Konflikten om Ukraine

Lørdag aften offentliggjorde briterne 'hemmelig russisk plan' - hovedpersonen reagerer med James Bond-billede

Russerne skal have udset sig en ukrainsk rigmand som deres bud på en ny præsident. Manden svarer med et billede af sig selv som James Bond.

Storbritannien beskylder Rusland for planer om at indsætte en russiskvenlig, ukrainsk oppositionspolitiker som ny præsident i Ukraine.

Ganske usædvanligt offentliggjorde det britiske udenrigsministerium sent lørdag aften sin efterretningstjenestes mistanke om, at Rusland arbejder på at få udskiftet den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij med en mere russiskvenlig efterfølger.

Det skulle ifølge de britiske oplysninger være oppositionspolitikeren Yevhen Murayev, som russerne har i tankerne.

Samtidigt navngav briterne også fire ukrainske politikere, der nu befinder sig i eksil i Rusland, som værende i tæt kontakt med det russiske efterretningsvæsen.

- De oplysninger, som vi offentliggør i dag, kaster lys over hvor omfattende det russiske forsøg på at undergrave Ukraine er, og de giver et indblik i, hvordan russerne tænker, siger den britiske udenrigsminister Liz Truss i en kommentar.

Ifølge briterne ”ønsker russerne at installere en pro-russisk leder i Kiev, samtidigt med at man overvejer, om man skal invadere og besætte Ukraine”.

"Det er ikke logisk"

Den 45-årige rigmand Yevhen Murayev har som politiker sin base i det østlige russisk-orienterede Ukraine, og har aldrig lagt skjul på sin modstand mod Ukraines tilnærmelse til Vesten.

Han lægger heller ikke skjul på, at han gerne vil være præsident i Ukraine. Han stiller op til præsidentvalget i 2014, men de foreløbige meningsmålinger giver ham kun omkring seks procents opbakning.

Men han giver ikke meget for tanken om, at han skulle være Ruslands foretrukne kandidat til posten.

Hans første reaktion var at lægge et billede af sig selv som James Bond op på Twitter – og da den britiske avis The Observer bad ham om en kommentar, var hans første reaktion at begynde at grine:

- I har reddet min aften. Det britiske Udenrigsministerium lader til at være noget forvirret. Det er ikke logisk, siger han til avisen.

Han blev valgt til parlamentet i 2014, efter de såkaldte Maidan-protester i hovedstaden Kiev havde væltet hans politiske mentor, tidligere præsident Victor Yanokovich.

Ifølge Murayev var omvæltningen, der fik Yanokvich til at flygte til Rusland, et regulært statskup.

Selv blev Murayev valgt til parlamentet efter omvæltningen, og sad der i fem år – fra 2014 til 2019. Undervejs nåede han at grundlægge to nye partier – begge med en russiskvenlig politik.

"Præsidenten er et gidsel"

I dag har han især indflydelse som ejer af tv-kanalen Nash, og er fortsat en stærk kritiker af præsident Volodymyr Zelenskijs politik overfor Donbass-regionen, fællesnavnet for de oprørske provinser i det østlige Ukraine.

Han lægger skylden for konflikten på den ukrainske regering, som han beskylder for at have planer om at ville angribe og generobre Donbass-regionen.

- Zelenskij er et gidsel, og han bliver afpresset af MI6, CIA og hvem som helst. I morgen kan de tvinge ham til at starte en offensiv mod Donbass, der kan medføre en rigtig krig, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Russerne afviser "nonsens"

Oplysningerne fra det britiske Udenrigsministerium er blevet modtaget meget forskelligt hos konfliktens parter.

Den amerikanske regering betragter oplysningerne som troværdige. Ikke mindst fordi det i efterretningssamarbejdet ”Five Eyes” mellem de fem engelsktalende lande USA, Storbritannien, Canada, New Zealand og Australien netop er Storbritanniens opgave at overvåge den russiske kommunikation, skriver New York Times.

- Den slags sammensværgelser er meget bekymrende, siger Emily Horne, der er talskvinde for USA’s Nationale Sikkerhedsråd, om de russiske planer.

Rusland har til gengæld pure afvist oplysningerne og kalder dem ”misinformation”.

- Vi opfordrer det britiske Udenrigsministerium til at stoppe disse provokerende handlinger og holde op med at sprede nonsens, skriver det russiske Udenrigsministerium på sin Facebook-side.

Tvivl hos Ukraines præsident

I Ukraine bliver oplysningerne modtaget med lige dele alvor og mistro:

- Man bør tage den slags oplysninger så alvorligt som muligt, siger Mykhailo Podolyak, der er rådgiver for den ukrainske præsident.

Men han tilføjer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at man hos den ukrainske præsident er lidt i tvivl om, hvorvidt Yevhen Murayev er ”for latterlig en figur” til, at man kan tage det helt seriøst.