Konflikten om Ukraine

Baltiske lande vil sende våben til Ukraine

Tre baltiske lande sender panserbrydende granater og raketter til Ukraine. Tjekkiet klar med eget bidrag.

De tre baltiske Nato-lande meddeler fredag, at de vil forsyne Ukraine med panserbrydende granater og raketter.

Det baltiske bidrag skal hjælpe Ukraine, som frygter en russisk invasion.

Samtidig oplyser Tjekkiets forsvarsminister, Jana Cernochova, at hun i næste uge vil søge sin regerings godkendelse til at sende artillerigranater til Ukraine.

Det sker samme dag, som forhandlinger mellem den amerikanske og russiske udenrigsminister, Anthony Blinken og Sergej Lavrov, er endt uden resultat. Men de fortsætter med at tale sammen i næste uge.

Kræver garantier

Rusland kræver skriftlige garantier for, at Ukraine aldrig bliver medlem af Nato.

Samtidig kræver Rusland, at alle de Nato-lande, som tidligere var en del af den sovjetiske østblok, afmilitariseres.

- I lyset af Ruslands stigende militære pres i og omkring Ukraine har de baltiske lande besluttet at besvare Ukraines behov ved at sikre yderligere forsvarsrelateret assistance, lyder det i en fælles erklæring fra de tre baltiske lande ifølge AFP.

De tre lande, Estland, Letland og Litauen, vil sende raketter af typen Javelin og Stinger. Det er våben, der er produceret i USA.

Tre kilder i USA siger fredag til Reuters, at udenrigsministeriet i Washington har clearet, at våbnene kan sendes til Ukraine.

En donation

Tjekkiets forsvarsminister siger, at hun har reserveret 152mm artillerigranater fra en liste af våbentyper, som Ukraine har efterspurgt.

- Det vil være en donation. Vi er ved at udrede proceduren, så det kan blive gjort så hurtigt som muligt, siger Cernochova.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyste i sidste uge, at Danmark vil afsætte 164 millioner kroner. De skal gå til træning og uddannelse af ukrainske soldater. Han omtalte dog ikke konkret militært udstyr.