Udland

Taliban-besøg koster millioner - 'ligeså naivt som at tro på julenissen og påskeharen'

- Så naivt som at tro på julenissen og påskeharen på samme tid, siger norsk partileder om at mødes med Taliban-ledere i Oslo.

Lørdag aften ankom ledere fra Taliban-styret i Afghanistan med et privatfly til lufthavnen i Oslo.

Her skal de over tre dage have samtaler med diplomater fra regeringer fra blandt andet USA, EU og Norge og repræsentanter for det civile samfund i Afghanistan, skriver blandt andet nyhedsbureauet Associated Press (AP).

Men søndag vågnede Taliban-lederne op i Oslo til demonstrationer i den norske hovedstad og til kritiske spørgsmål fra en norsk partileder.

- At norske myndigheder tror det nytter at snakke med ekstreme islamister om menneskerettigheder og kvinders rettigheder, er så naivt, at det er som at tro på julenissen og påskeharen på samme tid, skriver Sylvi Listhaug, leder af Fremskritts-partiet (FrP) i Norge, i en e-mail til VG.no.

Hun kræver, at regeringen svarer på, hvad besøget af Taliban-delegationen, der omfatter i alt 12 personer, koster de norske skatteydere.

- Og vi snakker alt inkluderet: planlægning, sikkerhedsopbud, rejse og ophold, skriver Sylvi Listhaug.

Ifølge VG begynder møderne på Soria Moria-hotellet i Oslo søndag og varer til og med tirsdag.

Besøg koster 5,18 millioner kroner

Det norske udenrigsministerium oplyser ifølge Dagbladet.no, at udgifterne til besøget har en samlet økonomisk ramme på 7 millioner norske kroner (5,18 millioner danske kroner).

Heraf udgør udgifterne til det privatfly, der har fragtet Taliban-lederne til Oslo ifølge det norske udenrigsministerium halvdelen - 3,5 millioner norske kroner (2,59 millioner danske kroner).

I Oslo demonstrerede afghanere i Norge søndag foran det norske udenrigsministerium i Oslo mod Taliban-ledernes besøg.

- Vi vil ikke have Taliban her i Norge. De repræsenterer ikke os. Taliban er på en terrorliste i USA, så hvorfor skal vi invitere dem og forhandle med dem, siger en af demonstranterne, Shahia Soltani, en afghansk statsborger, ifølge Euro News.

Ifølge tre norske medier, VG, NRK og Dagbladet, deltager den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, ikke selv i møderne med Taliban.

Norsk udenrigsminister: Dialog med Taliban vigtigt

Men årsagen til mødet er ifølge Anniken Huitfeldt, at Norges regering er "ekstremt bekymret" over den humanitære situation i Afghanistan.

- Det er vigtigt, at både det internationale samfund og afghanere fra forskellige steder indgår i dialog med Taliban.

- Vi kommer til at være klare i mælet omkring vores forventninger til Taliban - især i forhold til pigers uddannelse og menneskerettigheder - eksempelvis kvinders ret til at deltage i samfundet, har Anniken Huitfeldt blandt andet sagt i en pressemeddelelse om Taliban-besøget.

ifølge den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er Danmark ikke inviteret med til mødet.

- Jeg noterer mig, at man fra norsk side offentligt har understreget, at værtskabet for møderne i Oslo ikke er et udtryk for formel norsk anerkendelse af Taliban-regeringen. Det afspejler også den fælles tilgang, vi har i EU, siger Jeppe Kofod i et skriftligt svar til TV 2.