Udland

Boris Johnson benægter at have holdt ulovlig fødselsdagsfest

Gennem en talskvinde bekræfter premierministeren at have deltaget i fejringer af sig selv, men han slår fast, at alle regler er overholdt.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er mandag aften blevet ramt af nye beskyldninger om ulovlige fester under coronanedlukningerne i Storbritannien.

Denne gang er det mediet ITV News, som hævder, at der 19. juni 2020 blev holdt en fødselsdagsfest for Johnson i Downing Street, mens resten af landet havde forbud mod sociale sammenkomster.

Men historien bliver afvist af en talskvinde fra premierministerens kontor.

- En gruppe medarbejdere, der var på kontoret den dag, samledes kortvarigt i et mødelokale efter et møde for at ønske premierministeren tillykke med dagen. Han var der i mindre end ti minutter, udtaler hun til britiske medier.

Tilsvarende lyder forsvaret fra den britiske kulturminister, Nadine Dorries, på Twitter:

- Så nu kalder vi det altså for en fest, når folk på et kontor midt på eftermiddagen køber en kage til en kollega og i ti minutter stopper op for at synge fødselsdagssang, hvorefter de går tilbage til deres skriveborde?

Kone og indretningsarkitekt deltog

ITV News beskriver sammenkomsten i Downing Street som en overraskelsesfest med omkring 30 deltagere arrangeret af Johnsons kone og med deltagelse af parrets private indretningsarkitekt.

Ifølge mediet kan sammenkomsten derfor ikke alene anses som værende i arbejdsregi.

BBC har efterfølgende fået de samme oplysninger bekræftet af egne kilder, der var til stede ved arrangementet 19. juni.

I en opfølgende kommentar til Sky News har talskvinden fra Downing Street bekræftet, at Johnson-parrets indretningsarkitekt deltog i sammenkomsten, men at hun ikke var inviteret. Hun befandt sig kun kortvarigt i mødelokalet, mens hun ventede på at tale med Boris Johnson, lyder forklaringen.

Benægter privat fest

I sin artikel hævder ITV også, at Boris Johnson senere samme aften skulle have været vært for en privat fejring i sin lejlighed, hvor flere venner af Johnson-familien deltog.

Denne anklage er ifølge talskvinden fra Downing Street decideret usand.

- I overensstemmelse med reglerne på det tidspunkt var premierministeren vært for et lille antal familiemedlemmer udendørs den aften, siger hun til britiske medier.

BBC beskriver det som et grillarrangement med deltagelse af familiemedlemmer. På tidspunktet var det tilladt at samles op til seks personer, hvis det foregik udendørs med social afstand.

Afventer rapport

De nye anklager skriver sig ind i den allerede lange række af anklager om ulovlige fester og sociale sammenkomster i Boris Johnsons regering under coronanedlukningerne.

Selvom Boris Johnson gennem sin talskvinde har afvist, at der er noget at komme efter i mandagens historie, har oppositionen hurtigt være ude og bruge den som anledning til ny kritik af premierministeren.

Labour-formand Keir Starmer mener, at det er endnu et bevis for, at Johnson bør gå af.

Selv har Boris Johnson henvist til, at han vil afvente konklusionerne fra en uafhængig undersøgelse af de mange påståede fester. Rapporten udarbejdes af embedskvinden Sue Gray og ventes at blive offentliggjort i denne uge.

Ifølge Sky News' politiske redaktør er den nye historie om fødselsdagsarrangementerne allerede en del af undersøgelsen.