlede dødstal efter oversvømmelserne til 398.

Den bevidst mangelfulde indrapportering fra de lokale myndigheder har siden ført til, at otte embedsmænd er blevet anholdt af politiet, mens 89 andre har fået tjenestelige påtaler.

Blandt dem er kommunistpartiets øverste leder i provinshovedstaden Zhengzhou, Xu Liyi. Han er nu degraderet fra sin post, skriver den kinesiske avis Global Times.

Avisen skriver samtidigt, at det er første gang nogensinde, at Kinas centrale myndigheder har offentliggjort en så detaljeret gennemgang af myndighedernes reaktion på en naturkatastrofe.

Døde i metro og biltunnel

De voldsomme oversvømmelser i Henan kom efter flere dages voldsom regn.

Værst gik det ud over Zhengzhou, der fik 600 mm regn på tre dage svarende til næsten et års normalnedbør. Det var også her de fleste ofre mistede livet.

Den officielle rapport sætter særligt fokus på to oversvømmelser, der efter myndighedernes mening burde være begrænset.

Dels blev dele af byens metrosystem oversvømmet, og mere end 500 passagerer blev fanget under jorden i næsten fire timer. Privatfotos fra de tog, der var blev fanget i vandmasserne, har vist passagerer, der står i vand i til halsen i togvognene. Ifølge rapporten døde mindst 12 mennesker nede i metrosystemet.

Dels blev en biltunnel oversvømmet, og mere end hundrede biler blev fanget i vandmasserne under jorden. Her blev der i første omgang meldt om mindst seks dødsofre.

Skjulte årsagen

De to oversvømmelser bliver i rapporten betegnet som ”ansvarspådragende ulykker”, fordi hverken metroen eller biltunnellen var konstrueret med et ordentligt afløbssystem, der kunne lede vandmasserne væk.

Rapportens forfattere siger i forbindelse med offentliggørelsen, at de lokale partifolk og lokale embedsmænd ”ikke vidererapporterede de virkelige grunde til dødsfaldene".

Deltaljer omkring dødsfaldene blev også skjult ved, at de lokale myndigheder "ulovligt brugte penge, der var bevilliget som katastrofehjælp til genopbygningen, til at betale de dødes efterladte”.

I rapporten vurderes de materielle omkostninger ved oversvømmelserne til, hvad der svarer til 120 milliarder danske kroner.