Coronavirus

Erfaringer fra Sydafrika giver håb for hele verden

Smittetallene falder drastisk i landet, hvor Omikron blev opdaget for to måneder siden.

Det er gået den rigtige vej i et stykke tid, men nu skulle den være god nok: Omikron-smitten er i kraftig tilbagegang i Sydafrika.

Landet, hvor varianten dukkede op for cirka to måneder siden og blev epicenter, mens resten af verden forberedte sig på et nyt, ukendt scenarie og en ny bølge.

Eksperter siger til amerikanske CBS, at antallet af smittede i Sydafrika nu styrtdykker lige så hurtigt, som det steg, da Omikron meldte sin ankomst og blev opdaget af sydafrikanske videnskabsmænd.

Tal fra New York Times viser en tilbagegang i den daglige smitte på 48 procent de seneste 14 dage.

Sydafrikanerne følte sig svigtet

Vacciner kombineret med meget høje infektionsrater fra de første bølger har boostet sydafrikanernes kollektive immunitet, siger vaccineprofessor Shabir Madhi til CBS. Og det har på dramatisk vis reduceret antallet af alvorligt syge under den fjerde bølge, lyder det.

Landet har generelt været hårdt ramt med 94.000 døde ud af en befolkning på cirka 60 millioner.

- Omikron står for kun 5 procent af alle dødsfaldene under hele epidemien, siger Shabir Madhi.

Han udelukker ikke, at der kan komme flere mutationer og varianter, men dagene med voldsomme dødsfald er ovre, vurderer han og understreger, at han er meget optimistisk.

Sydafrikanerne kan godt trænge til lidt medgang. Det var deres forskere, der lidt tilfældigt opdagede Omikron, da de forskede i hiv.

Samvittighedsfuldt delte de deres opdagelse med resten af verden, men så gik der ikke længe, før alverdens lande lukkede for flyforbindelserne til Sydafrika. Mange sydafrikanere følte sig uretfærdigt behandlet over at have delt deres viden.

Optimisme – men forsigtigt

Men nu giver udviklingen i Sydafrika håb for resten af verden. Man skal dog ikke være jubeloptimist.

Amerikanske Anthony Fauci, der er præsidentens øverste rådgiver i disse spørgsmål, råder til en lidt mere forsigtig optimisme.

For et par dage siden sagde Fauci, at det er et åbent spørgsmål, om vi kommer til at se tilbage på Omikron som pandemiens dødsstød.

- Jeg håber det. Men det kommer kun til at ske, hvis der ikke dukker en ny variant op, som undviger vores immunforsvar, sagde han.

Mærkelige restriktioner

Nu er livet vendt tilbage i Sydafrika, der er gang i butikkerne, restauranterne er glade, og trafikken kører.

Men de har virkelig også måttet holde for. Ikke mindst under epidemiens første dage, da regeringer verden over vedtog restriktioner og begrænsede folks adfærd. En af de mere opsigtsvækkende restriktioner i Sydafrika var, at folk ikke måtte købe cigaretter.

Også i Storbritannien, der har været hårdt ramt, går det nu nedad med smittetallene.

- Vi er der næsten. Det er begyndelsen på enden. Skulle en ny variant dukke op, vil det for de fleste af os bare føles som lidt ubehag, siger professor Julian Hiscox fra University of Liverpool til BBC og fortsætter med de ord, vi alle sammen helst vil høre:

- Jeg tror, at livet i 2022 vil vende tilbage til det, det var før pandemien.