Konflikten om Ukraine

Ukrainerne forbereder sig på mulige angreb: - Vi er klar til det hele, siger soldat

Billeder fra den ukrainske front viser kampklare soldater, mens Rusland opruster på den anden side af grænsen.

Store dele af verden retter lige nu øjnene mod Ukraine og den tilspidsede situation ved grænsen til Rusland og Hviderusland.

Omkring 100.000 russiske tropper befinder sig ved grænsen til Ukraine, og det skaber frygt om en muligt forestående invasion.

Senest har russerne sendt tropper til Hviderusland, hvor de angiveligt skal deltage i en militærøvelse med landets hær ved grænsen til Ukraine.

På den anden side sidder ukrainske soldater og holder skansen fra skyttegrave, mens Vesten og Baltikum leverer militær støtte til landet.

Ifølge fotografen Timothy Fadek, som har besøgt den østukrainske front i Luhansk, er soldaterne afklarede med den potentielle trussel, der lurer på den anden side.

- De er ekstremt afslappede. Der er ikke et tegn på nervøsitet i deres ansigter. De er klar til at kæmpe. De har været klar i mange år nu, men de ønsker det ikke. Jeg spurgte dem: ”Ønsker du den her krig?” og de svarede ”selvfølgelig ikke”, fortæller Fadek til CNN.

En korridor mellem Krim og Østukraine

Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014 er stadig frisk i hukommelsen hos mange af soldaterne, hæfter The Guardians korrespondent i Ukraine Luke Harding sig ved.

Han har besøgt Chonhar, der ligger på grænsen til Krim, hvor soldaterne vil forsvare et muligt angreb for at forbinde Krim med den østlige Donbass-region, hvor Donetsk og Luhansk ligger. Officeren Ivan Arefiev fortæller:

- Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.) drømmer om at lave en korridor mellem russisk-besatte territorier i Donbass og Krim. Det vil vi ikke lade ham gøre. Vi er klar på det hele, inklusiv et angreb, siger han til The Guardian.

Ruslands vilde beredskab

For en uge siden besøgte TV 2s korrespondent Uffe Dreesen grænseområdet mellem Rusland, Hviderusland og Ukraine, hvor han så en masse militært udstyr opmagasineret, men ikke noget der tydede på, at der var en aktion umiddelbart forestående.

Siden har russerne altså flyttet tropper til Hviderusland, hvilket ifølge Uffe Dressen er et tegn på ”et fuldstændig vildt beredskab”, som russerne har ved hånden.

- De bliver trænet hele tiden. De skal være klar med det samme. Det russiske militær er i meget højt beredskab, og man skal ikke længere gøre grin med deres udstyr og evner, siger Uffe Dreesen til TV 2.

Fredag mødtes den amerikanske og russiske udenrigsminister, Anthony Blinken og Sergej Lavrov, til forhandlinger, uden der skete store fremskridt.

USA vil have de 100.000 russiske tropper væk fra grænsen, mens Rusland har stillet en række skriftlige krav til USA og forsvarsalliancen NATO, heriblandt at NATO aldrig må indlemme Ukraine i alliancen.

Forhandlingerne vil fortsætte i næste uge, mens en række lande i Europa og Vesten giver deres støtte til Ukraine, senest med de baltiske NATO-medlemmer Letland, Litauen og Estland, som forsyner Ukraine med panserbrydende granater og luftværnsraketter.

- Det er en situation, der udvikler sig hele tiden, siger Uffe Dreesen.

Ukraines hær står stærkere end før

Verdens største sikkerhedsorganisation OSCE har indsat observatører i Østukraine, og følge Uffe Dreesen beretter de om daglige skyderier mellem ukrainske soldater og pro-russiske separatister.

- En gang i mellem sker der lidt, og hvis den ene part skyder, og så skal den anden give igen. De rammer ikke altid noget, og det er lidt rutine. Hvis der var sket noget særligt, havde vi hørt om det. Det er en fastlåst stillingskrig, siger han.

Han tilføjer, at de pro-russiske separatister er en broget skare, der ikke ligefrem kan beskrives som toptrænede soldater, men de får støtte fra Rusland i form af mad og militært udstyr.

På den anden side er det en ukrainsk hær, som ser markant anderledes ud, end den gjorde under Krim-annekteringen i 2014.

- De fået en masse hjælp fra vestlige lande, og de er anderledes motiverede. Putin er nødt til at regne med, at der bliver ydet en helt anden form for modstand, og at han får em masse mennesker tilbage i ligposer. Den ukrainske hær er en helt anden størrelse end tidligere.