Coronavirus

Mange familiers skiferie til Østrig kan være i fare trods lempelser

Mange danske teenagere er blevet vaccineret med det andet stik for mere end et halvt år siden.

Torsdag kunne TV 2 fortælle, at de østrigske myndigheder lemper indrejsekravene til landet, således at alle, der har fået to vaccinestik, nu kunne rejse ind i landet med en negativ pcr-test i hånden.

Men samtidig med at de generelle indrejsekrav bliver lempet, står en ny regel til at blive indført i Østrig, der kan sætter en stopper for mange familiers kommende skiferie

I en bemærkning på hjemmesiden for Danmarks ambassade i Østrig fremgår det:

- De østrigske myndigheder har annonceret, at man fra 1. februar overvejer at ændre gyldighedsperioden for 2. vaccinestik til 180 dage for adgang til hoteller, restauranter, skilifter etc.

Hvis reglen bliver indført, betyder det, at mange danske familier, der planlægger en skiferie med 15-17-årige godt kan rejse ind i landet, men ikke få adgang til hverken hotel, restaurant eller skilift.

Udenrigsministeriet understreger, at reglen endnu ikke er vedtaget.

- Ambassaden er i tæt dialog de østrigske myndigheder med henblik på at de nye østrigske regler i videst muligt omfang tager højde for den situation danske (og rejsende fra andre EU-lande) kan stå i med unge under 18 år, står der på hjemmesiden.

Udenrigsministeriet oplyser til TV 2, at de for nuværende ikke har nyt i sagen, men opfordrer til, at man holder øje med den danske ambassades hjemmeside, der løbende bliver opdateret.

Særligt teenagere kan blive ramt af regel

Før de østrigske myndigheder torsdag meddelte, at man fra mandag 24. januar ville lempe på landets indrejserestriktioner, var det kun muligt at rejse ind i landet, hvis man havde modtaget et tredje booster vaccinestik.

Denne regel stod til at umuliggøre en kommende skiferie for mange danske familier med børn og teenagere, da disse endnu ikke er blevet inviteret til et tredje vaccinestik. Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er i gang med at behandle en ansøgning fra vaccineproducenten Pfizer om tredje vaccinationsstik til de 15-17-årige.

Ifølge Udenrigsministeriet betyder de nye regler, at alle rejsende fra 15 år (født før 1. september 2006) kan rejse ind i Østrig uden krav om karantæne, hvis man kan fremvise ét af følgende:

Indrejsekrav fra 24. januar

  • Dokumentation på færdigvaccinering (to stik) og boostervaccine (gyldig fra vaccinationstidspunktet og 270 dage).
  • Dokumentation på færdigvaccinering (to stik) og negativ PCR-test (max. 72 timer).
  • Dokumentation på færdigvaccination (to stik eller et stik ved Johnson & Johnson) og dokumentation for overstået sygdomsforløb.
  • Dokumentation for overstået smitte (gyldighed 180 dage) og negativ PCR-test (max. 72 timer).
  • Hvis man ikke kan fremvise en negativ PCR-test pga. nylig COVID-smitte, kan man fremvise dokumentation i form af lægeerklæring på overstået smitte inden for 90 dage.

Ifølge den seneste vaccinationskalder fra Sundhedsstyrelsen stod de sidste i aldersgruppen 12-15-årige til at være færdigvaccineret ved udgangen af august, mens aldersgruppen af 16-19-årige kunne være færdigvaccineret ved udgangen af juli - såfremt de tog imod innovationerne om vaccination med det samme.

Og mens de østrigske myndigheder vil nedsætte gyldigheden fra 270 dage til 180 - eller seks måneder - kan mange særligt unge danskere risikere at løbe ind i problemer, medmindre de kan påvise en overstået coronasmitte indenfor de seneste 180 dage.

Herhjemme har myndighederne ligeledes valgt at nedsætte gyldigheden af det andet vaccinationstik til 180 dage i coronapassset, dog med en undtagelse for alle under 18, der ikke er blevet inviteret til tredje stik.