Udland

Trump-rådgivere ville beslaglægge valgmaskiner, afslører hemmeligt dokument

Det vides ikke med sikkerhed, hvem der fik idéen, men amerikansk medie har et bud.

Nogle af præsident Donald Trumps nærmeste rådgivere var parat til at gå meget langt for at skabe usikkerhed omkring Joe Bidens indsættelse som ny præsident i januar 2021.

Det viser et dokument, der er blevet offentliggjort af det amerikanske medie Politico. Dokumentet er netop blevet sendt til den kongreskomité, der er i færd med at efterforske "Stormen på Kongressen" 6. januar sidste år.

Komitéen har fået dokumentet udleveret, efter at den amerikanske Højesteret i denne uge afgjorde, at Donald Trump ikke havde ret til at forhindre dets offentliggørelse.

Dokumentet er teksten til en præsidentiel ordre, der skulle bemyndige Trumps fungerende forsvarsminister til at indsamle afstemningsmaskiner fra en række svingstater og undersøge dem for indbygget svindel.

Ordren indebar, at den fungerende forsvarsminister ”i løbet af 60 dage” skulle komme med en vurdering af, om afstemningsmaskinerne var indstillet på en måde, så de kunne snyde med stemmeoptællingen til fordel for valgets vinder, Joe Biden.

Den præsidentielle ordre blev aldrig sat i værk.

Men hvis ordren, der blev udfærdiget 16. december 2020, var blevet vedtaget, havde undersøgelsen af stemmemaskinerne – og dermed undersøgelsen af, om der var svindlet med valgresultatet – varet ved indtil februar 2021.

Det vil sige, at undersøgelsen havde kastet en skygge over den endelige godkendelse af valgresultatet i Kongressen 6. januar og over Joe Bidens indsættelse som præsident 20. januar.

En omstridt advokat

Det står ikke klart, hvem der har udfærdiget udkastet til den præsidentielle ordre.

Men Politico har et godt bud – nemlig advokaten Sidney Powell, der mere end nogen anden promoverede idéen om, at bevidst forkert programmerede afstemningsmaskiner var skyld i, at Donald Trump tabte valget.

To dage efter formuleringen af den præsidentielle ordre deltog hun i et møde med præsidenten i Det Hvide Hus, hvor hun argumenterede for samme idé og foreslog, at præsidenten udnævnte hende til at gennemføre en officiel undersøgelse.

På mødet skændtes Sidney Powell og hendes allierede bravt med højtstående medarbejdere i Det Hvide Hus, der anså hendes idéer for at være vanvittige. Mødets forløb er tidligere beskrevet i detaljer i det politiske medie Axios.

"Hvorfor ikke prøve det?"

Ifølge referatet i Axios var Donald Trump selv i tvivl om Sidney Powells teori om, at udenlandske magter som Venezuela og Kina skulle stå bag svindlen med afstemningsmaskinerne.

Men han kunne lide Sidney Powells vilje til at kæmpe for at få omstødt valgresultatet. Det stod efter hans opfattelse i skærende modsætning til andre topfolk i Det Hvide Hus, der lod til at have accepteret valgnederlaget.

- I tilbyder mig ingenting. Disse folk (Sidney Powell og hendes allierede, red.) tilbyder mig i det mindste en chance. De siger, de har beviser. Hvorfor ikke prøve det, spurgte præsidenten sine skeptiske toprådgivere.

Men i sidste ende blev resultatet, at Sidney Powell aldrig blev udnævnt til at gennemføre en officiel undersøgelse – og den præsidentielle ordre blev aldrig ført ud i livet.

Højesteret gav grønt lys

Komitéen, der undersøger stormen på Kongressen 6. januar 2021, er nedsat af Repræsentanternes Hus. Den har afhørt en række vidner og samlet materiale og har blandt andet ønsket at få udleveret en række dokumenter fra Donald Trumps tid i Det Hvide Hus.

Det er blandt andet e-mails, briefinger til præsidenten, optegnelser over telefonsamtaler, møder og besøg i Det Hvide Hus.

De mere end 700 siders dokumenter befinder sig nu i det nationale arkiv, men Donald Trump har forsøgt at forhindre udleveringen, med henvisning til at de stadig er fortrolige.

Sagen er gået hele vejen gennem retssystemet, men i denne uge afgjorde et flertal i Højesteret, at dokumenterne skulle udleveres.