Coronavirus

Trods et af verdens højeste smittetryk ophæver Færøerne nu alle restriktioner

Landets smittetal svarer til cirka 75.000 daglige tilfælde i Danmark.

Færøerne har i øjeblikket har et af de højeste smittetryk i verden. Alligevel har landsstyret nu planlagt en total udfasning af alle restriktioner.

For på trods af de høje smittetal er der ikke nogen coronaindlagte på Færøerne. Derfor vil myndighederne begynde at betragte coronavirus som en almindelig influenza.

Det oplyste landets myndigheder på et pressemøde fredag.

- Jeg er glad for i dag at kunne annoncere en plan for, hvordan de sidste skridt mod normalitet vil forløbe. Jeg ved, at det måske virker vovet. Jeg ved også, at situationen let kan ændre sig. Men jeg tror, det er vigtigt for befolkningen at vide, at vi planlægger at vende tilbage til det normale liv, siger lagmand Bárður á Steig Nielsen ifølge Local.fo.

Udfasningen vil foregå i tre etaper, som begynder 1. februar, hvor nattelivet får lov til at åbne. Efter planen vil alle restriktioner være ophævet 28. februar.

- Fra nu af vil vi se covid-19 som en sygdom, som vi bliver nødt til at leve med som med mange andre sygdomme, og det vil være op til den enkelte at beslutte, hvorvidt de vil tage risikoen - ligesom med en almindelig influenza, lød det videre på pressemødet.

700 daglige tilfælde

Det daglige smittetal har den seneste tid ligget på omkring 700, mens det fredag var faldet til 533. Et dagligt smittetal på 700 på Færøerne svarer til cirka 75.000 daglige smittede i Danmark.

Det fortæller redaktør på det færøske medie Kringvarp Føroya, John Johannessen, til TV 2.

- Antallet af indlagte har ligget mellem én og fem og nu nul. Og myndighederne fortæller nu, at alle indlagte har haft Delta-varianten, siger han.

Dermed har ingen været indlagt som følge af smitte med Omikron, som også på Færøerne nu er den dominerende virusvariant.

Ifølge John Johannessen var mange færinger på forhånd i tvivl om, hvad fredagens pressemøde ville føre med sig. Nogle troede ligefrem, at reglerne ville blive strammet yderligere.

- Men der var i stedet tale om en exitstrategi. Det er noget, som sundhedsmyndighederne og alle partier er fuldstændig enige i. Nu går vi mod en udfasning, siger han.

Nattelivet varslede fest samme aften

Samtidig påpeger John Johannessen, at der aldrig har været tale om direkte restriktioner på Færøerne, men derimod anbefalinger. Dog har der været tvunget PCR-test ved ankomst til landet via fly eller skib.

Og nyheden om genåbningen har vakt glæde flere steder. Ikke mindst i nattelivet i Thorshavn, som efter pressemødet annoncerede, at de åbnede allerede samme aften, lyder det fra John Johannessen.

Og det på trods af, at nattelivet ifølge planen først står til officielt at genåbne 1. februar.

Vaccinerede skal ikke i isolation

1. februar bliver også dagen, hvor vaccinerede med to stik ikke længere skal i isolation, selvom de har været nærkontakt. Desuden ændres teststrategien, således at kun syge og personer med en positiv kviktest skal PCR-testes.

Smitteopsporing og isolation har nemlig skabt store problemer i færingernes hverdag.

- Samfundet standsede op på grund af det. Derfor ophæver man nu kravet, siger John Johannessen.

Den samme debat ses i øjeblikket i Danmark.

Knap 93 procent af alle færinger over 12 år har ifølge Færøernes coronahjemmeside fået mindst et vaccinestik, mens 91 procent har fået mindst to, og 48 procent over 18 år har fået tre vaccinestik.

I alt er 9761 færinger konstateret smittet under epidemien. 15 er døde med covid-19.