Norge betalte privatfly - her ankommer Taliban til Oslo

Danmark skal ikke mødes med Taliban, oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

Taliban-delegationen, der lørdag satte kursen mod Norge, er nu landet i Gardermoen lufthavnen i Oslo.

Det skriver flere norske medier, og det ses ogsĂĄ pĂĄ billeder fra lufthavnen.

Ombord pĂĄ flyet er en 10-12 mand stor delegation, som ledes af den afghanske udenrigsminister, Amir Khan Muttaqi.

Efter planen skal Taliban fra søndag til tirsdag genemføre sit første møde i Vesten, siden den islamistiske bevægelse kom til magten i Afghanistan.

Ifølge norske medier vil Taliban-repræsentaterne skulle mødes med repræsentanter fra USA, EU, Italien, Frankrig, Tyskland og Norge foruden repræsentanter for det afghanske civilsamfund.

Taliban-folkene ankom i et privatchartret fly, som er betalt af den norske stat. Det bekræfter statssekretær i det norske udenrigsministerium Henrik Thune over for VG.

Beslutningen er truffet efter forskellige praktiske og sikkerhedsmæssige forhold, og de afghanske civlister har fået deres rejse betalt af Norge, lyder det videre.

Bistand og kvinder pĂĄ programmet

Besøget i Norge kommer i en tid, hvor Afghanistan står midt i en humanitær krise. Netop det vil da også være et af emnerne ved de forestående forhandlinger.

Ifølge flere norske mediers oplysninger vil de kommende dages møder foregå på Soria Moria hotellet i Oslo.

Her vil emner som uddannelse og økonomi også være på tapetet, skriver Taliban-talsmand Abdul Qahar Balkhi på Twitter.

Står det til de norske mødeledere, kan Taliban dog ikke komme uden om også at skulle forholde sig til kvinders rettigheder.

- Vi kommer til at være klare i mælet omkring vores forventninger til Taliban - især i forhold til pigers uddannelse og menneskerettigheder - eksempelvis kvinders ret til at deltage i samfundet, lød det fra den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, i en pressemeddelelse fredag.

Perspektiv

Demonstrationer mod Taliban-besøget

Fredag demonstrerede omkring 40 afghanere bosat i Norge foran det norske udenrigsministerium mod Talibans besøg.

- Norge kan ikke forhandle med Taliban. Taliban er ikke til at stole pĂĄ. De siger, at de ikke gør noget forkert, men de dræber og forfølger folk i Afghanistan, lød det blandt andet fra demonstranterne ifølge Aftenposten.

Demonstranterne krævede blandt andet, at Norge udlederer lederen af Taliban-delegationen, udenrigsminister Muttaqi, til menneskerettigheds-domstolen i Haag.

TV 2 har været i kontakt med det danske udenrigsministeriums pressetjeneste, som oplyser, at Danmark ikke deltager i mødet med Taliban.

Bror til eftersøgt indenrigsminister med

Inden flyet landede i Oslo delte Taliban-talsmanden Abdul Qahar Balkhi tre billeder af delegationen pĂĄ Twitter.

På et af billederne ses Anas Haqqani, som er en ledende skikkelse i den islamistiske Taliban-bevægelse.

Anas Haqqani har indtil for nylig været sortlistet af USA på grund af bånd til terrorvirksomheder, skriver NRK.

Hans storebror, Sirajuddin Haqqani, blev i efter Talibans magtovertagelse af Afghanistan i efteråret udnævnt som indenrigsminister.

Udnævnelsen af Haqqani trak internationale overskrifter, da han i mange år har ledet det militante Haqqani-netværk, som er stiftet af brødrenes far.

Sirajuddin Haqqani er efterlyst af USA med en dusør på 10 millioner dollar, da han er mistænkt for at stå bag et bombeangreb i Kabul i 2008, der kostede seks menneskeliv - heriblandt en amerikaner.

TV2.DK følger sagen.