Konflikten om Ukraine

En Putin-kommentar i dette klip koster nu flådechef jobbet

Et videoklip fra et møde i Indien har nu fået alvorlige konsekvenser.

Chefen for den tyske flåde, Kay-Achim Schönbach, er lørdag fratrådt sin stilling, efter han er kommet med udtalelser om den ulmende konflikt mellem Rusland og Ukraine.

Det sker, efter kommentarerne havde udløst en diplomatisk krise mellem Tyskland og Ukraine.

Schönbachs udtalelser har vakt harme i Ukraine, da han blandt andet har opfordret til at vise respekt for Ruslands præsident, Vladimir Putin, skriver flere tyske medier.

I et over to minutter langt klip, der er kommet frem fra et møde med en tænketank i Indien, diskuterer Schönbach motiverne bag Putins aggressive fremfærd over for Ukraine.

Han tror ikke, at Putin 'kun' er interesseret i at splitte EU-landene og at tiltuske sig en lille del af det ukrainske territorium.

- Det, han virkelig ønsker, er respekt på lige fod. Og - herregud - at vise respekt koster næsten ingenting. Så hvis du spørger mig: Det er nemt at give ham den respekt, han kræver - og nok også fortjener, siger flådechefen.

Samtidig understreger han overfor sin indiske mødepartner, at både Indien og Tyskland har brug for Rusland i kampen mod Kina.

Herunder kan du se klippet af flådechefen.

Medier: Har forladt sin stilling

Efter videoklippet så dagens lys, indkaldte Ukraine den tyske ambassadør, Anka Feldhusen, til et krisemøde for at klage over den tyske flådechef.

Det har siden fået det tyske forsvarsministerium til at distancere sig fra Schönbachs udtalelser.

I forvejen er der diplomatiske spændinger mellem Tyskland og Ukraine, da tyskerne har afvist at stille våben til rådighed for Ukraine i konflikten med Rusland.

Tidligere lørdag skrev Kay-Achim Schönbach så en undskyldning på Twitter, hvor han kalder sine udtalelser en "klar fejl" og skriver, at han fejltolkede situationen.

Sent lørdag aften bekræfter det tyske forsvarsministerium overfor det tyske nyhedsbureau dpa, at Schönbach nu officielt har forladt sin stilling.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.