Udland

- Chokerende, siger politikere efter nye anklager mod Johnson

Boris Johnson opfører sig mere som en mafiaboss end en premierminister, lyder det fra politiske modstandere.

Flere konservative parlamentsmedlemmer er blevet udsat for afpresning og trusler af deres egen regering for at redde Boris Johnson.

Det siger parlamentsmedlemmet William Wragg i en overraskende tale i parlamentet torsdag formiddag.

- I de seneste dage er en række parlamentsmedlemmer blevet udsat for pres og intimidering af medlemmer af regeringen på grund af deres erklærede eller formodede ønske om en mistillidsafstemning om premierministerens partiledelse, siger han.

Pengemangel i valgkredse og ydmygende historier

De ramte medlemmer er for eksempel blevet truet med, at ydmygende historier om dem kan komme frem i pressen, og at økonomiske investeringer vil blive taget fra deres valgkredse, hvis de bare overvejer at stemme imod Johnson som formand for Det Konservative Parti.

En af dem er Christian Wakeford, der onsdag skiftede fra De Konservative til Labour.

Det skete i starten af spørgetimen, hvor Boris Johnson endnu engang var under angreb for skandalesagerne om fester i Downing Street.

Og en af overvejelser bag partihoppet var netop, at den konservative ledelse truede med at skrotte planer om en ny skole i hans valgkreds, hvis han ikke bakkede op om Boris Johnson som konservativ formand.

- Det er i en by, der ikke har haft en skole for de 12-16-årige elever i over ti år. Hvordan ville du have det med at stå i vejen for foryngelsen af en by?, siger han til BBC efter William Wraggs tale.

Meld det til politiet

Men selv om De Konservative har ret til at presse parlamentsmedlemmer til at holde partilinjen, er metoder som denne et brud på ministerloven, mener William Wragg.

- Trusler mod et parlamentsmedlem er en alvorlig sag. Desuden ser de sager, som jeg er bekendt med, ud som afpresning, siger han.

Syv konservative har tilkendegivet, at de ønsker en mistillidsafstemning. William Wragg er en af dem. Han afslører dog ikke, om han selv er blevet truet.

Derimod siger han, at konservative parlamentsmedlemmer, som regeringen alene antager er utilfredse med Johnson, er blevet opsøgt.

William Wragg opfordrer de ramte parlamentsmedlemmer til at melde det til politiet og formanden for Underhuset, Lindsay Hoyle.

- De er også velkomne til at kontakte mig til enhver tid, siger han afslutningsvis.

Opfører sig som en mafiaboss

Den overraskende tale i parlamentet har allerede skabt voldsomme politiske reaktioner.

Oppositionens største parti, Labour, forlanger anklagerne undersøgt til bunds.

- Det er chokerende anklager om mobning, afpresning og dårlig opførsel fra folk i magtpositioner. Det har vi brug for at få undersøgt til bunds, skriver næstformand Angela Rayner på Twitter.

De Liberale Demokrater beskylder Boris Johnson for at opføre sig som en mafiaboss.

- Det eneste, Boris Johnson bekymrer sig om, er at redde sit eget skind. Han opfører sig mere som en mafiaboss end en premierminister, siger formanden Ed Davey i en pressemeddelelse.

No 10 afviser at kende til beviser på afpresning

Downing Street afviser ikke direkte, at det er sket.

I en kommentar til sagen lyder det fra premierministerens kontor, at man "ikke er bekendt med nogen beviser, der understøtter de klart alvorlige påstande", men vil se på ethvert bevis "meget omhyggeligt".

Johnsons talsperson siger desuden ved den daglige pressebriefing, at der ikke er planer om at undersøge anklagerne.

I mellemtiden har en konservativ veteran forsøgt at komme Boris Johnson til undsætning med en kommentar, der dog kan ende med at skabe større problemer for Johnson og hans regering hen ad vejen.

- Hvis jeg meldte det, hver gang jeg var blevet truet af en indpisker (...), ville politiet ikke have tid til at lave andet politiarbejde, skriver det garvede parlamentsmedlem Michael Fabricant på Twitter.

Rygter om afpresning i flere år

Rygterne om afpresning af konservative parlamentsmedlemmer har svirret i Westminister i lang tid.

For eksempel i efteråret 2020, hvor Manchester United-spilleren Marcus Rashfords satte gang i en kampagne for gratis mad til fattige skolebørn henover julen.

Det kom til en afstemning i parlamentet. Og dengang forlød det, at konservative parlamentsmedlemmer blev truet med, at støtten til netop deres deres lokale skoler ville ryge, hvis de ikke var tro mod regeringen, der var imod forslaget.

De samme rygter summede igen, da Owen Paterson blev dømt for lobbyarbejde i november 2021, og Boris Johnsons regering forsøgte at redde ham med en lovændring.